Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Křeč u potkana

Ahojte,

mám cca 16ti denní mládě potkánka. Pár dní jsem ho krmila tatrou, pak sunarem. Začal mi při krmení dostávat takové podivné křeče. vždy trvají asi 6 sekund a jakmile odezní, potkánek se chová úplně normálně a hned zase baští. Teď už sunar ředím, a myslím, že křeče pomalu ustupují... Nevím, jestli vzít potkánka k veterináři, nebo zda to není nijak vážné... přikládám odkaz na video. Tak jestli byste mi prosím někdo neporadil.

ECUZxYPbnbo

Moc děkuji

Předmět Autor Datum
Absolutně nechápu důvod tohodle počinu...můžu být tak smělá a zeptat se, proč máte potkáně na cucáku…
Réza 05.09.2013 18:01
Réza
Jestli se to nezhorší, tak veterinář není nutný. Každopádně pokračujte ve své snaze. odstraněny uráž…
Varras 05.09.2013 19:45
Varras
Ke zkrmení ho nemám.. To byl ho nedala. Říkali jsme si, že buď se chytí nebo ne. A daří se mu jinak…
petruskap24 05.09.2013 20:33
petruskap24
To nejsou žádné křeče, to mládě normálně fyziologicky hledá cecek, z kterého by sálo a matku. Každop…
Aurifer. 05.09.2013 21:56
Aurifer.
Můžu se zeptat jak tato situace vznikla,jak se k vám dostal?
Nuty 06.09.2013 00:23
Nuty
Potkánek byl koupený ve zverimexu ke zkrmení pro vousatky. Ale pro ty byl už moc velký. Tak jsme zku…
petruskap24 06.09.2013 07:53
petruskap24
Byl zakoupený ještě, jako růžové holátko, nebo už měl nějakou srst? Vzat od matky přímo domů, nebo u…
Paganae 06.09.2013 11:48
Paganae
Potkánek byl koupen již osrstěný, tipla bych tak 9 dní starý. Po 5ti dnech u nás otevřel oči.Krmíme… poslední
petruskap24 06.09.2013 12:23
petruskap24

Absolutně nechápu důvod tohodle počinu...můžu být tak smělá a zeptat se, proč máte potkáně na cucáku? Nebylo by snazší pořídit si starší, samostatně žeroucí mládě? Nebo je to pokus o nějakou nesmyslnou záchranu?
I kdyby to ujetý krmený tatrou, nebo sunarem přežilo, bude z něj tak maximálně kryplík. Což už je zjevné... Buď se u toho dusí, nebo je to prostě slabej jedinec (respektive zesláblej). Takže moje rada zní - zkrmit...a nevymejšlet voloviny::) Přijde mi to spíš, jako týrání zvířat, než jako pomoc...

Jestli se to nezhorší, tak veterinář není nutný. Každopádně pokračujte ve své snaze.
odstraněny urážky ostatních účastníků fóra (Aurifer)

[mod]Upozornění pro uživatele s nickem Varras: Nacházíte se na teraristickém fóru, kde velká část lidí chová carnivorní živočichy. Pokud s tím máte osobní problém, nenavštěvujte toto fórum. A rozhodně zde nenapadejte ostatní návštěvníky za to, že mají jiný názor. A dále, nespamujte zde vlákna svými subjektivními názory nesouvisejícími s tématem. Pokud ve svém jednání budete pokračovat, bude vám sem zamezen přístup.

OT mažu. (Aurifer)[/mod]

To nejsou žádné křeče, to mládě normálně fyziologicky hledá cecek, z kterého by sálo a matku. Každopádně Sunar je akorát tak na zadělání na zácpu a exitus. Namíchejte mu směs Tatry a vody (1,5:1) s kapičkou žloutku a na sunar se vykašlete, ten má složení pro lidská mimina. Potkaní mléko má uplně jiné složení a ta popsaná náhražka funguje dobře.

Ikdyž to mládě podle toho jak teď už vypadá by bylo buď nejlepší šoupnout pod samici s mladejma, aby ho dala do kupy, nebo ho zkrmit jak tu už lidi psali. Ono sice možná přežije, ale žádný silák to nebude....veterinář vám s tímhle nehelfne.

Byl zakoupený ještě, jako růžové holátko, nebo už měl nějakou srst? Vzat od matky přímo domů, nebo už ve zverimexu strávil nějakou dobu odtržený od matky, v krabičce s hromádkou dalších potkánků?
Jde mi o to, že každé odtržení od matky má na mládě poměrně zásadní vliv, jak fyzický, tak psychický...a čím mladší v té době byl, tím je ten vliv silnější. Hodně se toho učí a získává od matky, skoro jako kotě. Neříkám, že není možné ho vypiplat, možné to samozřejmě je, ale je tady riziko, že nebude správně vyvinutý. Může být zakrslý, slabý, náchylný na nemoci. Také může být nevyrovnaný a ochočit, vychovat jej potom dá docela práci.
Je to na vás, kolik času a péče jste do něj ochotna investovat. Každopádně jak už zmínila Aurifer nade mnou, nejlépe by se o něj dokázala postarat potkanice, která zrovna mláďata má...ale ani to není jistota, že z něj vyroste zdravý, silný potkan. Miminka vyžadují neustálou péči, ať už jsou lidská, nebo jiného zvířecího druhu a delší odloučení je vždy problém. Ale třeba budete mít štěstí...

Potkánek byl koupen již osrstěný, tipla bych tak 9 dní starý. Po 5ti dnech u nás otevřel oči.Krmíme ho každé 2 hodiny přes den, za noc 2krát. Samozřejmě bych chtěla, aby byl zdravý a v pořádku nejen fyzicky, ale i po psychické stránce. Po jídle mu bříško samozřejmě masírujeme, s vyprazdňováním problém také nemá. Bohužel neznám nikoho, kdo má potkany a komu bych ho mohla dát na odkojení.
Snažíme se, aby se mu dařilo, ale také nechceme aby se nějak trápil...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru