Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mrtvá potrava

Dobrý den,
měla bych dotaz ke krmení gekončíka nočního- lze mu podávat mrtvou potravu? A vzhledem k rozmanitosti stravy lze ho krmit mouchami a krevetkami?
Předem děkuji za odpověď.

Předmět Autor Datum
Krevetkami? Mrtvou? Gekončíka?
hadilov 21.09.2013 14:59
hadilov
Mrtvá potrava mi přijde ne zrovna rozumná. Krevetky to samé a mouchy opravdu nevím jak by lovil. Mys…
raddei 21.09.2013 15:14
raddei
Ahoj, mrtvou nevím nevím protože podle mého ti to gekončík nesežere, gokončík reaguje na to když se…
Franna 22.09.2013 19:31
Franna
Nechovám sice gekončíky, ale gekoni mi krmný hmyz, který uhyne přímo v teráriu normálně sežerou. Nic…
Hroznak 22.09.2013 19:45
Hroznak
tak lze, gekončík se dá naučit na příjem mrtvého hmyzu z pinzety a někteří i z misky. Ale je otázka,…
Aurifer 22.09.2013 21:14
Aurifer
A s tou mrtvou potravou - tak myšleno ještě k tomu ve smyslu čerstvě zabitá - ne sušený cvrčky z pix…
lacerta. 22.09.2013 21:16
lacerta.
tak dá se použít i zamražený hmyz. Já si třeba smýkaný hmyz nebo šneky mrazim a občas zvířatům dávám…
Aurifer 22.09.2013 23:34
Aurifer
Fakt? To by mě nenapadlo - u šneků to chápu, ale neztrácí smýkanej hmyz mražením všechny výhody, kte…
lacerta. 22.09.2013 23:52
lacerta.
Tak jsem si to vygooglil a nestačím zírat, co všechno už se dneska dělá za ,,kompletní" krmení. Nicm…
Hroznak 23.09.2013 00:17
Hroznak
tak ony tyhle konzervy jsou hlavně reakcí na legislativu některých zemích, která zakazuje krmit živý…
Aurifer 23.09.2013 12:35
Aurifer
No, já stejně nikdy nenasmýkala dost, abych si to mohla zamrazit, takže jsem ani nepřemýšlela, jestl… poslední
lacerta. 23.09.2013 17:33
lacerta.

Nechovám sice gekončíky, ale gekoni mi krmný hmyz, který uhyne přímo v teráriu normálně sežerou. Nicméně nevidím důvod, proč ho krmit mrtvou potravou, vzhledem k tomu, že koupené živé cvrčky stačí jen protřepat v krabičce s vitamíny a nasypat do terárka, nějaké usnadnění to není.
Krevetky bych nedával, přirozená potrava to není.

tak lze, gekončík se dá naučit na příjem mrtvého hmyzu z pinzety a někteří i z misky. Ale je otázka, proč to dělat. A ano, mouchy může. Krevetky ne, pokud tím myslíš běžně prodávané mořské korýše. Ti mají na gekončíka zbytečně vysoký obsah soli.

A s tou mrtvou potravou - tak myšleno ještě k tomu ve smyslu čerstvě zabitá - ne sušený cvrčky z pixly, ty fakt žrát nebude a ani mu to nic nedá. (Takže stejně doma bude nutný mít něco živýho na krmení)

Fakt? To by mě nenapadlo - u šneků to chápu, ale neztrácí smýkanej hmyz mražením všechny výhody, který smýkanej hmyz má? Nevysušuje to mrazák?

Každopádně stejně to obnáší přinesení živýho hmyzu domů - což je asi problém, podle směrování na sušený krevetky - a někde jsem viděla sušený cvrčky, tak se obávám, že jde o zjednodušení krmení :-/

Tak jsem si to vygooglil a nestačím zírat, co všechno už se dneska dělá za ,,kompletní" krmení.
Nicméně pořád mi uchází jakou to má výhodu, krom toho, že se to nehýbe, což je výhoda možná tak pro chovatele, rozhodně ne pro zvíře. Blíže neidentifikované ,,přidané vitaminové a minerální přípravky" radši nekomentuji.
Cena 10x taková co u živého hmyzu ::)
Přijde mi to jako past na peněženky mudlů.

Zajímalo by mě, jestli je skutečně nějak někde ověřeno, že ten hmyz sušením a dalšími úpravami neztrácí svoje nutriční hodnoty, jak tvrdí výrobce?

Edit: Na reptileforums.co.uk se většina lidí shoduje, že gekoni krmení touto náhražkou rostou pomaleji nebo skoro vůbec, takže ta nutriční hodnota bude asi opravdu dost pokulhávat.

tak ony tyhle konzervy jsou hlavně reakcí na legislativu některých zemích, která zakazuje krmit živými zvířaty včetně hmyzu. takže prodávají sušené a konzervované cvrčky atd a prodávají i elektrická "hopsátka", na která se ten mrtvý hmyz nasype a ono to s ním hopsá a má vzbudit u zvířat zájem. Že z nutričního hlediska tyhle sajrajty nebudou žádná hitparáda, to je asi jasné každému, kdo trochu používá hlavu. Ono ani lidské konzervy nejsou nic moc a tam budou podstatně přísnější normy, než u těhle pro plazáky (pokud tam vůbec nějaké normy jsou a pokud ano, tak ne uplně blbé, jak to tak u věcí pro zvířata bývá).

Pokud si člověk ten hmyz mrazí doma, ví, kdy ho tam dal a neskladuje ho tam 2 roky, tak je to v pohodě a nemyslim si, že by ten hmyz nějak ztrácel na kvalitě. Nicméně u sušeného hmyzu z pixly bude výživová hovnota asi stejná jako u gamarusu- 00prd.

No, já stejně nikdy nenasmýkala dost, abych si to mohla zamrazit, takže jsem ani nepřemýšlela, jestli by to šlo. Ale rozmražovat žrádlo pro jednoho gekončíka by se mi teda fakt chtělo :-D

Jo, ten vibrační nesmysl jsem viděla - nenapadlo mě, že se nesmí někde krmit živým hmyzem. Prostě jsem to přisuzovla lenosti lidí - sebe nakrmí mraženým polotovarem, kočku obilnou konzervou ze supermarketu a gekončíka vysušenýma kutikulama :-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru