Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ježek bělobřichý

AHOJKY :-)
Potřebuji radu. Už 3 měsíce mám doma samečka Ježečka Bělobřichého a přes to, že sem se snažila ochočit ho, brát ho do ruky a mazlit ho, nepodařilo se mi ho ochočit. :-(Bohužel mě pořád píchá, dykoliv se k němu přiblížím, schoulí se do klubíčka, prská a neuvěřitelně píchá. Prosím poradíte mi někdo, jak ho mám ochočit? Já už totiž vážně nevím a nechci ho mít jen na koukání. Předem moc děkuju

Předmět Autor Datum
Koukám, že se s ježkama doslova roztrh pytel... Měla jste si pořídit morče, pokud jste chtěla mazlíč…
Réza 06.10.2013 21:19
Réza
Asi vás nepotěším, tady více záleží na ježounovi, tedy spíše na jeho "povaze". Opravdu to nejsou kon…
nikolas 07.10.2013 00:09
nikolas
Tu súhlasím, aj moja ježurka sa postupne prispôsobuje, pretože chce dostať žrať a to dostane jedine… poslední
Janez 14.11.2013 10:28
Janez

Koukám, že se s ježkama doslova roztrh pytel... Měla jste si pořídit morče, pokud jste chtěla mazlíčka. Ježek je zvíře samotářské a nebývá příliš kontaktní. Chová se jinak, než klasický pet, jako třeba králíček atd a taky s ním nelze stejným způsobem zacházet. Doporučuji velmi pečlivě pročíct si toto a zařídit se podle toho: http://www.myzoo.estranky.cz/clanky/savci/jezci-us ati_hemiechinus-auritus_.html

Asi vás nepotěším, tady více záleží na ježounovi, tedy spíše na jeho "povaze". Opravdu to nejsou kontaktní zvířátka a o lidi vůbec nestojí. Vy ale máte jednu výhodu - dáváte mu krmení. Takže prostě každý večer zneužijete jeho hlad a při krmení ho budete hladit, drbat apod. (vždy odspodu a pomalu, doteky shora nesnáší i ti nejmilejší) Pokud uteče nebo bude funět a píchat, pokračování druhý den a pak znova a znova, nikam žádný spěch. Za pár dnů či nejpozději týdnů se nechá v pohodě podebrat a vzít na ruku, většinou jak se nechá opakovaně podebrat, je vyhráno. Později snadno poznáte podle nastavení bodlin, jakou má náladu a podle toho s ním budete manipulovat.
Nenechávejte mu nikdy v misce staré žrádlo, aby si nacvičil reflex na pravidelnou dobu, kdy se krmí. Pak to jde raz dva. Krmte spíš méně, musí se na jídlo těšit, zvlášť dospělí samci až tak moc nežerou.
Miláček to nebude nikdy, to asi ne. Ale na druhou stranu, není to žádná bestie a i když není zrovna přítulka, celkem snadno se dá vycvičit, aby vás nepíchal, nefuněl a jinak neprudil.
Jinak může se osvědčit přidat mu do ubikace na nějakou dobu samičku. Když jsou totiž ježci dva, zvyknou si na různé nečekané rušivé podněty od kolegy a zakrátko už se vůbec nenamáhají s nějakým strašením. A konkurence u jídla dělá zázraky, pak vám vleze rovnou na ruku, jen aby dostal tlustšího červa. Nicméně samice vždy musí mít vždy možnost se někam schovat, samci jsou někdy otravní až moc.
Takže - nečekejte, že bude mazel, na druhou stranu při troše snahy může být docela přátelský. Sám od sebe to mazlík nebude, ale na člověka si při dobrém přístupu velmi dobře zvykne.
Samozřejmostí je, že má dostatečně prostorný výběh, dobrý úkryt na den, přiměřenou teplotu a přes den naprostý klid, jinak se vám bude chovat velmi nestandardně a vše výše uvedené nemusí platit.

Tu súhlasím, aj moja ježurka sa postupne prispôsobuje, pretože chce dostať žrať a to dostane jedine odo mňa...takže fungujeme na princípe niečo za niečo...vie, že keď vystriem ruku, nájde na nej zoophobasa a ja ju za to môžem pohladiť a vziať na ruky...chce to len čas a trpezlivosť :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru