Předmět Autor Datum
Teda já tomu taky rozumim, jako koza petrželi, nicméně nemám moc v lásce to označení "smrtelně jedov…
Réza 17.07.2013 17:24
Réza
Jednoznačně se odpovědět nedá.Ovlinuje to hodně faktorů týkajících se jak hada tak postiženého.Každo…
raddei 17.07.2013 17:28
raddei
Tu šanci bych zas tak vysoce neviděl. Byl jsem tam touhle dobou v loni a kromě pár ještěrek mrtvo až…
Bandor 17.07.2013 17:41
Bandor
Touhle dobou šance potkat ammodytku venku přez den nebude nijak závratná, po setmění už se tu a tam…
Aurifer 17.07.2013 21:02
Aurifer
Díky moc, no na lezení potřebuju lezečky a ty nijak zvlast pevný ani vysoky nejsou :D :) Spis sem j… poslední
Adam Novotný 17.07.2013 22:01
Adam Novotný

Teda já tomu taky rozumim, jako koza petrželi, nicméně nemám moc v lásce to označení "smrtelně jedovatá". Je to dle mého názoru strašně individuální věc a závisí to na spoustě věcech. Pokud jste alergik a hrozí vám smrt i po štípnutí včelou, pak ano, může pro vás být teoreticky ammodytka smrtelně jedovatá. Může se stát prakticky cokoliv, můžete zkolabovat, nebo může přijít jen otok, bolest a nic víc. Není to jen na vás, ale taky na tom uštknutí, jestli by se trefila oběma zuby, nebo jen jedním, kolik toho jedu má... určitě se k tomu vyjádří někdo zkušený, ale horor bych v tom neviděla, pokud by se vám dostalo včasné pomoci...bude to asi podobné, jako při uštknutí naší zmijí obecnou. Když si odmyslíte kardiaky, alergiky, nemocné lidi apod., tak se na ní prakticky neumírá...

Touhle dobou šance potkat ammodytku venku přez den nebude nijak závratná, po setmění už se tu a tam potkat dá. Ale než zjišťovat, jestli na kousnutí můžeš exnout nebo ne je lepší tomu kousnutí prostě předcházet. Nosit pevné vyšší boty (což na lezení po skalách stejně potřebuješ), kouklat kam šlapeš a kam strkáš ruce. To je prakticky celé.

JInak k tomu kousnutí- jak už tu psali lidé výše + ono to není jenom o tom, jestli na to exneš nebo ne. Minimálně i v lehčím případě by Ti to zkazilo zbytek dovči, v horším pak můžou zůstat nějaké trvalé následky, po ammodytkách se celkem často tvoří lokální nekrózy (na rozdíl od našich berusek, nesrovnávat). takže se prostě nenechat pokousat a na to stačí zachování běžné opatrnosti pohybu v terénu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru