Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zimování scinků Riopa fernandi

Chtěl bych se zeptat jestli tady někdo nemá zkušenosti se "zimováním" těchto scinků.
Mám v první rok v chovu dospělý pár a rád bych se je pokusil rozmnožit. V literatuře píší že je nutný zimní odpočinek
při pokojové teplotě a vypnutém osvětlení cca 2 měsíce.
Hlavní co mě zajímá je jak je to z potravou co podávat a v jakém množství.
Předem dík za vaše odpovědi.

Předmět Autor Datum
Pokud ses koukal, odkud M.fernandi pochází, tak by Ti snad logicky muselo dojít, že žádné zimování n…
Aurifer 08.12.2013 15:39
Aurifer
Samozřejmě že vím odkud pocházejí. Jak jsem psal už před tím o zimním odpočinku jsem se dočetl v lit…
pedro123 08.12.2013 16:31
pedro123
měla jsem těhle Riop poměrně velkou skupinu, asi 11 zvířat řadu let. Podmínky chovu u všech stejné a… poslední
Aurifer 08.12.2013 17:54
Aurifer

Pokud ses koukal, odkud M.fernandi pochází, tak by Ti snad logicky muselo dojít, že žádné zimování nepřichází v úvahu. Jsou to zvířata pocházející přímo z rovníkové Afriky, žádnou zimu neznají. Jen střídající se období dešťů s obdobíma, kdy je sušeji a i den a noc jsou celý rok stejně dlouhé. Pokud je dobrý pár, tak pro rozmnožování uplně stačí jim jen napodobovat ta období- více nebo méně rosit a mírné poklesy teploty zajistí přirozené kolísání během naší zimy, je to otázka několika málo °C a stačí to. Ale dobrý pár se často množí i bez toho a některé páry se pro změnu nemnoží vůbec. Je to hodně o konkrétních zvířatech.

Co se týče krmení, tak je to celkem typický scink- sežere co zvládne ulovit. Takže jakýkoliv krmný hmyz, akorát pozor na jejich tendence tučnět. Takže krmit přiměřeně. Jinak mě Riopy braly i přezrálý banán, nasekané hroznové víno a přesnídávky.

měla jsem těhle Riop poměrně velkou skupinu, asi 11 zvířat řadu let. Podmínky chovu u všech stejné a některé páry se množily bez čehokoliv a některé vůbec. NIcméně tahle zvířata v přírodě žádné období odpočinku nemají, pouze v období kdy méně prší i méně aktivují. Což ale neznamená, že neaktivují, takže nechat je 2měsíce při 20°C bude dost na hranici jejich přežití. Sice to jsou dost tvrdá a odolná zvířata, jako většina scinků, ale proč je nutit do něčeho, co pro ně není přirozené a navíc je to i ohrožuje? JInak co se týče literatury, tak v knížkách stejně jako na internetu je taky mraky blábolů....páč někdo si přečte 2 knížky a 3. napíše, aniž by ta zvířata v životě viděl. Pak tu lidé natvrdo zimují zvířata z tanzánie a diví se, že jim při tom exnou..

Co se týče krmení, tak to je celoročně stejné.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru