Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Terárium a topný kabel

Dobrý den, zařizuji terárium pro oblovky obrovské (achatina achatina)) a již mám doma terárium od značky EXO TERRA 60X45X45cm. Musím jim topit a topení chci mít přes topný kabel taky od EXO TERRA 4,5 M (tuším 26W). Ale můj problém spočívá ve vlivu tepla na sklo. Při zahřátí určité plochy v teráriu se začne roztahovat, ale část, která bude chladná se hýbat nebude vůbec, nebude to dilatovat. Nemůže následný tlak dno rozbít? Je nějaký návod jak se tomu vyhnout? Popřípadě máte nějaké jiné rady? :-D

Předmět Autor Datum
neboj se vůbec, 26W není ani zdaleka tak velká teplota, aby byla změna ve velikosti tak velká., taky…
ahoj2 09.11.2013 21:01
ahoj2
Já bych to určitě řešil topnou folii. poslední
hadilov 10.11.2013 07:24
hadilov

neboj se vůbec, 26W není ani zdaleka tak velká teplota, aby byla změna ve velikosti tak velká., taky, sklo vede teplotu dost dobře na to, aby se rozptýlilo do plochy i mnohem větší přehřátí. je to srovnatelný s tím, když ti na část skleněnýho okna svítí v létě slunce a část je ve stínu, taky ti okno nepraskne ani omylem, přesto že je kus teplej a kus studenej.takže klid.

Spíš se postarej o to, co bude pod kabelem, teda na druhý straně toho kabelu (předpokládám, že kabel dáš pod terárko. Dej tam nějakej izolant, polystyren nebo aspoň papundekl nebo něco co teplo odráží, třea alobal. Protože kabel hřeje všemi směry stejně, tak ať ti zbytečně půlka tepla toho kabelu netopí zbytečně a zbytečně nenahřívá nábytek, kterej je na to mimochodem mnohem míň stavěnej než sklo. Nejlepší sestava je (ve směru odshora: ) dno terárka, kabel, alobal na odražení tepla , polystyren (stačí klidně půl centimentru, na izolaci toho co alobal neodrazil), stůl nebo kde to celý je.
pozdravuj šneky a neboj se toho

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru