Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Desinfekce terária u chameleóna a mláďat

Zdravím,můžete mi prosím napsat,jestli správně desinfikuji terárko.U dospělých 1x měsíčně chmíky vytáhnu a terárko vystříkám ředěným savem (1vršek na 1,5l vody),po 10 minutách vystříkám vodou a setřu hadrou.U mladých to provádím co 14 dní.Jak desinfikujete vy?Děkuji Miras

Předmět Autor Datum
Můžu se zeptat, proč to děláš? Podle mě má dezinfekce smysl v prípadě, že do terárka stěhuju nový zv…
lillek 11.11.2013 13:35
lillek
Poradil mi to chovatel na burze,hlavně u mláďat dodržovat sterilní prostředí. Píšeš odstraňovat bob…
gekon66 12.11.2013 07:51
gekon66
Nevim, no, nechci posuzovat kompetence chovatele, když ho nezám, ale nevidim důvod, proč by se u mlá…
lillek 12.11.2013 11:54
lillek
cvrcky staci dat do plastove krabicky .. a problem s behanim po bobkach je vyresen.. ale cisteni ter…
milde 12.11.2013 12:08
milde
Píšete vybírat bobky,jak často-denně.Já u mladých 2x týdně vyměním papírové utěrky na dně,u dospělýc…
gekon66 18.11.2013 09:43
gekon66
včera jsem na burze narazil na produkt chiro x, viz. http://www.chirox.eu/informace/chirox-a-zivotni… poslední
PH 18.11.2013 12:41
PH

Můžu se zeptat, proč to děláš? Podle mě má dezinfekce smysl v prípadě, že do terárka stěhuju nový zvíře (takže vydezinfikuju po předchozím) nebo pokud se u zvířete prokázala nějaká nákaza a zvíře se léčí/léčilo.

Jen tak vyndat zvířata jednou za měsíc ven a udělat jim tam chlorovej vájnek mi přijde zbytečný a v případě nedokonalýho vypláchnutí a vyvětrání i ne uplně bezpečný. Řekla bych, že stačí odstraňovat bobky, jednou za čas omýt sklo od vodního kamene a třeba tak jednou za rok (nebo podle potřeby) udělat nějakej detailnější "úklid", pokud je potřeba.

Poradil mi to chovatel na burze,hlavně u mláďat dodržovat sterilní prostředí.

Píšeš odstraňovat bobky,dávám na dno papírové utěrky,mám je měnit každý den?Nelíbí se mi,že na bobky jdou cvrčci a pak je sežerou chamíci.Jak tomu zabránit?

Myslíš teda,že desinfekce co 14 dní u mladých je zbytečná.jakou desinfekci používáš,stačí ta odměrka-víčko na 1,5l vody?

Nevim, no, nechci posuzovat kompetence chovatele, když ho nezám, ale nevidim důvod, proč by se u mláďat mělo dodržovat sterilní prostředí - v přírodě taky nežijou jak v laboratoři.

Cvrčkům do terárka přihoď třeba kus jablka, oni pak budou chodit na jabko a ne na bobky (nebo chameleony). Taky je pořádně krm (ty cvrčky).

Co se týče ředění sava, tak nevim, nepoužívám ho. Já k dezinfekci používám Virkon a Sanytol (když je vážnej důvod, tak ještě UVC a teplo), ale jak jsem psala - jen u terárek, který měněj obyvatele (třeba po úmrtí jednoho), popř. po návratu nakaženýho zvířete po léčbě do původního terára. Na to, co děláš ty, bych se zvysoka vybodla.

Jiná věc je dodržování zásad hygieny chovu obecně, který se ale týkají případnýho přenosu parazitů/bakteri/virů/plísní atd. MEZI JEDNOTLIVÝMI ZVÍŘATY. Tzn. čištění nástrojů, nepoužití stejné rukavice (popř. ruky bez rukavice) na vyndaváí bobků z víc terárek atd.
Pokud máš mláďata, vždycky se prvně starej o terárko mláďat, a pak až o dospělý.

Tim savováním jim podle mě akorát odvaříš sliznice, si myslim..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru