Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Grammostola rosea

Dobrý den.
V poslední době se nám růženka zdá že se neustále zmenšuje (jedná se o dospělou samici) navíc poslední 2 dny jen leží a občas hýbne nožkou.
Také se mi zdá že ma splasklý zadeček (špatně to vydím je zalezlá v jeskyńce a nechcí jí vytahovat) nežere už delší dobu, ale to u tohoto druhu není moc neobvyklé.
Netuší někdo co jí může být? mohu s ní manipulovat aniž bych jí nějak ublížil? Co stím zadečkem?
Moc děkuji za odpovědi.

Předmět Autor Datum
Napiš podmínky ve který jí chováš (teplota,vlhkost....atd.)
Snayken 05.12.2013 14:48
Snayken
teplota cca 25, vlhkost 68 % vlhkost a teplotu držím podle rad chovatelů než jsem jí řed třemi lety…
miromc 05.12.2013 15:12
miromc
Podmínky jsou solidní, ale ta zkus vyfotit jenom ji.
Snayken 05.12.2013 16:10
Snayken
Právě že je zalezlá a já sní nechci hýbat abych jí nějak neublížil. Skusim ti jí popsat jak to přesn…
miromc 05.12.2013 16:24
miromc
Pokial má nohy stiahnuté pod sebou, tak už to velmi ružovo nevyzerá. Ak normálne chodí, tak ju nejak…
danio007 05.12.2013 16:44
danio007
rosea je pavouk, který žije v horských suchých oblastech. Teplota může být klidně pokojová. V noci k…
Araneus84 05.12.2013 19:07
Araneus84
Tak bohužel růženka už umřela zkusil jsem jí vytáhnout a bohužel už byla úplně bez jakékoli odezvy.…
miromc 05.12.2013 20:02
miromc
pokud se tam u něj třeba zapařila, tak je to jasné...Gramostoly chtějí spíš sucho než vlhko a dobré… poslední
Aurifer 05.12.2013 20:14
Aurifer

teplota cca 25, vlhkost 68 % vlhkost a teplotu držím podle rad chovatelů než jsem jí řed třemi lety kupoval tak sem vše pečlivě študoval.
Terarium : skleněné, podklad: lignocel, nějaké větve, skalky, kameny, kůra utvořená do jeskyně, umělé květiny snažil jsem se napodobit lesy v CHile .
přikládám foto cca týden staré

[IMG]1xbn.jpg[/IMG]

Právě že je zalezlá a já sní nechci hýbat abych jí nějak neublížil. Skusim ti jí popsat jak to přesně vypadá.
Leží jako na bříšku nohy má skoro zkroucený pod sebou a ten zadeček vypadá nahoře jako splasklej ne-moc ale o milimetr určitě.
Rád bych jí vyfotil ale opravdu jí ted nechci nějak rušit nebo jí vytahovat z jeskyňky.

rosea je pavouk, který žije v horských suchých oblastech. Teplota může být klidně pokojová. V noci klidně pod 20 C. Na druhou stranu vlhkost je zbytečně vysoká. Lignocel může být klidně úplně suchý, ovšem pozor. V teráriu MUSÍ být napáječka (miska s vodou). pokud pavouk stahuje nohy pod sebe, může to mít jen několik příčin (píšu je v pořadí dle pravděpodobnosti):

1. Dehydratace - pavouk nutně potřebuje napít. Stává se zejména u malých pavouků ale i u starších, kteří neměli dlouhodobě možnost se napít. Dají se v pohodě zachránit tím, že k nim dáte misku s odstátou vodou a pavouka dáte tak, aby se mohl pít.
2. Plíseň - pavouci/štíři chovaní dlouhodobě v podmínkách s mnohem vyšší vzdušnou vlhkostí než je jim přirozená většinou chytnou nějakou plíseň a je s nimi amen. Okem na nich není nic vidět.Těmto už většinou není pomoci. Šance je při přesunu do úplně suchého prostředí.(nezapomenout ale nikdy na napáječku)
3. nejméně pravděpodobná - vnitřní paraziti. většinou výhradně záležitost pavouků z importu. Těmto už není pomoci.

Tak bohužel růženka už umřela zkusil jsem jí vytáhnout a bohužel už byla úplně bez jakékoli odezvy.
Netuším čím to mohlo být, to mě štve nejvíc. Dehydrovaná být nemohla mističku s vodou tam měla neustále. Jídlo jí tam běhalo také neustále minimálně jeden cvrček nebo šváb tam vždycky byl, kdyby náhodou dostala hlad. podmínky na žití také neměla nijak špatné a terarium si myslím bylo také dostatečné.
Jen mě napadla taková věc, měl sem jí asi 3týdny u kamaráda jelikož jsem byl služebně pryč. Dal jsem ji k němu (jelikož se bál aby mu neběhala po bytě) do celoskleněného terária kde byli průducha asi jen 2mm široké asi 4, Říkal jsem mu aby jí během dne větral, ale znáte to když se někdo bojí pavouků i johan tak je to asi těžké .
Nemohlo by to být i tím že měl v teráriu špatný vzduch a dolehlo to naní až po delší době ?Již týden jsem totiž doma a týden je zpátky ve svém tudíž ve provzdušněném teráriu.
Nejde mi to dohlavy, ale polehávala již pár dní.

pokud se tam u něj třeba zapařila, tak je to jasné...Gramostoly chtějí spíš sucho než vlhko a dobré větrání. Já mám 0,1 G.rosea přez 25let a má celý život suchý substrát jen s napaječkou a úkrytem (přepůlený květináč), teplotu okolo 20°C a krmím občas, když si na ni náhodou vzpomenu. jsou to neskutečně tvrdá a dlouhověká zvířata, ale zapářka a vysoká vlhkost je dokáže zlikvidovat celkem záhy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru