Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Oreocryptophis porphyraceus laticinctus: Dosvícení v teráriu

Ahoj,

udělal jsem si radost a pořídil jsem si tohoto nádherného hada. Mám o tomto druhu něco nastudováno. Líbí se mi už delší dobu. Měl bych dotaz na chovatele těchto hadů. Dosvěcujete jim v teráriu? V haďárně mám poměrně teplo. A nebude problém mít tam teplo i v zimě. V pohodě bych tedy držel požadované teploty i bez denního svícení. Na druhou stranu, i zvíře žijící v tropickém horském lese by se možná na chvilku rádo nahřálo. Proto mě napadla instalace nějaké slaboučké žárovky, která by fungovala jako zdroj tepla. Pokud O. p. l. svítíte, jak dlouho? Využívají vaši hadi možnosti se nahřát? Nebo je to úplně jedno a stačí držet požadované teploty (na vyšší teploty samozřejmě pozor). Pokud tyto hady chováte, podělte se o své postřehy a zkušenosti.

Odkaz na zajímavou stránku. Sice O. p. coxi, ale příjemné:

http://www.ratsnakezone.com/ratsnake-information/9 1.html

Pokud by měl někdo k O. p. l. nějaké zajímavé postřehy a chtěl by se podělit, uvítám.

Předem děkuji

Předmět Autor Datum
Puzivam u uzoviek,z chladnejsich oblasti,ziarovky+kryt.., urcene do chladniciek. Mandariny,..sa pod…
Cataphractus 01.07.2013 22:45
Cataphractus
Zdar, dlouho jsi tu nebyl. Laticinctam i mandarinam momentalne svitim usporkou. Tusim, ze je to neja…
cejna 01.07.2013 22:55
cejna
Čau. Poradna mě v posledních měsících nějak nebavila... Jak dlouho jim tou úsporkou svítíš? A rozměr…
BlackFlame 01.07.2013 23:01
BlackFlame
Terarko maj momentalne vetsi nez by potrebovali cca 80x40 plocha dna. Tvuj rozmer je ok. Svitim norm…
cejna 01.07.2013 23:09
cejna
Zamýšlím právě použití slabé žárovky jen kvůli možnosti vyhřátí pro hada. Aby mi nevysoušela vzduch…
BlackFlame 01.07.2013 22:59
BlackFlame
Já tyhle užovky (1:1) chovám už bez dotápění jen při pokojových teplotách (23 - 24°C) pohromadě v te…
Vladěk 02.07.2013 07:26
Vladěk
V období mimo letných mesiacov používam úsporné žiarovky (do 11W), v letných mesiacoch používam LEDk…
Peter Mokrý 02.07.2013 08:00
Peter Mokrý
PS: zapoměl sem dodat - zvířatům nedosvěcuju (světla mi tam jde od oken přiměřeně). Možná by ale něj…
Vladěk 02.07.2013 08:08
Vladěk
Keď majú dosť svetla, hoc aj rozptýleného, podľa mňa ani im nie je potrebné dosvecovať, skôr to robí…
Peter Mokrý 02.07.2013 08:12
Peter Mokrý
Tak jasný. Ty moje taky tráví celé dny v plastové krabici (15x15x20cm) s rašeliníkem.
Vladěk 02.07.2013 08:50
Vladěk
Přesně tak. Moje to samý :-).
cejna 02.07.2013 08:58
cejna
No tak jelikož jsem tyhle hady mohl pozorovat i v přírodě, tak si osobně myslím, že 90% je chová blb…
Michal... 02.07.2013 09:13
Michal...
Chová blbě proč? To mě zajímá.
BlackFlame 02.07.2013 09:17
BlackFlame
Ráno vyliezajú aj u mňa, ešte krátko po svitaní. Táto aktivita trvá tak 2-3 hodiny, potom až večer,…
Peter Mokrý 02.07.2013 10:38
Peter Mokrý
Tak jedna věc je ta, že na jejich lokalitách nikdy nezimují. Spousta lidí je chová jen tak v boxech… poslední
Michal... 10.07.2013 12:51
Michal...

Zdar, dlouho jsi tu nebyl. Laticinctam i mandarinam momentalne svitim usporkou. Tusim, ze je to nejakych 7W. Oproti slaby zarovce terarko i vic nasviti. Laticincty se mi vyhrivaji vic nez mandariny. Pomerne dlouho jsem je mel jen v boxech bez sviceni a slo to taky. Jak prijem potravy, tak traveni bylo ok.

Terarko maj momentalne vetsi nez by potrebovali cca 80x40 plocha dna. Tvuj rozmer je ok. Svitim normalne pres den cca 12 hodin. Substrat lignocel s piskem a raselinou, krabka s raselinikem. Kytky mi porad vyrejvali, takze momentalne jsou bez. A kytkam se i v tak relativne tmavym terarku moc nevedlo, nicmene kvetinac s uz trochu rozrostlym potosem jim tam jeste dam. Chovam v paru.

Zamýšlím právě použití slabé žárovky jen kvůli možnosti vyhřátí pro hada. Aby mi nevysoušela vzduch v teráriu a nevytápěla mi to nad požadované teploty. Vytápění topnou rohoží je v mém případě zbytečné. Máte zkušenost konkrétně s chovem O. p. l.?

Pokud tyto hady chováte, je možný chov v triu? Jaké rozměry terária máte pro jednoho jedince (případně pro 1.1 nebo pro trio)? Četl jsem, že v případě chovu pohromadě samci z důvodu zájmu o páření odmítají potravu, což může mít neblahé následky... Rád bych si tuto informaci ověřil někým, kdo má osobní zkušenost. Uvažuji o odděleném chovu, ale možnost zřídit pěkné terárium třeba pro trio je lákavá. Asi to ale stejně dopadne odděleným chovem (jako u všech mých hadů).

Já tyhle užovky (1:1) chovám už bez dotápění jen při pokojových teplotách (23 - 24°C) pohromadě v terariu s plochou dna 50x40 cm. Zimuju při doporučovaných teplotách 15-18°C. A páří se, množí - absolutně bez problémů.
Co se týče chovu více samců pohromadě: Chovného samce co mám, je NZ 2008 a taky blbne s krmením ačkoli ho nechovám s dalším samcem. Často má pauzy a hlavně dodnes žere jen slabě osrstěná myšata. Dospělou myš nevezme ani náhodou. Samice žere dospělé myši v pohodě. Jinak tu mám ale ještě dva samečky ze svého loňského odchovu, chovám je pohromadě (tedy bez přítomnosti samice) v plastové krabici na papírových utěrkách a žerou oba bez problémů (myšata).
Jinak doporučuju informace z těchto stránek: http://1pixel.sakura.ne.jp/snake/asian/oreocryptop his_porphyraceus_laticinctus.htm
Chápu že japonština (či co) je sice blbej jazyk:-D:-D:-D (a to sem použil ještě slabého výrazu), ale přes překladač googlu se to tak trošku dá. A hlavně sou tam zajímavé informace z lokalit těhle zvířat, které jsem jinde nenašel (ikdyž jestli se jim dá věřit :-/ - každopádně vypadají věrohodně)

Keď majú dosť svetla, hoc aj rozptýleného, podľa mňa ani im nie je potrebné dosvecovať, skôr to robím tak trocha zo zvyku (môj názor), či pri coxi, či pri laticinctus. Ja im skôr vytváram akúsi výraznejšiu "fotoperiódu" dňa. Ale väčšinou cez deň sú aj tak zalezené.

No tak jelikož jsem tyhle hady mohl pozorovat i v přírodě, tak si osobně myslím, že 90% je chová blbě. Ale samozřejmě odchovy jsou už tak nenáročný, že prostě fungujou.
Takže já jim svítil 10h denně, teploty přes den max do 26 a v noci okolo 20. Zimování noc klidně až na 15 a den 18 - 20 ( v přírodě tohle nemaj). Každý ráno vylezli pod světlo. Rosit klidně ob den.

Ráno vyliezajú aj u mňa, ešte krátko po svitaní. Táto aktivita trvá tak 2-3 hodiny, potom až večer, tiež ešte za svetla, väčšinou po zhasnutí umelého osvetlenia. Tiež ma zaujíma ako ich správne chovať. Pre zamedzenie zbytočného vyrývania, zaujíma ma to pre zabezpečenie lepších podmienok ako majú teraz.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru