Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chameleon pardálí a jeho cena

Dobrý večer,

moje otázka směřuje k chameleonovi pardálímu. Už nějaký čas o něm uvažuji, ale zajímalo by mě, proč je znatelně dražší než například jeho příbuzný chameleon jemenský (jehož cena se pohybuje okolo 300-600 Kč). Je v jeho chovu či odchovu nějaký zásadní rozdíl nebo "obtížnost" splnění jeho životních podmínek, které s cenou úzce souvisejí?

Velmi děkuji za obětovaný čas.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pardál je na chov jednoduchý jako každé jiné zvíře. Když splníte podmínky, které potřebuje. Odchov…
Kytarista 29.10.2013 08:49
Kytarista
Tomu nerozumím, odchoval jsem pardálisy F2 za přibližně stejnou dobu, jako jemenské (generace x-tá)-…
nikolas 30.10.2013 22:29
nikolas
Jak napsal Jaffata. Já zase nerozumím tomu, že nerozumíš tomu i když s chovem, inkubací a odchovem…
Kytarista 30.10.2013 23:00
Kytarista
Já s pardálem začínala a až pak jsme měla jemeňáky. Jediné, co jsme postřehla, že pardál potřebuje k…
Host123 31.10.2013 10:19
Host123
JJ, potřebují o něco častěji pít, než jemeňáci...takže o trochu víc rosit a z toho logicky vyplývá,…
Réza 31.10.2013 13:52
Réza
V "našem" (nó, dobře, v Jaffově:)) zvěřinci je většina pardálů uplně klidná(hlavně teda samci, samič…
lillek 31.10.2013 16:20
lillek
Využiji tedy vlákna k vlastnímu poučení a pozeptám se Kytaristy, jak on nijak složitě, i když mnohem…
nikolas 31.10.2013 18:20
nikolas
Abych byl slušný, odpovím. Kde jsem prosím tebe psal, že odchov je jednoduchý? Chov a odchov je něco…
Kytarista 01.11.2013 11:08
Kytarista
Děkuji za odpověď, opravdu jsem hned poučen. Jinak doslova jste napsal: "Odchov také není nic složit… poslední
nikolas 01.11.2013 16:24
nikolas

Tomu nerozumím, odchoval jsem pardálisy F2 za přibližně stejnou dobu, jako jemenské (generace x-tá)- rozdíl cca dva měsíce. Žádné podstatně déle tam nebylo.
Podstatný rozdíl byl v množství vajec, líhnivosti a "dlouhodobé životaschopnosti" odchovů. A v další generaci už se mi množili jen jemenští. Ale určitě jsem dělal u pardálů nějaké chyby, jenom nevím jaké. Složité to možná není, ale jednoduché tedy také ne, alespoň ne pro mně.

JJ, potřebují o něco častěji pít, než jemeňáci...takže o trochu víc rosit a z toho logicky vyplývá, že vyžadují dobré odvětrání :-) A rychlí jsou jak sviň :-D Nevim, jak to maj se svýma pardálama ostatní, ale u mě naprosto nehrozí, že bych vzala samce pardalise třeba na ruku, nebo na nějakou "vycházku" po bytě...jen mě vidí, už bere v panice čáru někam do kytek :-D

V "našem" (nó, dobře, v Jaffově:)) zvěřinci je většina pardálů uplně klidná(hlavně teda samci, samičky jsou obecně nevrlejší), pár z nich dokonce letí okamžitě na ruku, jakmile se objeví v terárku (což je někdy trochu problém, když člověk krmí ráno a spěchá do práce, a najednou má padála za krkem:-D ). Ale najdou se i strašpytlové nebo agresoři, ale všichni z nich jsou zatim mladíci, tak snad se taky časem uklidní:).

Ale že by byli pardálové rychlejší než jemeňáci, to bych neřekla, i jemeňák dokáže vzít čáru uplně s přehledem:))

Jinak ještě s tou cenou - kromě toho, co už ostatní psal, jde podle mě i o zákon nabídky a poptávky. Jemeňákama je trh přesycenej (což je teda i důsledek toho snadnějšího odchovu), tak si prostě neudržej cenu už skoro žádnou, je znát i rozdíl teď vs. před rokem. Kdežto pardálů (hlavně některejch lokalit) je u nás pořád málo, a proto je pak i znát rozdíl v ceně. Je to vidět na ambilobácích - lidi se je už trochu "naučili" a je jich čim dál víc, čili cena taky padá, kdežto třeba nosybáče aby u nás člověk pohledal, což se pak na tý ceně hodně projeví.

Využiji tedy vlákna k vlastnímu poučení a pozeptám se Kytaristy, jak on nijak složitě, i když mnohem déle odchovával pardálise. Já jsem inkuboval pouhé tři snůšky (Ambilobe), všechny se líhly za cca. 6 měsíců +- jeden dva týdny a víceméně současně. Tudíž časově naprosto shodně, jako jemenští. Jen samice dospívala o ty zhruba dva měsíce déle. A dále jaké že to potřebné podmínky při chovu svých pardálisů splnil, že byl ten chov tak jednoduchý? A jaké jsou výsledky toho jednoduchého chovu?

Abych byl slušný, odpovím. Kde jsem prosím tebe psal, že odchov je jednoduchý? Chov a odchov je něco jiného. Tak si prosím nepleť význam slov.

Nevím, jak je to s jemeňákama, ty nechovám. Ale samice f. pardalis (konkrétně Ambilobe) dospívají již ve 4 měsících (vím minimálně o 3 případech).
Mě se inkubační doba pohybuje mezi 9-12 měsíci. Jak inkubuji, ti tu psát nebudu.

Potřebné podmínky? Je to jednoduché - google. Pardálama jsem začínal a mám je dodnes. Je to již 5 let a výsledek je více než dobrý dle mého mínění - přes 150 mláďat.

Příště se, prosím, neptej na takové kraviny.

Děkuji za odpověď, opravdu jsem hned poučen. Jinak doslova jste napsal:
"Odchov také není nic složitého. Jen trvá podstatně déle."
To bylo totiž to, čemu jsem nerozuměl a co mě na vašem projevu tak zaujalo, že mi nedalo se nezeptat. Ale bohužel také to, co jste okamžitě zapomněl.
Takže chovatel jste podle svých slov (která si leckdy ani nepamatujete) určitě skvělý, jen škoda, že se nechcete podělit o své zkušenosti.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru