Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Moji užovce červené se odkalily oči a nesvlékla se

Dobrý večer, mojí užovce se před třemi dny zakalili oči, takže jsem počítala s tím, že se brzi svlékne. Před chvíli jsem se na ní podívala a oči už zakalené nemněla a ráno a odpoledne ještě jo...prohledala jsem terarium a sflek jsem nenašla. Může to znamenat, že s ní něco je? Nebo se to občas stane? A co se s tím má dělat? Je to moje první užovka. V tera má teplo a vlhko...pravidelně jsem ji rosila, tak nevím kde může být problém. Je jí cca 3-4 měsíce. Děkuji za nějaké rady.
[mod]Změna předmětu, původně: Moji užovce červené se odkalili oči a nesflékla se (cejna)[/mod]

Předmět Autor Datum
Nebojte, ona se svleče. A čekání na svlek (ne sflek) si můžete zkrátit získáváním základních informa…
cejna 06.08.2013 20:12
cejna
Zdravím Cejno. Když někoho upozorním na hrubku v textu, tak mne smázneš s komentářem o dementních po…
milan61 06.08.2013 20:52
milan61
Vydrž " SFLEK" bude, to je normální.
tom_czech 06.08.2013 20:12
tom_czech
U mách regiusek se mi občas stane, že se totálně zakalí, že bych ani neřek, že je to Krajta. Je tak…
Cadaverous 06.08.2013 20:13
Cadaverous
Ano je to normální. Divím se, že kdokoliv kdo vlastní hada neví jak probíhá ekdyse. To je snad jedna…
cejna 06.08.2013 20:18
cejna
Jo děkuji. No někde jsem četla, že když se hadovi zakalí oči a pak se odkalí a hned se nesvlékne, že…
Lee7 06.08.2013 20:16
Lee7
Průběh ekdyse je asi následující, had se zakalí ze začátku jen mírně (nejvíc to bývá vidět právě na…
cejna 06.08.2013 20:21
cejna
Zdravím, dnes se u mého b.c naskytl takovej problém byl zakalen už se i odkalil ale oči měl pořát tr…
Pepas 06.08.2013 21:02
Pepas
Asi to bude tou nízkou vlhkostí. Hada dejte do boxu s navlhčeným froté ručníkem a hada v něm nechte…
cejna 06.08.2013 21:18
cejna
právě vlhkost je dobrá rosím přímo na hada a v úkrytu kde ve svleku leží tak má rašelinu neustále na…
Pepas 06.08.2013 21:24
Pepas
Jen bych chtěl dodat, že rosit přímo na zvíře není obecně dobrý nápad a nedoporučuje se to. Rozdíl t… poslední
Cadaverous 06.08.2013 21:40
Cadaverous
U B.c. ne, ale teď se mi špatně svlékla metrová E. bimaculata, zůstal jí kousek kůže právě na hlavě,…
Helo 06.08.2013 21:26
Helo
Cejna byl rychlejší. Ručník mi připadá ještě lepší, je větší šance, že to had zvládne přirozenou ces…
Helo 06.08.2013 21:27
Helo
tak nakonec to dopadlo dobře, já už se pomalu smiřoval s tím že budu mít slepého hada že si vyrve oč…
Pepas 06.08.2013 21:35
Pepas

U mách regiusek se mi občas stane, že se totálně zakalí, že bych ani neřek, že je to Krajta. Je tak cca den a pak to jako zmizne. Je jen mírně našedivělá. A až třeba za 2 dny se svlékne. Nevím jestli je to normální, nebo v pořádku, ale jinak je v dobré kondici a svlek je v celku a bez potrhání. Tak zkus počkat a uvidíš. ;)

Průběh ekdyse je asi následující, had se zakalí ze začátku jen mírně (nejvíc to bývá vidět právě na očích a podle zbarvení druhu třeba na břiše), zakalení se stupňuje a pak zase ustupuje. Nakonec se had odkalí a pak dojde ke svleku. Celej ten proces trvá přibližně kolem týdnu, deseti dnů. Až když se had svlékne špatně, to znamená, že na něm jsou zbytky nesvlečené kůže, je potřeba ho dosvléknout ručně.

Zdravím, dnes se u mého b.c naskytl takovej problém byl zakalen už se i odkalil ale oči měl pořát trochu zašedlé i přes to se začal svlékat svlékl jen špičku hlavy a u očí se to zadrhlo a nejde dál.
Je to tím že nebyl dostatečně odkalený?
Snažil jsem se mu pomoci svléci oči ale drží to tam celkem na fest když jsem za to trošku zatahal tak mu to tahalo ven cele oko, odstřihl jsem tedy přečnívající kousky které už svlékl aby je nemel nalepené přes oči a aby něco viděl a necham ho zatim tak, doufám že se přes noc nebude snažit zase svléci drží to na těch očich opravdu hodně poranil by si je, zatím leží v pohodě v úkrytu tak snad počká až to dozraje.

Špatnou vlhkostí to určitě není rosím přímo na hada přiměřeně často. Ted večer se mi zdáli ty oči odkalené ale i tak po odkalení by mel čekat cca 3 dni až potom se svlékat.... nevím co se stalo že se mu podařilo se svlékat když byl ještě trochu zakalený. Musel to o něco asi načnout a pak se to jen snažil sundat no. Nemá s tímto někdo zkušenost?

Asi to bude tou nízkou vlhkostí. Hada dejte do boxu s navlhčeným froté ručníkem a hada v něm nechte prolézat třeba celý den. Měl by si kůži z očí sloupnout sám, nebo se aspoň odmočí a pak jí opatrně sundejte sám. Už jsem jednomu hadovi sundával z oka dokonce několik nesvleků a tam jsem si pomohl olivovovým olejem, kterej jsem hadovi napatlal na to nesvlečený oko, nechal odmočit a pak jsem ty nesvleky opatrně sloupnul.

Jen bych chtěl dodat, že rosit přímo na zvíře není obecně dobrý nápad a nedoporučuje se to. Rozdíl teplot vody a hada může být velký a nemusí to udělat zvířeti dobře... ;) Raději to udělej jak doporučuje Cejna. Froté ručník je asi nejlepší. Už jsem to jednou taky musel udělat. Nechal jsem Regiusku přes noc v takovém boxu s ručníkem a ráno byla krásně svlíknutá. ;)

U B.c. ne, ale teď se mi špatně svlékla metrová E. bimaculata, zůstal jí kousek kůže právě na hlavě, i přes oči. Myslím, že by to mohlo být současnými teplotami, dřív nikdy problémy neměly. Šoupnul jsem jí do plastového boxu s větráním, do cca 10cm vlažné vody s kapkou jedlého oleje (někdo prý přidává vývar z heřmánku)+ kousek větve. Po chvíli jsem to *opatrně* zkusil a nebyl problém. Ne, že bych hady chtěl antropomorfizovat, ale při pomoci se svlekem mi často připadalo, že nejsou vůbec proti:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru