Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přenos parazitů mezi plazy, ptáky a savci

Dobrý den,
prosím chtěl bych se zeptat zda jsou přenosní parazité ptáků na plazy? Jsou přenosní parazité z ptáků na savce?
Pokud ano, bylo by tedy možné, že např. se kočka nakazí parazity třeba od slepic a tyto parazity následně může přenést na třeba želvy?
Děkuji.

Předmět Autor Datum
pasivni prenos (kratkodobe sezranim infekcniho materialu bez toho, aby se dane zvire stalo hostitele…
JaBula 17.12.2013 18:16
JaBula
Zkusím si tipnout - na vesnici po okolí jsou kurníky něčím prakticky jistě promořené. Kočka, kterou…
Petr60zelv 18.12.2013 14:31
Petr60zelv
Děkuji za odpovědi. Je to pouze teoretická otázka, nejedná se o konkrétní případ. A ještě prosím otá… poslední
Honza 123 19.12.2013 12:57
Honza 123

pasivni prenos (kratkodobe sezranim infekcniho materialu bez toho, aby se dane zvire stalo hostitelem, nebo kontaminaci ze znecisteneho pokryvu tela apod. je mozny z lecceho na kde co a tyka se to hlavne parazitu co tvori odolna stadia (cysty, vajicka apod).
Takhle je to strasne obecne a neda se poradne odpovedet. Je spousta parazitu specifickych, co se u jinych druhy zvirat nechytnou, ale i mraky generalistu, kteri se mohou chytit u ruznych druhu. O co konkretne jde?

Zkusím si tipnout - na vesnici po okolí jsou kurníky něčím prakticky jistě promořené. Kočka, kterou majitel nechává proběhnout po celém širém okolí pak možná zafunguje pro něco jako vektor - nanosí leckams kousky slepičinců etc. Zřejmě by kolega rád věděl, jestli běžná parazitní fauna českých venkovských kurníků může "zhnízdit" u suchozemských želv, které má v otevřeném výběhu a jeho (nebo sousedovic) kocour se chodí vyhřívat na krunýř jeho největší margináty...:puff:

Děkuji za odpovědi. Je to pouze teoretická otázka, nejedná se o konkrétní případ. A ještě prosím otázku, mohou se tedy plazi (konkrétně želvy) nakazit od ptáků parazity dlouhodobě a tak, že se mohou stát jejich hostiteli?
Ještě jednou děkuji.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru