Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Boa constrictor-hnisavý otok na tlamě

Auri, súhlasím s tebou pokiaľ sa jedná o počiatočne štádium stomatitídy. Keď ale chalan píše, že odtial vybral dva kusy hnisu o veľkosti kukuričného zrna, to už je podľa mňa dosť pokročilé štádium.

Rozhodne by som to neriešil lokálnimy ATB (Tetradelta je fajn, ale skutočne len na lokálne použitie a v počiatočných štádiach). Pri takto veľkom rozsahu je viac ako možné, že had čiastočky hnisu aspiroval, alebo pri čistení sa mu mohli dostať baktérie cez kapiláry do krvného obehu, takže by to nemuselo zostať len pri lokálnych príznakoch. Drvivá väčšina hadov, ktoré mali neliečený stomatitis má pridružený zápal pľúc práve z dôvodu aspirácie hnisu. Preto by som to rozhodne nepodceňoval a hlavne nie u zvierat chovateľov, ktorí s tým nemajú skúsenosti. Ty si už skúsená chovateľka, ktorá vie liečiť symptomaticky takže si to môžeš dovoliť, jemu by som to neodporúčal.

Čo sa týka Duphalitu, používam ho už roky a nikdy som si nevšimol, žeby u plazov vyvolával ako vedľajší efekt zvlek (čo sa nedá povedať o vit. A - btv. s tým to skutočne netreba preháňať kôli pečeni).

S Betadinom mám práve opačné skúsenosti ako ty, ja naň nedám dopustiť, pri dlhodobejšej liečbe má podľa mňa lepšiu účinnosť ako peroxid, nikdy som sa nestretol s vedľajšími účinkami jodu u plazov (obojživelníci sú samozrejme iná kategória, tam s tebou súhlasím).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny