Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vytápění místnosti

Přecházím z centrálního vytápění místnosti k opětovnému vytápění nádrží, důvodem je moje neschopnost vytápět místnost na určitou teplotu/28C při určité kvalitě vzduchu, jednoduše řečeno v místnosti je nedýchatelno a při vyšší vlhkosti vzduch jako ve skleníku, snažil jsem se všemožnou cestou vzduch osvěžit, ale bezvýsledku. Takže jsem se rozhodnul vytápět místnost na cca 25C a nádrže dotápět. Zde má otázka, jaká elektrická topidla používate k vytápění místnosti při zachování co největší tepelné pohody, infrazářiče, tepelné kabely, fólie, konvektory, horkovzušné ventilátory? Jde mi hlavně o to, aby příliš nevysoušely vzduch.
Už jsem vyhodil za techniku spoustu peněz a nechám si rád poradit, děkuju.

Předmět Autor Datum
Cokoli na elektriku stojí za prd. Nejosvědčenější je prostě radiátor, ideálně co největší s nízkou t…
Uroboros 06.07.2013 16:48
Uroboros
Díky, oslovil jsem pár techniků, hledal jsem cestu, jak docílit opravdu kvalitního vzduchu, ale bydl…
cc 06.07.2013 17:09
cc
Kúp si elektrický olejový radiátor. Stojí okolo 40-50,-€ a nevysušuje vzduch. Vykurujeme tým celý do…
miro293 07.07.2013 18:12
miro293
Jak si přišel na to, že to nevysušuje vzduch? Jaká je povrchová teplota toho radiátoru, pokud pojedo…
cc 07.07.2013 20:15
cc
Pokud v místnosti zvednete teplotu a nedodáte vodu (vlhkost), tak vlhkost v místnosti klesne a je je…
Tomik46 07.07.2013 20:37
Tomik46
Pri konvektoroch sú odhalené vyhrievacie špirály, v radiátoroch sú vo vnútri. Aj preto sa konvektor…
miro293 07.07.2013 23:11
miro293
Já právě myslel, že tazatele trápí suchý vzduch. Ale tak odpověď má pro oba případy. Pokud má vzduch…
Tomik46 08.07.2013 07:54
Tomik46
Problém je v nízké vlhkosti a vyprahlosti vzduchu. Pokud zvlhčím na cca 60% je tam nedýchatelno, pro…
cc 08.07.2013 14:08
cc
Tak topit na 25°C a dotápět terária mi přijde docela rozumné. To čím vytápět mítnost nemusíte asi vů…
Tomik46 09.07.2013 10:15
Tomik46
Co se týká těch gradientů, měl jsem to už dobře vychytaný, jinak s tou vlhkostí to není až tak pravd… poslední
cc 09.07.2013 14:24
cc

Cokoli na elektriku stojí za prd. Nejosvědčenější je prostě radiátor, ideálně co největší s nízkou teplotou otopné vody, kterej ten vzduch nepeče. Když už el. tak čerpadlo vzduch/vzduch (moderní klima) a pokud chceš mít kvalitní ovzduší, tak ještě ideálně s nucenou výměnou vzduchu a rekuperací (dokážeš pak přesně ovládat nejen teplotu, ale i vlhkost a vzduch je filtrovaný a čerstvý), ale to už požere neuvěřitelný prachy.

Díky, oslovil jsem pár techniků, hledal jsem cestu, jak docílit opravdu kvalitního vzduchu, ale bydlíme v bytě, kde není možno bourat do zdi, ale i ty finance jsou zároveň problém. Takže hledám dál, plynový topení máme, taky mě napadlo stáhnout teplotu, je to asi jediný řešení, vytápět místnost na těch 25C za současnýho dotápění nádrží.
Pokud bude mít kdokoliv další nápad, zkušenost, sem s ní.

Pokud v místnosti zvednete teplotu a nedodáte vodu (vlhkost), tak vlhkost v místnosti klesne a je jedno jakým způsobem teplotu zvyšujete. Pokud chcete zvýšit teplotu a zachovat vlhkost, která byla při nižší teplotě, tak není jiná možnost než dodat vodu. Třeba obyčejným zvlhčovačem. Některé varianty dokáží topit i zvlhčovat vzduch, ale to jsou většinou různé sofistikované jednotky, které mimo financí potřebují trubky. Já jsem ale z dotazu nepochopil, jakou si vlastně přejete vlhkost při té požadované teplotě 28°C?

Pri konvektoroch sú odhalené vyhrievacie špirály, v radiátoroch sú vo vnútri. Aj preto sa konvektor nesmie prikrývať, chytili by sa veci, ktoré by boli v dosahu. To, že nevysušuje vzduch bolo v porovnaní radiátora a konvektora. Dosah na kvalitu vzduchu má rovnakú, ako bežný radiátor napojený na ústredné kúrenie. Povrchová teplota je taká, ako si nastavíš.
Samozrejme, ak sa teplota zvyšuje a prostredie obsahuje vodu, je jasné, že sa bude ľahšie odparovať a zvyšovať tak vlhkosť vzduchu. Ak ju chceš znížiť, musíš zaistiť výmenu vzduchu, alebo jeho vysúšanie. Takže buď ventilácia vyvedená von, alebo odvlhčovač.

Já právě myslel, že tazatele trápí suchý vzduch. Ale tak odpověď má pro oba případy. Pokud má vzduch suchý, tak zvlhčovat nebo nevětrat (kvalita půjde do háje), a pokud vlhký tak odvlhčovat, nebo více větrat (to zase půjde do háje teplota, nebo bude muset hodně, hodně topit). Každopádně zdrojem tepla se to nevyřeší.

Problém je v nízké vlhkosti a vyprahlosti vzduchu. Pokud zvlhčím na cca 60% je tam nedýchatelno, proto hledám cestu opačnou, né zvlhčovat vzduch, ale nevysušovat. Navíc jsem si všimnul, že i přes zvlhčení na těch cca 60% byla zvířata "vysušená" a pokud tato vlhkost je v místnosti v letních měsících, tudíž netopím,jsou zvířata ok. Připadá mi, jako kdyby konvektory, popřípadě jiná topidla, zvířata vysušovaly, proto se vracím k vyhřívání nádrží a místnost budu jenom dotápět na těch 25C a hledám způsob topení, který bude minimálně vysušovat vzduch.

Tak topit na 25°C a dotápět terária mi přijde docela rozumné. To čím vytápět mítnost nemusíte asi vůbec řešit, jedině z hlediska cenového. Protože ať už vzduch nevysušujete nebo zvlhčujete, tak vlhkost 60% bude 60%. To co popisujete, může být možná tím, že jste teplotu a vlhkost neměřil na stejných místech. V místnostech je přeci jen taky nějaký teplotní a vlhkostní gradient, i když je snaha to minimalizovat (zdroje tepla ke zdrojům chladu a podobně). Proto je asi dobré dotápět terária dle potřeby.

Co se týká těch gradientů, měl jsem to už dobře vychytaný, jinak s tou vlhkostí to není až tak pravda. Teď mám v místnosti zmiňovanou hodnotu a je tam příjemně, dýchatelno, když topím a udržuju vlhkost hydrostatem, měřeno stejným vlhkoměrem, je tam jako ve skleníku, strašně dusnej vzduch, podotýkám při stejné teplotě, nevím, kde je zakopanej pes, ale zkrátka mi to nefungovala, ať jsem to zkoušel rozhánět ventilátorem, pořídil ionizátor, více větral, všechno bylo naprd. Rád bych se vrátil k centrálnímu vytápění, ale nevím jak, proto se vracím k dotápění nádrží, vlhkost nechám pokojovou,do nádrží dám větší mísy s vodou a nebudu to dál řešit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru