Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Želva zelenavá - venkovní chov v tomto počasí?

Dobré odpoledne všem,

mám dotaz na chovatele želv. Naši želvu zelenavou (samice, 65 let) máme každoročně cca od března do října volně na zahradě (spásá trávu, nějaké ty jahody, špenát, meruňky co spadnou a tak). Ovšem kvůli počasí na konci loňského roku a letošnímu "jaru" měla zimní spánek prakticky půl roku. Při současném deštivém počasí je téměř stále zalezlá pod keřem a vylézá jen "zjistit stav" - že prší. Odzimovával jsem ji postupně cca od konce března a od půlky dubna je venku, ale stejně mám trochu strach, aby ji několikatýdenní neschopnost se vyhřát a nažrat příliš neoslabila. Neměl bych ji dát radši na pár dní dovnitř a krmit? Jak to máte zařízené vy?

Děkuji.

Předmět Autor Datum
má nějakou boudu? používám malý skleníček udělaný boky ze dřeva a střechu polykarbonát co se dává na…
nycco 01.06.2013 16:31
nycco
Boudu nemá, má několik "nor" pod keři, které si vyhrabala, kde na ni nefouká ani neprší. Když vysvit…
4erw 01.06.2013 18:08
4erw
Trochu OT, nemáš nějaký fotky jak ti běhá po zahradě ?
sklipky 01.06.2013 22:17
sklipky
Moc ji nefotím, ale asi bych něco našel z minulých let, proč? Ona toho zase tolik nenaběhá, spíše je…
4erw 02.06.2013 11:16
4erw
bacha aby se jí ty nory v tomto počasí nezatopily, se svým úctihodným věkem a divokým životem venku…
nycco 02.06.2013 11:24
nycco
jen mě to zajímá, nikdy sem neviděl , že by někomu běhala želva po zahradě navolno a pásla se xD u n…
sklipky 02.06.2013 11:34
sklipky
Zatopit by se ji to nemělo. Keř je pod jehličnanem, takže moc vody na něj nespadne, ale když jsou ně… poslední
4erw 02.06.2013 12:08
4erw

má nějakou boudu? používám malý skleníček udělaný boky ze dřeva a střechu polykarbonát co se dává na skleníky, když je nejhůř dám jim tam potravu, je tam přeci jen o nějaký stupen víc. v tomto počasí mi z boudy taky nevylezou jen k východu kam jim položím natrhaný pampule najedí se a zas jdou spát.

Moc ji nefotím, ale asi bych něco našel z minulých let, proč? Ona toho zase tolik nenaběhá, spíše je jako tank. Zrychlí teprve když uvidí člověka a očekává nějaký pamlsek - kousek melounu, trochu namočeného chleba, okurku, čínské zelí, mrkev... Ale 99 % jídelníčku tvoří to, co si sama najde na zahradě.

Zatopit by se ji to nemělo. Keř je pod jehličnanem, takže moc vody na něj nespadne, ale když jsou nějaké velké přívalové deště, dáváme ji radši dovnitř. Jinak ona je ve výběru úkrytů celkem konzervativní, možností má více, ale zásadně si vybírá buď tento keř, nebo kompost.

Fotky jsem našel jen 2 starší (asi 2 roky) - fotila je přítelkyně, nemám svoje na počítači, ze kterého teď píšu. Krunýř je místně mírně poškozen - želva zdrhla pod plotem k sousedům a hrálo si s ní štěně (plot jsme samozřejmě poté zajistili ještě lépe). Je to jen povrchové, cca 1-2 mm, takže nic vážného.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru