Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem M.s.variegata - vyvržená potrava, prosím o konzultaci

Dobrý den,
dovoluji si poprosit o vaše názory k následujícímu:

Dne 15.6. jsme naši variegatu standardně nakrmili (2 potkani o celkové váze 260g). 18.6. ráno jsem našel v teráriu (snad) jednoho natráveného vyvrženého potkana. 19.6. jsem si všimnul na hadovi prvotních znaků nadcházejícího svleku.

Protože tento jedinec byl po celou dobu co jej máme naprosto bezproblémový, vrtá mi hlavou, co bylo špatně. Stres nepřichází v úvahu - v teráriu se nic neměnilo, hada ven netaháme. Teplota, no, venku byla vedra, ale vzhledem k tomu, že i přesto trávil nějakou část dne pod výhřevem, tak na příliš vysokou teplotu bych to nesváděl. Velikost potravy a frekvence krmení? Opět nic nestandardního, krmíme 2 potkany á120 - 140g po 2-3 týdnech a nikdy nebyl žádný problém. Vodu vyměňujeme obden.

Chtěl bych se tedy zeptat:
1) Je možné, že k vyvržení potravy došlo kvůli nadcházejícímu svleku?
2) Dnes 3.7. se had svlékl (svlek OK, jeden celý kus), předpokládám, že se v blízké době vyprázdní a bude mít hlad. Mohu jej 16 dní po vyvržení potravy nakrmit, nebo je vhodné naordinovat mu delší půst? A v případě, že krmit můžu, měl bych dát raději menší krmnou dávku (třeba jednoho malého potkana)?

Děkuji za odpovědi.

Info o jedinci a chovu:
Samec M.s.variegata, NZ 9/2009, odchov Přemka Hály. Váha cca. 4,6 kg, délka cca. 2,3m.
Terárium 130x60x90 cm, police v různých výškách, větev. Teplota vzhledem k rozměrům terária od téměř pokojové v chladném koutě po nějakých 33°C pod výhřevem. Substrát rašelina s přírodním pískem.

Předmět Autor Datum
...v podstatě jste si odpověděl sám. Jedno vyvržení vůbec nic neznamená. Tam může být X příčin. A ta… poslední
Vladěk 04.07.2013 06:34
Vladěk

...v podstatě jste si odpověděl sám.
Jedno vyvržení vůbec nic neznamená. Tam může být X příčin.
A taky už se mi stalo, že zvíře vyvrhlo potravu před svlekem.
16 dnů si myslím je už dostatečná doba pro další krmení a opravdu to chce raději míň (1 menší potkanek pro začátek stačí).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru