Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem náhlá změna chování

Dobrý den,
chtěla bych poprosit o radu ohledně tříměsíčního mláděte samce hroznýše královského. Samec po třetím svleku začal být náhle a bez důvodu plachý až agresivní. Při sebemenším kontaktu okamžitě prchá případně útočí. Nutno podotknout, že toto chování u něj nebylo zcela běžné ( byl až pasivní). Prohlédla jsem ho jestli nemá parazity či defekt tlamy a vše je v pořádku. Potravu přijímá aktivně a bez problému. Žádná změna v chovu nenastala a proto se chci zeptat čím může být tato náhlá změna způsobena. Předem děkuji za každou pomoc, jelikož se s hadem opravdu velice obtížně manipuluje a mám strach aby se při svých "útěcích" nezranil.

Předmět Autor Datum
Jak dlouho ho máte? A jak často potřebujete s hadem manipulovat, že je tak obtížné to jednou za čas…
Elaphka 24.06.2013 13:23
Elaphka
Mám ho od 1 měsíce věku (po prvním svleku). Pro mě není obtížné manipulovat s agresivním hadem ( pot…
lucielucie26 24.06.2013 13:43
lucielucie26
Právě hroznýše mám pohodového. Tak dlouho si vynucoval tahání ven z tera až sem mu to nechal permane…
bajkas 24.06.2013 13:48
bajkas
Moji ostatní chovanci jsou taky naprosto pasivní, že by si klidně "dříví na hlavě nechali štípat"..…
lucielucie26 24.06.2013 13:53
lucielucie26
a vraci se do terarie nekdy sam ?
Lada123 24.06.2013 14:14
Lada123
Většinu času je v terárku a vyhřívá se, ale když příjdu z práce k telce, pc tak to jde prozkoumat. T…
bajkas 24.06.2013 14:21
bajkas
Většinu času je v terárku a vyhřívá se, ale když příjdu z práce k telce, pc tak to jde prozkoumat. T…
Elaphka 24.06.2013 16:15
Elaphka
Znám pár lidí co ho takto taky má puštěného. Problém je že se musí hlídat kočky, pejsci aby do toho…
bajkas 24.06.2013 16:36
bajkas
oprava aby do toho pokoje nešli :D
bajkas 24.06.2013 16:36
bajkas
my mame regiusku asi rok stara. Nejradeji ma, kdyz se muze nekam schovat po obyvaku. Po setmeni se d…
Lada123 26.06.2013 10:38
Lada123
Kua, tak toto je celkom sila. A potom ma byt clovek kludny....
danio007 26.06.2013 16:37
danio007
:-D:puff: poslední
terra_animal 28.06.2013 23:04
terra_animal
regiusky bych ji raději nepouštěl je to malej tvor, hlavně stres ze všeho. Ale pro velkého hroznu už…
bajkas 26.06.2013 16:57
bajkas
Jsem celkem překvapená, že hady chováte navolno. Jsem příznivec osobního přístupu, hady pod dohledem…
Sharkie 28.06.2013 12:58
Sharkie
KDyz mam odpovedet za sebe: Pruvan doma nemame. Regiuska jede po obvodu obyvaku. Pouze, kdyz si s ni…
Lada123 28.06.2013 13:57
Lada123
Jak sem psal, je to spíš přimo takovej tera pokoj. Větrá se oknem kde je pro jistotu i sít. V pokoji…
bajkas 28.06.2013 15:06
bajkas

Jak dlouho ho máte? A jak často potřebujete s hadem manipulovat, že je tak obtížné to jednou za čas přežít?

Myslím si, že k manipulaci s hady by mělo docházet co nejméně, tzn. pouze pokud to už opravdu nejde jinak (třeba když potřebujete terárium úplně vymýt, přestavit, popř. když se Vám na hadovi něco nezdá a potřebujete ho zkontrolovat). Moji hadi se před rukou vždycky schovají; já jim jen "přikryji" východ z úkrytu něčím, aby nedošlo při např. úklidu terária k pokousání, a máme klid všichni.

Mám ho od 1 měsíce věku (po prvním svleku). Pro mě není obtížné manipulovat s agresivním hadem ( potřebuji ho vždy 1x týdně vytáhnout na krmení), ptala sem se čím může být způsobená tak náhlá změna v chování jelikož jsem se s tím u ostatních chovanců nesetkala.

Moji ostatní chovanci jsou taky naprosto pasivní, že by si klidně "dříví na hlavě nechali štípat".. jen tento po třetím svleku nějak vybočil z řady. A to mu kontakt taky nikdy nevadil byl naprosto bezproblémový. No zkusím dál pátrat čím může být způsoben takový náhlý obrat v chování.

my mame regiusku asi rok stara. Nejradeji ma, kdyz se muze nekam schovat po obyvaku. Po setmeni se dozaduje otevreni terarka. Nesnasi, kdyz ji davame zpatky do terarka - hned chce zase ven, nebo se ruzne vzpricuje. To delala ikdyz byla v zime pres noc napodlaze cela ztuhla, tak se najednou aktivovala a "do terarka ne". Obcas, kdyz ji tam vratime tak pak zacina predstirat utok na nas skrz sklo. Velice se ji libi, kdyz muze prebyvat v komode mezi pachnoucim gumovymi ubrusy, do kterych zaleze.
Mne to celkem stve, protoze se snazim udrzovat spravne klima v terarku...

Taky mne prekvapuje, ze tento jedinec velice teresterickeho druhu casto vyleze na nejvyssi bod u terarka (keramicka soska)a tam se "rozhlizi" - pohybuje natazenym krkem ze strany na stranu. Nasledne se vyda na vylet po obvykle trase kolem zdi.

Jsem celkem překvapená, že hady chováte navolno. Jsem příznivec osobního přístupu, hady pod dohledem venčím v místnosti, ale důvodů, proč je nenechám lítat bez dozoru je celá řada.
Vy nevětráte? Ani vám průvan nikdy nepřirazil dveře?
Fakt pořád koukáte pod nohy? Kolikrát mě překvapí jak umí být i velká tmavka rychlá, i když si jede tou svojí "provozní rychlostí". Než se otočím, dokáže odjet celkem daleko. I když venčím a třeba si u toho trochu čtu, stane se, že hadovi kouká hlava zpod gauče a jestli pospává, hrozí, že mu na ní omylem šlápnu.
A to vám ty hadi nezelou nikde po výškách? Nic neshazujou, odnikud nepadaj? To je zvláštní, moji hadi jsou kdykoli připravený lozit někde kde nemaj, už jen svojí váhou mi věčně odpojují internet jak lezou po kabelech, když nebudu hlídat tmavku, která není stromová a proto se zásadně moc ničeho nedrží, tak spadne odkudkoli a u toho s sebou strhne na zem všechno, co není přibitý...
A to už vůbec nekomentuju když se vyčůrá, a to se snaží kdykoli je mimo terárko. Tak nevím....

KDyz mam odpovedet za sebe:
Pruvan doma nemame. Regiuska jede po obvodu obyvaku. Pouze, kdyz si s ni chvili "hrajem" tak ze stredu mistnosti leze do te komody. Pod nohy se divame, kdyz vime, ze je venku. Shodi obcas nejakou keramiku ze stolku vedle terarka, jinak je pak uz furt na zemi. Jednou se behem 1/2 roku vykalela na koberec - ihned jsme vycistili. Ven ji poustime jednou za 7-10 dnu.

Jak sem psal, je to spíš přimo takovej tera pokoj. Větrá se oknem kde je pro jistotu i sít. V pokoji neni provoz že by sem někdo pořád chodil :) mám zde jen počitač + postel a jednu malou skřínku. + pár terárek. Vykalí se na lino jednou za uherskej rok vetsinou je právě v terárku, a utřít to z lina není až taková práce. Dveře se otevírají ven.
Myslím ze pokud si hádek takto zvykne a je větších rozměru,(hrozna,tmavka atd...) tak mu takové větší terárko jen prospěje :) Aspon já to tak po ty 4 roky pozoruju.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru