Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Substrát pro želvu

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat jaké kdo máte zkušenosti se substrátem pro želvy - cypřišový kompost, želvičce je 1 rok. Ve zverimexu mi jej slečna doporučila, jako vhodný substrát, který drží vlhko. Ale tam doporučí různé věci :)

Díky moc za odpovědi

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Cypřišový kompost vyhovuje spíš pro mladé Geochelone carbonaria a podobné pralesní druhy. Už to bylo… poslední
Petr60zelv 03.02.2014 11:18
Petr60zelv

Cypřišový kompost vyhovuje spíš pro mladé Geochelone carbonaria a podobné pralesní druhy. Už to bylo x-krát zmíněno, ale zmíním to po x+prvé - asi nejlepší je pro evropská Testuda vyříznout rýčem drny trávy (kostřava ovčí Festuca ovina z našich druhů vydrží asi nejvíc), ty vyrovnat na většinu plochy, mláďata se v přírodě zahrabávají do vlhkého detritu pod kameny, možná to někoho překvapí, ale ty zmiňované mokré hobliny se tomu svou strukturou docela podobají. To že drny vydrží zelené taky indikuje, že je v teráriu vlhkost "tak akorát", kdy tráva ani nehnije z přemokření, ani nezasychá, u suchozemských želv by mělo být v teráriu dost světla na to, aby tráva vydržela zelená. Pokud není možnost zařídit ty drny, dobrou možností je směs hlíny s pískem (dva díly hlíny, jeden díl písku), udržovaná přiměřeně vlhká. Dá zdravý selský rozum (v dnešní době asi docela vzácné zboží), že by to mělo být získané z území, které není ani práškované, ani hnojené minerálními hnojivy.
Co se diskuze týká - nemám chuť do ní ani zasahovat, ani ji posuzovat, snad jen, když o něčem vím něco ryze českého, tak sedím v koutě a tiše šoupu nohama, abych si zbytečně neuříznul ostudu, potrefené husy a houseři jistě vědí, koho mám na mysli...:-D:-p

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru