Předmět Autor Datum
Ide o vlhkost. Ak ju potrebujes vyssiu, tak stiepky niesu z mojho pohladu idealne.
redys 26.11.2013 21:26
redys
Vypadají hezky - to je plus. Ale jsou tvrdé, nestravitelné, hranaté a ostré. Takže v případě pozření…
nikolas 26.11.2013 22:11
nikolas
bukové štěpky jsem nějaký čas používala u suchomilnějších hadů ( i menších). Co se týče náhodného po…
Aurifer 27.11.2013 12:35
Aurifer
Já jen nechápu, proč se ten kokosový sajrajt v našich končinách prodává pod názvem lignocel, když li…
J.K. 27.11.2013 12:42
J.K.
Je problem teplota okolo 35 stupnu pod svetlem? poslední
Luis646 28.11.2013 13:42
Luis646

Vypadají hezky - to je plus. Ale jsou tvrdé, nestravitelné, hranaté a ostré. Takže v případě pozření s potravou vyvolávají u chovatelů oprávněné obavy o hladký průchod trávícím traktem menšího hada. Problémy s vlhkostí - malou i velkou. Jsou drahé. Tak to jsou mínusy.

bukové štěpky jsem nějaký čas používala u suchomilnějších hadů ( i menších). Co se týče náhodného pozření, tak tam problémy nejsou, štěpka (stejně jako tříska, list, kousek kůry nebo větvičky atd) hadem normálně projde, v přírodě taky sežerou s potravou kde co. Rašeliník a lignocel je v tomhle daleko větší problém, protože se to vevnitř přichytává ke sliznicím, na rozdíl od těch štěpek nebo drcené kůry. Ale štěpky pokud je potřeba vlhčit tak plesniví, hůře se z nich odstraňuje trus atd, navíc jsou v porovnání s hoblinami (prakticky stejné vlastnosti, ale lépe sajou a snáz se čistí) nepoměrně dražší. takže jsem od nich pak ustoupila a používám je spíš jen jako podklad do krabiček při prodeji zvířat, protože se na rozdíl od hoblin atd na zvířata nelepí. Ke škrtičům jsem používala hobliny.

Pod škrtiče se štěpky použít dají (u těch regín minimálně v suchém období + se jim poskytne vlhčený úkryt třeba s rašeliníkem), ale za mně jsou podstatně praktičtější a levnější substráty. Pro ty regíny třeba skoro "univerzální substrát"- rašelina smíchaná s pískem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru