Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto dřevo do terária pro leguána zeleného

Zdravím, momentálně vybavuji terárium pro leguána zeleného a potřeboval bych prosím poradit, do terária chci vložit větve a pařez, které jsem našel na zahradě,ležely tam nejméně pul roku, očistil jsem je kartáčem, mezery a různé díry vyfoukal kompresorem a nevím jak je dále vydezinfikovat, protože to trouby se mi nevlezou, abych je mohl vypálit. Můžete mi prosím někdo poradit ?? děkuji za rady

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nehrotil bych to hodně chovatelů je má v léte na zahradě ve voliérách a tohle vůbec neřeší není to p…
Miste_1 30.09.2013 22:49
Miste_1
mám tam i dřevo z ořechu, před chvílí jsem četl že je to jedovaté dřevo, jiní zase říkají, že je to…
Lukyn13 30.09.2013 22:53
Lukyn13
Dej tam tohle watch
Miste_1 30.09.2013 23:18
Miste_1
Co to má bejt? ::) Vidim dobře, že jsou tam i felsumy, nebo už mi hrabe??
Réza 30.09.2013 23:25
Réza
JJ jsou tam
Miste_1 01.10.2013 00:03
Miste_1
To je mi jich teda docela líto...
Réza 01.10.2013 00:42
Réza
Fungují spolu uplně bez problému a jedna mu dokonce chodí olizovat hlavu. Prostředí mají oba druhy t…
Miste_1 01.10.2013 00:54
Miste_1
Neřekl bych, že jsou uplně bez problému. I na tom videu je vidět, že se mu felsumy radši vyhýbají...…
Cadaverous 01.10.2013 08:15
Cadaverous
Nevyhýbaj meli tam cvrčky. Už vidím vystrašeného ještěra který chodí olizovat tomu kterého se bojí h…
Miste_1 01.10.2013 12:25
Miste_1
Tvoje zvířata, tvoje zodpovědnost. Děláš ale pěknou krávovinu a já nevěřím tomu, že se navzájem nest…
Réza na mobilu 01.10.2013 13:50
Réza na mobilu
takhle, ono to v tomto čase za daných okolností může fungovat, dočasně. A zvířata s tím problémy mít…
Aurifer 01.10.2013 14:17
Aurifer
Leguan bude muset pak do vetsiho felzumu nesezere to by museli byt v nejake male ubikaci. Felzuma je…
Majda1 01.10.2013 14:28
Majda1
Chovala a odchovávala jsem jak Iguany, tak i madagaskarky/grandisky dost dlouho na to, abych ta zvíř…
Aurifer 01.10.2013 14:43
Aurifer
Tak jedte do jizni ameriky na nejakou farmu s leguny a uvidite takove co vsechno sou schopni knim da…
Majda1 01.10.2013 15:01
Majda1
Nevim, jestlis někdy vůbec byla v Jižní/Střední Americe, ale já tam jezdím 2-3x ročně, protože tam m…
Aurifer 01.10.2013 15:21
Aurifer
Ony Iguany prostě nejsou 100% herbivoři, jak odkazy támhle odtud a odtamtud tvrdí. Od Michala jsem…
Uroboros 01.10.2013 15:33
Uroboros
právě že z pitev odchycených legoušů bylo poměrně jasné čím se živý a živoč. bílkoviny tam opravdu n… poslední
Aurifer 01.10.2013 21:00
Aurifer

takhle, ono to v tomto čase za daných okolností může fungovat, dočasně. A zvířata s tím problémy mít vůbec nemusí (pokud jsou to všechno odchovová, zdravá zvířata, která se vzájemně nemají čím nakazit). Ale až legouš vyroste, tak ty felsumy pravděpodobně sežere, no. Protože oni legouši moc nečtou, že jsou býložravci a menšího obratlovce, který před nimi nemá kam utéct si často s chutí dají.

Leguan bude muset pak do vetsiho felzumu nesezere to by museli byt v nejake male ubikaci. Felzuma je hodne svizna jesterka i kdyz tak na nekoho nemusi pusobit ale nektere jeji pohyby ani nezaregistrujete krome toho neni omezena v lezeni jako leguan. V tom terarku je dostatek vetvi i bambusovich tici a velka plocha a proto se spolu snasi dobre taky urcite zalezi na povaze toho leguana.

Chovala a odchovávala jsem jak Iguany, tak i madagaskarky/grandisky dost dlouho na to, abych ta zvířata znala a znala i jejich možnosti ;-) Ona ta felsuma když s tím legoušem bydlí od doby, kdy je ten legouš ještě neškodný, tak ho za hrozbu nepovažuje. Jenže to se časem změní, aniž by si toho ta felsuma musela všimnout. Proč myslíš, že tolik lidí bulí, že jim větší zvíře sežralo nebo vážně zranilo menší, když dotěď spolu byli uplně v pohodě? Protože to menší zvíře většího spolubydlu ještě nemusí považovat za hrozbu a stresovým chováním dávat na jevo, že se bojí, ale on ten větší už toho menšího může považovat za kořist. A legouš když chce, tak je rozhodně rychlejší a pohyblivější, než bys od něj čekala. Takže slovit neopatrnou felsumu pro něj není absolutně žádný problém. Jasně, on ji samozřejmě nebude honit po terárku. Ale až přijde příležitost, která zákonitě přijde, tak jí prostě využije. Mě odrostlá 0,1 Iguany takhle naprosto bez problémů slovila uprchlou Podarcisku, co k ní prolezla větračkou do ubikace. A že Podarcisky jsou o dost rychlejší a opatrnější, než madagaskarky.

Tak jedte do jizni ameriky na nejakou farmu s leguny a uvidite takove co vsechno sou schopni knim dat a to ze leguan slupne felzumu to je vec jen jeho povahy. Leguan sice neumi cist to je fakt ale k tomu aby vedel co si jeho telo zada cist nepotrebuje.. Ukazte me zde najake video nebo fotku kde leguan zere nejake vetsi zvire pokud ma dostatek spravne potravy tak nema urcite potrebu jist jine druhy.. to uz je jen o jeho povaze

Nevim, jestlis někdy vůbec byla v Jižní/Střední Americe, ale já tam jezdím 2-3x ročně, protože tam máme koupené pozemky a farem na různá tamní zvířata, i těch zvířat samotných ve volné přírodě jsem viděla víc než dost, takže mě tu poučovat nemusíš ;-) Vim, co všechno jsou domorodci schopní dělat a kombinovat. Ono totiž když to nefunguje, tak si s tím rozhodně nelámou hlavu, protože ta zvířata snadno nahradí jinými. Takže z toho, co dělají na farmách si rozhodně příklady neber.

Leguan sice neumi cist to je fakt ale k tomu aby vedel co si jeho telo zada cist nepotrebuje. Ukazte me zde najake video nebo fotku kde leguan zere nejake vetsi zvire pokud ma dostatek spravne potravy tak nema urcite potrebu jist jine druhy.. to uz je jen o jeho povaze

Nevim, jestli na googlu něco takového je, ale určitě se najde, když budeš hledat. Já to nehledala, ale vim to jak z vlastního chovu, tak i z vlastních pozorování ve volné přírodě. Ony Iguany prostě nejsou 100% herbivoři, jak odkazy támhle odtud a odtamtud tvrdí. Ta zvířata je prostě nečtou. Ve volné přírodě mláďata Iguan sbírají housenky a adulti vyplení ptačí hnízdo, když na něj kápnou nebo sežerou neopatrného Anolise. To je z mých vlastních pozorování z přírody i z pitev leguánů přejetých na silnici nebo koupených na tržišti.

Hele víš co, jsou to tvoje zvířata, dělej si co chceš. Ty se tu oháníš odkazama a fotkama, já mám dostatek vlastních zkušeností, abych se jima ohánět nemusela. A jsem ochotná se o ty zkušenosti podělit, ve jménu dobra tvých zvířat. Pokud se tim budeš/nebudeš řídit a rači dáš na své mylné doměnky a nynější zkušenosti už je jen tvoje věc. pak se ale ndiv, až se najednou stane něco, cos nečekala a nějaké zvíře to odnese. Howg.

Ony Iguany prostě nejsou 100% herbivoři, jak odkazy támhle odtud a odtamtud tvrdí.

Od Michala jsem měl někde studii, kde tohle poměrně vyvracovali, právě že z pitev odchycených legoušů bylo poměrně jasné čím se živý a živoč. bílkoviny tam opravdu nenacházeli. Za to většinu jídelníčku tvořili listy stromů a ty 99% chovatelů vůbec nezkrmuje. Ale jinak souhlasim, tak stojim za tim, že si legoušové smlsnou i na mase :-). On závěr studie bývá dost často daný tím, co chce onen vědec vyzkoumat :-D

právě že z pitev odchycených legoušů bylo poměrně jasné čím se živý a živoč. bílkoviny tam opravdu nenacházeli. Za to většinu jídelníčku tvořili listy stromů a ty 99% chovatelů vůbec nezkrmuje.

Jenže ono to je tak, jak tu výš psala Kája- oni prostě žerou to, k čemu mají momentálně nejlepší přístup. Protože ta studie vůbec nezohledňovala fakt, že ta skladba jídelníčku se u nich výrazně liší v různých ročních obdobích. Ono totiž pokud tam přijedeš pitvat leguány krátce po začátku vegetačního období, tak budou samozřejmě nažraní listů, protože těch je v tomto období dostatek a kvalitních. Ale naopak pokud je budeš pitvat v suchém období, tak budou obsahovat mnohem větší procento živočišné složky. Dokonce u některých ostrovních populací i 100%, protože tam v suchém období moc zeleného není.

Jinak s tím nezkrmováním listů souhlas, je to škoda, protože je to pro ně přirozená složka potravy.

On závěr studie bývá dost často daný tím, co chce onen vědec vyzkoumat :-D

To je bohužel taky pravda. Už jsem dokonce četla studii, že laboratorní potkan je ve skutečnosti býložravec (:-D). Jenže ona býložravá byla hlavně ta autorka té studie :-)

Zpět do poradny Nahoru