Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nachlazení a parazit v oku e.c.c?

Zdravím a pěji pěkný den, vždy jste mi tu dobře poradili, tak se vracím. Všimla jsem, že moje cenchrie (kluk, 3,5 roku) poslední tři měsíce je při krmení takový apatický, sice zblajzne čtyři, pět myší, ale není to taková rychlovka, jako dříve. Včera večer jako kdyby kašlal, nebo co to bylo, a dnes jsem prohlížela hlavu - má dost suchý čumák, vůbec netuším proč (možná nesvlečená část, svléká se hodně potrhaně). Tlama je čistá, ale bohužel moc nepoznám, jestli má ucpaný nos nebo ne. Terárko s rašelinou vytápím 75watovkou, v chladném koutě je kolem 25st, na výhřevu 38 st.
Co mě ale nejvíc zarazilo, je nějaký útvar v oku, fotku přikládám, špatně se to fotí. Vypadá to jako klíště....:( Které netuším, kde by se vzalo. Ještě před týdnem nic v oku neměl, tak jsem dost vyděšená.
Děkuji za každou radu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zdravím, ozývám se po nějaké době, kdy jsem zkoušela možné i nemožné, aby si had správně vysvlékl hl…
reccal 14.05.2014 17:29
reccal
osobně více vlhčím hlavně když se blíží svlek, tj +- 7 dní od prvních příznaků zakalení, za tu dobu…
stanleyul 15.05.2014 22:38
stanleyul
Děkuji, to dělám také:( Rosím od zakalení každý den, a to jak substrát, tak rašeliník v teraboxu, kd…
reccal 16.05.2014 13:09
reccal
teď mi cvakla ta žárovka, 75W?! pokud nemáš 2metrové terárko, tak je to sakra moc! mám v tera 100x50…
stanleyul 16.05.2014 20:42
stanleyul
Terko je 80x60x60, vidíš, to mě vůbec nenapadlo, že bych mohla mít blbou žárovku:(.. Hodím tam 40W,…
reccal 19.05.2014 11:01
reccal
To bude pak chtít znovu proměřit teploty, teplota v terárku hodně závisí na okolní teplotě v místnos…
Elisak 19.05.2014 11:39
Elisak
Tak slíbená fotka, větrání je tak, myslím, dobře vidět. Hned pod ním mám terárko z OSB desek, to je…
reccal 19.05.2014 16:04
reccal
Jo, dneska jsem chtěla měnit tu žárovku, a ke svému údivu jsem zjistila, že tam 40W je. Asi před měs…
reccal 19.05.2014 19:05
reccal
No, ten úkryt je, jak to říct, na prd. Dej tam normálně plastovou dózu (jak jsou na svačiny, třeba)…
cejna 19.05.2014 19:35
cejna
Díky moc za tipy, zařídím se podle toho, box chci vyhodit už dávno, ale nevěděla jsem, co místo něj.…
reccal 19.05.2014 20:23
reccal
mám to takto, plast.dóza v pravé části narvaná přírodním řasovitým mechem, had je zalezlej uvnitř, v…
stanleyul 20.05.2014 21:31
stanleyul
Tu dózu s rašeliníkem ještě zavřít (priklapnout víčko) a do víčka vyříznout otvor na hada (nevím tak…
Anička42 20.05.2014 23:21
Anička42
přiklapnout to víčkem, není potřeba=můj názor, vlhkost tam udržuju tak i tak a bez víka, topný kámen… poslední
stanleyul 21.05.2014 01:00
stanleyul

Zdravím, ozývám se po nějaké době, kdy jsem zkoušela možné i nemožné, aby si had správně vysvlékl hlavu. Odmáčeli jsme ho u kamarádů, co chovají hady přes 30 let, někdo radil řepíkový čaj, teplé koupele, všechno jsem zkusila. Bohužel od té doby hlavu svlékl dobře jednou a 3x špatně, naposledy v neděli. Bohužel u svleku nikdy nejsem, hádě se mi svleče většinou o víkendu, kdy jsem pryč. Tak fakt nevím, dneska práskl čtyři potkany, jen to zasvištělo, ale hlava je viditelně nesvlečená, minimálně vrchní část. Nevím, jak udržet tak vysokou vlhkost, má úkryt s rašeliníkem, který je každý večer suchý (je to tedy vůbec rašeliník??), podklad je rašelina, která taky rychle vysychá. Rosím denně, ale stav to nezlepšilo. Jedině nad, že svlečka byla na tři velké kusy, a ne na kousíčky jako loni.
Poradí někdo, co dělám pořád špatně?

osobně více vlhčím hlavně když se blíží svlek, tj +- 7 dní od prvních příznaků zakalení, za tu dobu se už trefím v rozmezí dvou dnů, tzm. že podle stavu začnu více rosit a do dvou dnů je svlek, ale to mám jen díky dlouhodobějšímu vypozorování a hlavně si všechny svleky a zakalení datumově zapisuji, nevím jak ostatní.
Tam kde tráví nejvíce času při svleku mám podestýlku také rašeliník a navíc tam mám ještě toto a udržuji to při konci svleku hodně vlhké.
http://profizoo.cz/eshop/teraristika/podestylky/me ch/vystylka-terarijni-mechova-68-91l
[http://tera.poradna.net/file/view/18803-dsc07353-j pg]
[http://tera.poradna.net/file/view/18804-dsc07355-j pg]
[http://tera.poradna.net/file/view/18805-pa049286-j pg]

teď mi cvakla ta žárovka, 75W?! pokud nemáš 2metrové terárko, tak je to sakra moc! mám v tera 100x50x60 klasickou 40W žárovku, vytápím od 10h do 18h a v tera mám v pohodě 30-32°C což je dostačující, podle mě díky té tvé vysoké watáži má prostě vyschlou tlamu, prostě ho to vysušuje, problém vidím v té žárovce, ale nevím rozměry tera a jak je řešené větrání???

Jo, dneska jsem chtěla měnit tu žárovku, a ke svému údivu jsem zjistila, že tam 40W je. Asi před měsícem praskla, když jsem nebyla doma, a brácha ji měnil, zapomněl mi to říct. Takže je tam 40W a každý den je rašeliník vyschlý... mám ho dát do více uzavřeného boxu? Ten terabox nic moc, je skoro pod světlem (vedle mi překáží topný kámen), a ještě tam má to mřížkování. Jinak ale fakt nevím, 25W už je podle mě málo.

No, ten úkryt je, jak to říct, na prd. Dej tam normálně plastovou dózu (jak jsou na svačiny, třeba) s víkem do kterýho vyřízni jen takovou díru aby se tam had vešel. Celý to narvi vlhkým rašeliníkem.
Ta miska s vodou pod žárovkou, taky nic moc. Dal bych jí místo toho topnýho kamene, kterej bych , když už na něm trváš, dal někam na druhou stranu pod tu žárovku. Pokud ho zapínáš třeba na noc. Jestli s ním topíš ve dne, tak bych ho vyhodil úplně a pohrál bych si s tou žárovkou...
Asi by taky nebylo od věci zvýšit vrstvu substrátu.
Větrání terárka je dost malý. Pokud v takovýmhle terárku navlhčíš tu rašelinu pořádně, tak to nevyschne ani za tejden.
jestli ti rašelina přeschla, tak pak blbě nasává vodu a navlhčí se ti jen slaboučká vrstva na povrchu, která logicky strašně rychle uschne. Musíš tu rašelinu mít vlhkou durch, až dolu.
Ta žárovka v květináči by mohla klidně viset níž. Had se bude mít možnost dostatečně vyhřát i při použití slabší žárovky.

Díky moc za tipy, zařídím se podle toho, box chci vyhodit už dávno, ale nevěděla jsem, co místo něj. Udělala jsem krabici z lepenky a izolepy, to se nelíbilo. Žárovku teda posunu níž, topnej kámen mi běží přes den i přes noc, protože už se mi do všech zásuvek a rozboček nevejdou další spínací hodiny (ono je to trošku složitější i s rodiči, pořád vymýšlejí, že tam to a to nebude, a po technický stránce pomohl 2x táta), a přes víkendy bývám pryč, o prázdninách máme dovolenou, to jsem v úplně jiným městě, takže ruční přepínání taky nelze, nikdo by se o to nepostaral. Pod žárovku ho taky dát nemůžu, nedosáhne tam kabel od kamene, a i kdyby dosáhl, jak ho uchránit od toho vlhka v substrátu?
Vrstvu substrátu zvýším, nějak se spadla, když jsem ji tam před pár týdny dávala, byla krásně nadýchaná až po to větrání.

přiklapnout to víčkem, není potřeba=můj názor, vlhkost tam udržuju tak i tak a bez víka, topný kámen nemám, úkryt speciální také ne, vždy si někam zaleze a problémy nemá žádné, je to popelnice a pohodář, v noci mu tam nelezu a přes den se v tera kolem něho můžu prohrabávat jak chci i kolem hlavy a ani se nehne, je už navyklej.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru