Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pomoc s výběrem komponent pro želvu vodní (Trachemys scripta elegans)

Zdravím,

cca 15 let máme vodní želvu (Trachemys scripta elegans) v klasickém akváriu s normální žárovkou. Nedávno jsem si uvědomil, že je malinko přerostlá a tak by si zasloužila pořádný byteček :-). Paradoxně nemám s chovém žádné velké zkušenosti. Do teď se o želvu staral někdo jiný. Želva bde mít toto akvárium 120x50x40 cm (cca 140 L), jedná se pouze o ilustraci jinak to je to samé akvárium.

[img]http://img.pictureup.cz/31072013/91a9fea5f3966aa6a d32b5ac95bfaf4806d0a6c2.jpg[/img]

Akvárium bude mít dole výpusť. Filtr + vzduchovaní navíc pro co nejdelší kvalitu vody.

Otázka nastává, zvykne si želva na filtr a vzduchování, když do teď byla relativně v klidným prostředí? Rozhoduji se mezi:

http://www.akva-tera.cz/akvaristika/eheim-professi onel-3-250-2071-vnejsi-filtr-vc-naplne-1486.html
http://www.akva-tera.cz/akvaristika/filtr-fluval-3 05-vnejsi-13.html

S tím, že fluval je určitě cenově dostupnější. Je reálné se těmito filtry a vduchováním dosáhnout výměny max. jednou za měsíc? Samozřejmě s čištěním filtru a postupném dolévání. na dně budou hrubší kameny, aby se nečistoty nedržely pod podkladem a mohl je vzít filtr.

Další věc v čem si nejsem jistý je otázka ohledně svícení a vytápění. Z toho všeho, co jsem si přečetl nejsem vůbec moudrý.
Každopádně chci použít tuto žárovku s UVB zářením, maximálně podle měření má být 20 cm nad želvou. Četl jsem, že málo vyzařuje teplo, ale nepopálí se?

http://osvetleni-do-terarii.heureka.cz/hagen-exo-t erra-repti-glo-10_0-26-w-19_3x6_3x6_2-cm/
a tento reflektor
http://osvetleni-do-terarii.heureka.cz/hagen-lampa -glow-light-velka/specifikace/#section

Je tam sice uvedeno 50 cm, ale podle testů na jednom servru maximálně 20cm.

Dále by tam mělo být nějaká vyhřívací světlo, můžete mi prosím dát nějaký tip? Pokud ho umístím do stejného reflektoru mají být vedle sebe nad ostrůvkem? Jakým způsobem měříte teplotu pod žárovkou, ve vodě atd? Používáte termostat? Ten stojí kolem 1500 Kč a už teď jsem silně nad rozpočtem :-) Ohřívací světlo by mělo svítit celý den, ale nerad bych ji spálil, když bude na ostrůvku. UVB stačí třeba na 5 hodin přes spínač? Nepoškodí si želva oči?

V pokoji mám stabilní teplotu + teplo od zahřívací žárovky, je potřeba pořídit topítko?

Prosím najděte si někdo čas, kdo tomí rozumí. Budu určitě reagovat. Díky moc :-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ahoj. Na filtr a vzduchování si zvykne rychle. Moje želvy proudy z filtrů vyhledávají velmi rády (řa…
OndrejP 31.07.2013 15:32
OndrejP
Zdravím, mě bylo porazeno, že želvy nedokážou zpracovat vápník z potravy bez slunce resp. UVB takže…
Angelo 18.02.2014 17:14
Angelo
ono pokud ty želvy dostávají celé ryby a občas myši, tak to UV opravdu tak akutně nepotřebují. Proto… poslední
Aurifer 18.02.2014 20:12
Aurifer

Ahoj.
Na filtr a vzduchování si zvykne rychle. Moje želvy proudy z filtrů vyhledávají velmi rády (řadu let byly bez nich). Používám o řád levnější vnější filtry pro akvária o objemu cca 150 litrů. Plocha dna nádrží je cca 130X50, hloubka vody cca 30cm. Kompletně čistím cca jednou za 2 až 3 měsíce. Voda je většinu času naprosto čistá. Cca jednou za tři týdny vyměním pro osvěžení třetinu vody.
UVB nepoužívám takže neporadím. Na osvětlení mám jen kuchyňskou zářivku a na vyhřívání obyčejné 25W žárovky. UVBckem ale určitě nic nezkazíte. Já se držím poučky, že u vodních želv není až tak třeba pokud se krmí kvalitní potravou.
Dávám načeřínkované ryby, žížaly, vodní šneky, achatiny, zelené, občas myš.
Vodu jsem Trachemyskám nikdy nevyhříval.

ono pokud ty želvy dostávají celé ryby a občas myši, tak to UV opravdu tak akutně nepotřebují. Protože v játrech kořisti je dost D3 na to, aby želva dokázala získávat i vápník. UV určitě prospěje, ale je podstatnější u mladých rostoucích zvířat. U 15leté želvy už zas tolik ne.

Co se týče toho světla a filtru, tak filtr musí běžet nonstop. A světla je lepší řídit spínačkami tak jako tak...pokud někdo používá doma vyrobená světla a je totální patlal, tak tam nějaké riziko požáru být může. Ale při dodržení základní bezpečnosti je malé, snad všichni teraristé mají terárka na spínačkách a min. chodí do práce.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru