Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Spotřeba Duvilaxu a písku na stěny

Zdravím,

K dotazu přikládam návrh budoucí tera stěny z OSB desek. Ještě nikdy jsem terárka nepískoval Duvilaxem přímo na OSB, proto bych se chtěl zeptat zkušenějších - kolik myslíte, že toto spotřebuju? Našel jsem na netu černý písek, který bych rád použil na opískování, prodává se v baleních 2kg, 5kg a 28kg. Asi bych koupil těch 28kg, ale nevím, jak s tím Duvilaxem. 3kg? 5kg? 10kg? Poraďte prosím. Tera by zevnitř vypadalo asi takhle:

Dno - silnější vrstva Duvilaxu
Zadní stěna - Duvilax + písek
Boční stěny - Duvilax + písek
Strop - Bílý matný lak

Kdybyste měli nějaké připomínky ohledně čehokoliv jiného, třeba velikosti terárií, napište ;-)

Předmět Autor Datum
Hodně asi záleží na tom, jak si to opískování představuješ. Já měl tu 5kg a vystačilo to na 3 terárk…
VilemC 04.08.2013 21:55
VilemC
S tím nezbývá než souhlasit do písmene, jen bych chtěl vidět terárko opískované černým pískem. Černý…
milan61 04.08.2013 22:29
milan61
Všechny ostrovy sopečného původu-třeba Galapágy-jsou celé černé.....
strastav 05.08.2013 06:21
strastav
Černé písky se vyskytují i jinde, tam je myslím důležitý obsah minerálů jako např. rutil a zirkon, n…
Reptimania 05.08.2013 06:56
Reptimania
Tak dneska jsem objednal písek, přijde zítra, stejně jako OSB desky a sjedu do Prahy pro kýbl Duvila… poslední
Scarecrow 05.08.2013 12:18
Scarecrow

Hodně asi záleží na tom, jak si to opískování představuješ. Já měl tu 5kg a vystačilo to na 3 terárka 150*50*60, čili na pozadí cca 150*60, členité, takže trošku větší plocha. Dělám vždycky 3 vrstvy základní, pak 4tou do který vmíchávám ten písek a řidčí pátou to občas přetřu. Jinými slovy, šel bych do těch 10kg.

Tak dneska jsem objednal písek, přijde zítra, stejně jako OSB desky a sjedu do Prahy pro kýbl Duvilaxu, lak atd. Tu úpravu stěn bych si představoval tak, že nejdřív natřu strop bílym lakem, pak všechny stěny, dno, police natřu zředěnym Duvilaxem (řekněme 1 díl Duvilaxu na 3-4 díly vody), pak všude další 2 vrstvy Duvilaxu, na dno 4 vrstvy, pak na stěny a police ještě poslední vrstva Duvilaxu a na ní písek, všechno přetřít lakem s atestem pro trvalý styk s pitou vodou (peněženka pláče, tolik laku... :-( ). Takhle by to snad mělo vydržet i vlhkost u viridisek a u hroznýšovců. Toho Duvilaxu vezmi pro sichr 30kg kýbl, když nebude stačit, dokoupim, když zbyde, udělam tlustší vrstvu na dně. Nechci dělat na dno vaničku z PVC, skla ani nic podobnýho, známý použil tzv. tekutou jezírkovou fólii a přes to nezávadný lak a slouží mu to bez problému už hezkou řádku let, tak myslim, že ten Duvilax by mohl fungovat taky. Pokud nezkusim, nezjistim ;-)

K tomu písku - ten černý písek vypadá skvěle - známý ho má konkrétně u Morelia spilota cheynei na klasickym polystyrenovym pozadí, a v kombinaci s umělýma rostlinama to vypadá úchvatně, hlavně barvy toho hada na tom černym pozadí nádherně vyniknou... Asi to neni úplně nejpřirozenější, ale troufam si říct, že hadovi nezáleží na tom, jak moc "přírodní" jeho terárium je, pokud mu splňuje všechny jeho potřeby (voda, vlhkost, teplota, hygiena, prostor, úkryt), proto chci mít terária hlavně tak, jak se líbí mě. Samozřejmě jen za předpokladu, že jsou splněny ty hadovy potřeby...

Tak kdyžtak až (spíš jestli :-D ) to bude hotový, dam sem foto :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru