Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Různé druhy želv.

Když už je to tu tak načnuté, tak využiju tohoto vlákna. Na konci dostala autorka jako radu v zimě krmit senem a čekankou, naopak třeba nekrmit mrkví a okurkou.

Poslední cca týden jsem strávila brouzdáním po webech (především zahraničních) včetně webů ochranných svazů želv a různých organizací, které mají s želvama hodně co do činění. Při postupné tvorbě seznamu jedotlivých věcí, které želva smí/nesmí jsem se dostala k velice zajímavému závěru a sice, že weby českých chovatelů jsou ve svých seznamech často velmi omezené a za "nejlepší" prezentují i věci, které se jinde po světě považují za stejně "dobrou" potravu jako se u nás tady uvádí třeba klasický ledový salát.

Spousta chovatelů má jednotlivé rostliny/potraviny rozdělené na různé skupiny od věcí, které želva opravdu nesmí (a většinou je třeba i popsáno proč) až po věci, které jsou pro želvu ideální. Zde oblíbená čekanka se k mému překvapení nachází ve skupině "moderate" stejně jako například okurka, ledový nebo římský salát a další... skupina "moderate" rozhodně neznamená, že to želva nesmí jíst, je to ale skupina, u které se uvádí, že by to nemělo být naprosto běžným jídelníčkem želvy a už vůbec ne jediným zdrojem potravy. Tedy krmit celou dobu čekankou je podobný nesmysl jako krmit celou dobu třeba těma salátama.

Naopak jsou tam uvedené takové zajímavé alternativy (které jsem ale nikde moc u českých chovatelů nenašla) jako kočičí tráva, ječmen, listy kukuřice, artyčok, kozlíček polní, a další... má otázka tedy zní - z jakého důvodu jsou v tom takové rozepře a proč - pokud jde například o jídelníček přes zimu - se jako ideál doporučuje to, co se doporučuje, když podle spousty dalších lidí je alternativ mnohem víc a některé podle nich jsou i mnohem lepší.

(To neberte nikdo jako útok, jen se snažím si v tom udělat pořádek)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny