Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stavba většího teraria pro leguana

Po načerpání dostupných informací jsme se pustili do stavby snad velikostně dostatečného teraria pro leguána.
Původně zde byla šatna na chodbě, rozměr je cca 160x130x250cm.
Postup v kostce na následujících fotkách:
1. Původní šatna a budoucí prostor teraria
2. Šatna padla za své, zánovní balkónové dveře připraveny k zasazení do vysekaného šlicu ve zdi (trochu jsme podcenili rozměr a mysleli si původně, že se omítka jen místy přiškrábne...)
3. ...už jsou tam
4. Zhotovené rámečky posponkované pletivem pro budoucí kryt světel a volného prostoru pod dveřmi a nad nimi
5. Prostor budoucích světel (UV + teplotní zdroj) krytý rámečky, posunlivá kolejnička z U profilu pro sádrokarton, pro jistotu jsme použili nátěr hydroizolací (možná zbytečně, ale jistota je jistota a zbylá hydroizolace z garáže marně čekala na využití....)
6. Strop a prostor u okna polepen kobercem - umělou trávou, na konzolích OSB základ pro budoucí odpočivadla - ty jsme později také pokryli umělým kobercem/trávou (zvažovali jsme ještě linoleum - pokud se tráva neosvědčí, je další na řadě právě lino)
7. Po delším dumání základ pro bazének - plastová vanička, pračková hadice k napouštění vody probourána z vedlejší technické místnosti, kde rozdvojen vývod na pračku, pájkou díry ve vaničce, umyvadlová výpusť do dna a hadice, opět do vedlejší místnosti, kde stočená hadice, která při vypouštění bazénku vytažena ven z domu (cca 5m). Drobná dobře míněná rada - je dobré bazének nastříkat z venku např. zelenou barvou - to jsme neudělali a je přes stěnu vidět PU pěna, kterou jsme vaničku v rámci dalších úprav ostříkali...Z vnitřní strany není možné sehnat odolnou a vhodnou barvu k dodatečnému nátěru, tak třeba nekdy příště... Akvarijní topítko v bazénku zatím jen pro ilustraci...
8. Na stěnu lištami na hmoždinky přichytáváme pletivo a tvarujeme budoucí skálu. Vzhledem k ceně a výslednému dojmu jsme zavrhli sice asi méně pracný, ale také méně plastický obklad umělým kamenem.
9. Stěna popleťována a pletivo potahujeme prostěradlem - k prošívání se nejvíc osvědčila velká jehla a provázek z uměliny. Budoucí bazének usazen a opěnován PU pěnou, stejně tak vyztuženy kraje poliček, kde bude navazovat budoucí skála
10. A začínáme natírat flexi lepidlem na obklady - nekonečná práce, původně jsme počítali z cca 75 kg lepidla a 3 vrstvami, nakonec byly vrstvy 4 a lepidla necelých 200kg. Osvědčila se spíše tužší hmota a nanášet tuhým štětcem - natírat jako s barvou to nejde - slabá vrstva a strašnej svinčík kolem... jo a taky je dobrý si něčím zakrýt podlahu....Na poslední vsrtvu jsme dali šedou hydroizolaci - celkem 10kg.
11. Lepidlo konečně naneseno a jdeme malovat - voděodolný tónovač barev, my celkem 4 odstíny a cca měsíc po večerech si hrajeme...
12.+13. No a tady trochu skok a hotové terárko - odkůrované větve z třešně, obtočené přírodním lanem, světla svítí, voda v bazénku se hřeje, umělé kytky z tržnice ze Sajgonu na místě, kokosová rohož pro venkovní jezírka - velký kamarád leguána, jak jsme později zjistili, žebříček ze zbytků odkůrované třešně a kokos sítě.
Pro doplnění - ve fázi pletiva na zdi jsme na hmoždinky přidělali kovová oka, která potom koukala přes pletivo a do budoucna sloužila k ukotvení větví. V přední části terárka je na stropě reflektor pro denní osvětlení.
Přibližná cena komplet všecho je cca 25 000,-, ale to už asi tak je, že cena zvířete je +- 1000,- a ubykace mnohonásobně vyšší + nějaký náklady na teplo a světlo, ale ČEZ prý bude příští rok zlevňovat...
Tak třeba náš příspěvek bude pro zapálené teraristy inspirací a taky třeba trochu návodem co jak udělat, nebo udělat jinak....nebo nedělat vůbec nic a zvolit jako večerní program třeba "Růžovku" :-):-)

Předmět Autor Datum
Jó, taky bych potřebovala takovou šatničku.;-) poslední
Kája z Brna 23.09.2013 15:51
Kája z Brna

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru