Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem úmrtí osmáků

Jsem už téměř zoufalý, měl jsem rok a půl dva osmáky, bydlely spolu a měly se spolu dobře. Ale před měsícem mi jedna z nich zemřela, ta mladší, byl jí rok a půl. Zkontroloval jsem její tělo a nic. Jen ležela na boku a umírala. Do půl hodinky byla mrtvá.
Tak jsem pořídil té druhé, jsou jí 3 roky, malou společnosti. Všechno bylo v pořádku, kamarádily se, ale stále raději jsem je přes noc nechával odděleně. Ale jinak byly spolu a pod mým dohledem. Ovšem dnes mi malá zemřela. Byly jí 3 měsíce a den předtím byla aktivní.
Ráno jsem myslel, že spí, ovšem pak jsem jim dával jídlo a chtěl jsem si je vzít a ona prostě spala dál, sice stále dýchala, ale prostě na nic nereagovala. Alespoň jsem ji přikryl, aby byla v teple.
Zrovna mám pro ně novou pěknou klec..

Opravdu netuším, co se mohlo stát?
Nemáte někdo zkušenosti?
děkuji za případné odpovědi..

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Takhle mohu pouze hádat a pokud chcete 100% vědět na co zemřela, pošlete její tělo na pitvu. Jedna p…
M.Laník 01.07.2013 15:17
M.Laník
Právě, že každá žila v jiné kleci, ale obě umíraly stejně, tedy hodně podobně. A klec jsem desinfiko…
Mosss 01.07.2013 17:45
Mosss
Hele, ruličky myslím jde vynechat, naši osmáci je dostávají nějakých 7+ let a nic, rozcupují je, pos…
Y Draig Goch 02.07.2013 10:44
Y Draig Goch
Dávám vetvě z ovocných stromů, které nejsou chemicky ošetřené, sena mám vždy nejvíce, ovšem nejhorší…
Mosss 02.07.2013 19:37
Mosss
Jaké přípravky proti parazitům? Pokud to je něco, co jedí, tak se to tak se to může projevit jako al…
M.Laník 02.07.2013 20:40
M.Laník
Je to sprej, nevzpomenu si teď přímo na název, ale vím, že ho používám i na psy, ovšem tam je velký… nový
Mosss 03.07.2013 22:33
Mosss
Tak teoreticky, pokud by to byl tvrdší plast a ostrý kus by poškodil nějaký orgán ano, ale takové ty… nový
M.Laník 04.07.2013 13:16
M.Laník
Arpalit Neo? To je moje nejneoblíbenější svinstvo... :-D Ale co člověk, to názor. Většina hlodavců t… nový
Y Draig Goch 04.07.2013 14:53
Y Draig Goch
To je přesně ono.. Arpalit Neo, mně to doporučil veterinář, tak jsem doufal, že on tomu rozumí, ale… nový
Mosss 04.07.2013 15:23
Mosss
To je také pravda. Takže jsme zase na začátku - stovky možných nemocí nebo vad či souhra několika ne… nový
M.Laník 04.07.2013 15:37
M.Laník
Pozor na vaření na teflonové pánvi!! Máme obývák s kuchyní a takhle nám umřeli poslední
TEFLON 02.05.2017 21:24
TEFLON

Takhle mohu pouze hádat a pokud chcete 100% vědět na co zemřela, pošlete její tělo na pitvu. Jedna příčina mohla být perforace střev (na to se umírá pomalu), takže mohly oboje něco sníst, ať už nevhodnou podestýlku, něco z klece... Ucpání střev taktéž nelze vyloučit. Pak mě napadá nějaká nemoc - pokud jste po prvním úmrtí řádně nedesinfikoval klec, je možná nákaza odtud. Mě zemřela jedna osmačice na cukrovku - dostala se s ní už ke mě a bohužel už nepomohla ani dieta a řádná strava - ke konci už nechtěla jíst a krmil jsem ji ručně. Příčin může být spousta. Ještě mě napadlo vnitřní krvácení... Každopádně, pokud se totéž stalo dvěma osmákům po sobě v jedné kleci, příčinou bude nějaký vliv z okolí.

Právě, že každá žila v jiné kleci, ale obě umíraly stejně, tedy hodně podobně. A klec jsem desinfikoval, žádné nafouklé břicho, průjem a ani krev.. Navíc stále ta jedna, nejstarší žije a nemá problémy. Obě byly vždycky fit ještě večer před tím, než ráno zemřely. A oboum se to stalo přes noc. No, jelikož tady v okolí je veterina mizerná a já to mám celkem daleko do nějaké, kde si ze mě nebudou dělat srandu díky "obyčejným myším", což už jsem jednou zažil. Když jsem tam vezl potkany. Takže na veterinu jen pokud to bude k něčemu dobré a potřebné.
Tak prostě vyměním celou klec a předměty v ní a myslím, že raději nebudu podávat ani "kupovanou zeleninu".
Nebo už vážně netuším... Asi musím začít s maximální prevencí. Jako podestýlku používám seno a taktéž papírové ubrousky, dávám jim i ruličky. Je možné, že je to tím? Jinak jim dávám pouze zrní, seno a občas kukuřici a podobné, tedy ještě i tu zeleninu.

Cukrovka u osmáků je často konečná, pokud se na ni rychle nepřijde a nezačne se s dietou.

Hele, ruličky myslím jde vynechat, naši osmáci je dostávají nějakých 7+ let a nic, rozcupují je, postaví si hnízdo - možná ty papírové ubrousky by mě odrazovaly, můžou být něčím bělené nebo ošetřené. Další věc je, když to namočíš, udělá se z toho takový docela pevný žvanec... sice si říkám, že zvíře, které v klidu stráví kůru ze stromu by asi nemělo mít problém... ale ubrousky u takových pažroutů, jako jsou osmáci...
Zeleninu krmíme normálně, celer a petržel, košťály od brokolice a květáku, občas kousek mrkve, dál k tomu v sezóně trávu, pampelišky, jitrocel, bodláky - květy i listy jsou hodně oblíbené, kopřivy a hluchavky, osmáci žerou všechno a žáden problém nikdy neměli.
Zrní minimálně, hlavně hodně sena.
Taky jsem v původním páru měli dvě, sestry, a jedna do tří let zašla na cukrovku, ačkoliv stravu měly stejnou. Druhá drží pořád, dokoupili jsme novou "ségru" a držej v pohodě...
Co nějaké větve? Nedostali třeba nějaké větve, které by mohly být chemicky ošetřené nebo jedovaté? Nám se nafoukly osmačky po dubové větvi, ale logicky - dubová kůra obsahuje hodně tříslovin.

Dávám vetvě z ovocných stromů, které nejsou chemicky ošetřené, sena mám vždy nejvíce, ovšem nejhorší na tom je to, že jsem neměnil žádné zajeté zvyky a dával jsem jim stále to stejné a najednou po roce a půl mi jedna zemřela a hned na to po měsíci zemřela hned ta malá, co jsem si pořídil po ní a umíraly obě dost podobně.
Ovšem jediná chemie, kterou používám na celou klec je dezinfekce a prostředky proti parazitům, ale to používám už dlouho a navíc, všichni mý hlodavci dostávají často stejné věci, pokud je mohou a problémy začaly až teď. Ovšem možná je to jen hodně blbá náhoda, že mi ta malá zemřela měsíc po té větší.

No, stejně jsem pro jistotu odebral všechny ruličky a papírové ubrousky i tu zeleninu. Prozatím.

Jaké přípravky proti parazitům? Pokud to je něco, co jedí, tak se to tak se to může projevit jako alergie. U malé nic nečekaného - od narození, ale alergii, stejně tak u člověka, mohou chytit až časem... Může se projevit různě - i dýchacími obtížemi (to je to ležení a umírání). U člověka se takovéto dýchací potíže řeší malou dávkou adrenalinu, ale jak u zvířat, nevím. Také se mohou léky usazovat v organismu a způsobit například cirhózu jater, což také není příjemné...

Je to sprej, nevzpomenu si teď přímo na název, ale vím, že ho používám i na psy, ovšem tam je velký poměr, je určen také pro malé hlodavce a ptáky, jen kočky s tím nesmějí přijít do styku. Mám jej od veterináře, který mi jej doporučil na vyskřívání obydlí mých hlodavců.
Vlastně mě teď napadlo, nemohlo by to být třeba i plastem? Tedy spíš u té malé, jelikož jsem jí tam dal na tu chvíli plastový kolotoč a ona jej trochu ohryzala, s čímž jsem počítal, ale jelikož osmáci předtím s plastem problémy neměli, tak mě vlastně ani nenapadlo, že by jí to mohlo nějak ublížit?

Nejhorší je, že jsem to zachytil vždy až pozdě, kdy už by nemělo cenu jet k vetovi. Ale jde to těžko zachytit, když se to stane přes noc.

Tak teoreticky, pokud by to byl tvrdší plast a ostrý kus by poškodil nějaký orgán ano, ale takové ty kola jsou z měkkých plastů, protože se počítá s tím, že budou ohryzovány. Mí osmáci nemají v kleci nic plastového, takže nemohu soudit, ale stát se může vše... Jinak ten sprej bych nepoužíval. Možná ani nejde o to, že by se vsákl kůží a natropil v organismu tolik škody (ale zase - stát se může všechno), ale kapičky se mohou dostat do těla snáze dýchacími cestami. Pokud se kapičky dostanou ve větší míře vdechnutím do plic (a u tak malého tvora je velká míra celkem málo), mohou způsobit nejen respirační potíže, ale dostane se to i do oběhu, tedy do každičké buňky v těle. Přidejme k tomu i vstřebání kůží a máme zaděláno na problém... Zase - pouze spekulace a na toto byste potřeboval časté a velké dávkování... Jak říkám, spekulace. Jedno víme jistě, že neumřely ihned, ale netrápily se x dní, takže takových onemocnění a vnitřních zranění je mnoho (CMP, perforace střeva, nefunkčnost nebo zacpání střev(a), něco s játry (takže hromadění toxinů v těle), plíce (mohly se z nějakého důvodu plnit tekutinou), nádory (pro takhle rychlý průběh a "krátké" trápení spíše na mozku)......)

To je přesně ono.. Arpalit Neo, mně to doporučil veterinář, tak jsem doufal, že on tomu rozumí, ale sám si tím nejsem moc jistý.
Akorát nevím, jestli mám vzít na veterinu i tu jednu, která tea nemá žádné příznaky a žádná změna chování.

Děkuji za všechny rady, v pondělí si jedu pro dva nové drobečky, tak doufám, že už bude všechno v pohodě..

To je také pravda. Takže jsme zase na začátku - stovky možných nemocí nebo vad či souhra několika nemocí / vad. Podrobně by to zdělila až pitva... Něco málo jste mohl udělat i v domácím prostředí sám - rozpitvat a podívat se na jednotlivé orgány - na jejich barvu, jestli jsou zvětšené nebo scvrklé, proděravělé... Z těchto informací už by se okruh zúžil... Ale ne každý má na toto žaludek... :-?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru