Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Blaberus craniifer - špatné svleky

Ahoj, mám šváby B. craniifer - skupinu nymf a dospělců. Nymfy se svlékají v pohodě, ale poslední svlek do dospělosti neproběhne správně a švábi mají deformovaná křídla a tělo snad taky, případně jim ostatní ještě okoušou křídla úplně. Jsou v plastovém boxu od Jk Animals 22 x 36 x 26 cm, na dně asi 8- 10 cm hrubé hrabanky, v podstatě spíš rozdrolené listy a pár větších kusů kůry. Rosím nepravidelně a přidávám k ovoci i suchému krmení i pampelišku, salát ap. - byl jsem upozorněn, že za špatné svleky může nízká vlhkost? O patro níž mi ve stejném boxu jedou B. dubia jako divé a bez problémů - ty nerosím vůbec nebo jen občas zlehka. Díky za odpovědi.

Předmět Autor Datum
Tohle se u nich stává pokud mají k dispozici nedostatek zeleného krmení, to, že je ostatní okusují b…
Hroznak 16.09.2013 09:58
Hroznak
Oni mi zelené nechtějí - zkoušel jsem pampelišku, jitrocel atd. - dubie to přes noc zbaští, craniife…
aahz 16.09.2013 10:52
aahz
Plus ta teplota - box není vytápěn, ale je v přístěnku u mrazáku - motor v létě drží teploty až 28 s…
aahz 16.09.2013 10:55
aahz
Craniifery mám normálně v boxu bez vlhčení, naopak mám spíš zkušenost, že to může škodit, když se to… poslední
VilemC 16.09.2013 17:28
VilemC

Tohle se u nich stává pokud mají k dispozici nedostatek zeleného krmení, to, že je ostatní okusují by tomu i nasvědčovalo. Taky to může být moc vysokou teplotou nebo nedostatkem prostoru.
Jedou mi bez rosení, ale jakmile víc než týden vynechám zelené, a když v létě bylo v bedně přes 30° i bez kabelu tak se takovíhle jedinci objevili.

Oni mi zelené nechtějí - zkoušel jsem pampelišku, jitrocel atd. - dubie to přes noc zbaští, craniifeři ne, nechají si to uschnout. Ptal jsem se původních majitelů na krmení - prý všechno včetně sáčků od čaje.. nevím, mě přijdou vybíravější než ostatní druhy, baští hlavně to ovoce.

Plus ta teplota - box není vytápěn, ale je v přístěnku u mrazáku - motor v létě drží teploty až 28 stupňů, na zimu ke 20, což je zase málo :-( V tom boxu jich bylo asi 40 dospělců, ale něco jsem vyměnil za jiné, takže teď je tam 10 - 15 ks ( jedinců :-)) plus nymfy - maličkaté.

Craniifery mám normálně v boxu bez vlhčení, naopak mám spíš zkušenost, že to může škodit, když se to neuhlídá a začnou se tam množit nějaké mušky apod. To že okusují křídla se opravdu děje v důsledku nedostatečně pestré potravy. Já dávám ted v létě cokoliv zeleného zbude, nebo se dá sehnat, opadaná jablka, zbytky od zeleniny z kuchyně apod. a množí se bez problémů.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru