Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mládě Testudo hermanni nežere

ráda bych poprosila o radu. Jedná se o roční mládě želvy zelenavé,které jsme si pořídili asi před měsícem, ze začátku želvička krásně jedla(pampelišku, jitrocel, jetel), najednou ale přestala o potravu jevit zájem, už tak 3.týden nežere, mezi tím snad jednou dvákrát do něčeho zobla, celkově je méně aktivní, ale najednou se splaší a přelézá co se dá. Vypnula jsem teď na doporučení na pár dní osvětlení, protože seděla už pak jen pod ním. Je torochu aktivnější ale nežere stále. Koupu ji téměř denně, rosím na noc, zkouším přidávát i zeleninu,fakt nevím....Poradíte někdo, v čem by mohl být problém? Zdá se mi, že krunýř nějak výrazně neměkne..Děkuji předem za radu...
Změna předmětu, původně: mládě testudo hermani nežere (halapremek)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
popiš podmínky chovu( teplota, osvětlení, substrát atd.) a přidej foto.
honza09 11.11.2013 22:59
honza09
terárium(testudárium) 60x45cm. 2/3 plochy lignocel (snažím se udržovat vlhký), 1/3 kamínky, nějaké p…
veronikamrak 12.11.2013 14:35
veronikamrak
Želvičce je zima, dej tam silnější žárovku, tak aby pod ní bylo kolem 40 oC. Trochu přemýšlej, želvi…
Radek 01 12.11.2013 15:09
Radek 01
tohle si nemyslím, ale přesto díky za opověĎ. želva je z venkovního výběhu a chovatel doporučil tepl…
veronikamrak 12.11.2013 15:23
veronikamrak
Zkus si přečíst např. http://www.euzelva.cz/clanky/zelvy-a-teploty-termo regulace.html Nechci tě pře…
Radek 01 12.11.2013 18:11
Radek 01
právě toto je chovatel, od kterého želvu mám a s nímž vše konzultuji. Doporučení jsou od něj, setkám…
veronikamrak 12.11.2013 21:51
veronikamrak
Tak jak to vypadá s želvičkama? poslední
Radek 01 18.11.2013 07:42
Radek 01

terárium(testudárium) 60x45cm. 2/3 plochy lignocel (snažím se udržovat vlhký), 1/3 kamínky, nějaké překážkdy, je to celkem lezec. Osvětlení mi původně doporočili v obchodě výhřevnou lampu 50W, ale bylo pod ní až 50 stupňů, tak jsem ji asi po 3 dnech vyměnila za 15W, kde je do 30ti stupňů. Želva je od chovatele, z venkovního výběhu, tudíž mám dodržovat nižší stupně. UV lampa 13W. Teplota ve studené části je kolem 21-22 C. Původně jsem svítila 8 hodin denně, když započaly problémy se stravou, tak na doporučení chovatele snížila o polední 2hodinouvou pauzu, pak přešla na vypínání po hodině. Pak jsem nesvítila 4 dny vůbec, teď druhý den 2x denně hodinu. Koupu skoro denně, nejdříve i jakoby usne s hlavou pod vodou nebo částečně, a třeba po 20-ti minutách začne lozit na stěny, tak ji vyndám. Vodu v teráriu má stále.
Umístila jsem terárium hodně na světlo,když nesvítím. Původně bylo na chodbě, kde světla příliš není a obě lampy v ter. mají kryt, tudíž není světlo tak rozplýlené. To jsem si potom uvědomila, že by mohlo nevyhovovat.
Foto příp. dodám večer.
Díky za rady!!!

Želvičce je zima, dej tam silnější žárovku, tak aby pod ní bylo kolem 40 oC.
Trochu přemýšlej, želvička byla celý den pod výhřevkou( protože jí byla zima)a tvá rekce byla taková, že jsi výhřevku vypnula.
Koupání bych zrušil úplně,dle mého, želvy jen stresuje. Pokud bude chtít, vleze si do misky s vodou. Uzpůsob ji tak, aby mohla snadno vylézt.

Zkus si přečíst např. http://www.euzelva.cz/clanky/zelvy-a-teploty-termo regulace.html
Nechci tě přesvědčovat, ale netrkne tě: ...pořídili asi před měsícem, ze začátku želvička krásně jedla(pampelišku, jitrocel, jetel), najednou ale přestala o potravu jevit zájem, už tak 3.týden nežere ....výhřevnou lampu 50W, ale bylo pod ní až 50 stupňů, tak jsem ji asi po 3 dnech vyměnila za 15W, kde je do 30ti stupňů. Podle mě, je začátek nestandartního chování blízký době, kdy jste snížili teplotu.

právě toto je chovatel, od kterého želvu mám a s nímž vše konzultuji. Doporučení jsou od něj, setkáme se a želvu prohlédne, už je to domluveno. Podle tvého odkazu to tak opravdu vypadá, ale na stejném serveru jsem našla články poukazující právě na opak. A ještě je tady rozdíl v tom, které období simuluji, jak jsem pochopila. Priložená info byla právě s těmi hodnotami do 30-ti. Jestli bude problém v teplotách, určitě je to ta nejlepší možnost, to můžu hned vyřešit.
zatím díky

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru