Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem umělý odchov mláděte potkana

Zdravím.. Můžu se zeptat, zda tu někdo má zkušenosti s umělým odchovem hlodavců (konrétně potkana, ale myslím, že to bude u všech hlodavců podobné).. Koupili jsme dvě největší mláďata pro naše hady, ale samce jsme dokrmili myší a samice nechtěla žrát, tak jsem se malého potkana ujala a hodlám si ho nechat, pokud přežije. Bydlí teď v malé bedýnce, pod sebou má hřejivou rohož z terária a včera jsem mu večer dala piškoty rozmočené ve smetaně se zakysanou smetanou a hroznovým cukrem a sám je začal žrát.
Můj dotaz je hlavně ohledně toho, jestli mu taková strava do začátku k přežití stačí (než začne normálně sám jíst), nebo je třeba dávat nějaké vitamíny, atp.

Díky

Předmět Autor Datum
Na to se vykašli. Zbytečná piplačka, pokud chceš potkana, kup si ho už dorostlého ve zverimexu. Poku…
frutty 16.12.2013 11:50
frutty
ale záleží jak je to mládě teď staré, pokud už má srst a samo žere, asi to dá samo. Oni potkani jsou…
frutty 16.12.2013 11:55
frutty
Já si právě myslím tež, že by to mohl přežít.. je hodně aktivní a má chuť jíst.. každé dvě hodiny k…
shoegaze 16.12.2013 12:06
shoegaze
pokud už to mládě samo žere, tak už pravděpodobně vydrží...zakysanou smetanu mu ale nedávej, mohl by…
Aurifer 16.12.2013 12:46
Aurifer
super díky za informaci.. jinač co se smetany týče, tak tu jsem dala kvůli toho, že jsme kdysi měli…
shoegaze 16.12.2013 13:11
shoegaze
tam nejde o laktózu jako spíš o to, že po kysané smetaně potkani obecně mívají často srajdu. a pro m…
Aurifer 16.12.2013 16:04
Aurifer
aha :) dobré vědět, díky
shoegaze 16.12.2013 16:09
shoegaze
Ještě mě tak u téhle diskuse napadá dotaz, zda někdo chováte potkany a laboratorní myši spolu v klec…
shoegaze 16.12.2013 13:25
shoegaze
Není lepší to velké akvárko přepůlit nějakým kusem skla?
Pepas 16.12.2013 13:55
Pepas
no spíš mě zajímá, jestli tohle soužití potkany nebo myši ohrožuje.. Jinač máme doma ještě dvě akvár…
shoegaze 16.12.2013 14:22
shoegaze
Potkani myši sežerou nebo jim budou minimálně ubližovat a žrát jim mláďata, jsou dost agresivní i na…
Hroznak 16.12.2013 14:25
Hroznak
to je hodně individuální, někteří potkani jiným zvířatům ve stejné ubikaci neublíží a jiní z ní běhe…
Aurifer 16.12.2013 16:01
Aurifer
My jak jsme dali potkany k myším (měli cca 2 měsíce, max. 3), tak se myší ani nedotkli, ale možná by…
shoegaze 16.12.2013 16:08
shoegaze
tak pokud jsou ty myši z nějakého nakaženého chovu, tak to od nich potkani samože chytí. Ale pokud j…
Aurifer 16.12.2013 16:12
Aurifer
Jednou jsem před zkrmem takhle dal k několika mladým potkanům do boxu mastomyš, a když jsem se po as…
Hroznak 16.12.2013 16:22
Hroznak
Ble.. no jo.. většina.. my máme laboratorní myši a mezi nima jednoho mastomyšáka..moc nám vyrostl, t…
shoegaze 16.12.2013 16:25
shoegaze
Hm tak tím pádem jsme koupili nemocné potkany... ještěže to od nich nechytli i naše myši.. bych asi…
shoegaze 16.12.2013 16:26
shoegaze
když kupuješ zvířata na burze, tak je nikdy nedávej rovnou ke svým...karanténa aspoň 30dní (u hlodav…
Aurifer 16.12.2013 20:35
Aurifer
no jo.. to mě nenapadlo, jsem si myslela, že to dělají jen ve zverimexech.. byly to první zvířata co… poslední
shoegaze 16.12.2013 21:13
shoegaze

Na to se vykašli. Zbytečná piplačka, pokud chceš potkana, kup si ho už dorostlého ve zverimexu. Pokud ti had zase chvíli žrát nebude a přijímá nepohyblivou nebo mraženou potravu, mládě zamraž a dej mu ho až bude potřeba. Zbytečně se budeš trápit s nejistým výsledkem, že ti to nedorostlé mládě umře.

Já si právě myslím tež, že by to mohl přežít.. je hodně aktivní a má chuť jíst.. každé dvě hodiny k němu vstávat sice nebudu, ale žrádlo mu tam nechám celý den..navíc se od teplé rohože i ohřívá, takže je pořád vlažné :)

Zverimexy vůbec nepodporuji - zvířata nejsou socializovaná a v hodně případech mají parazity, ale to je mimo téma.. potkana teď nějak neplánuju.. kdysi jsem je ale měla skoro 5 let, takže pokud to přežije, tak si ho nechám a věřím, že bude hodně fixovaný na lidi, což e u staršího potkana celkem těžké vypěstovat :)

Ale celkově mě spíš zajímá, jestli je tu někdo, kdo má zkušenosti s umělým odchovem a může poskytnout nějaké rady a "recepty".. na internet jsem se už dívala, ale nějak moc jsem toho nenašla. Zajímá mě hlavně co mu dát aby měl stravu takovou, jakou potřebuje ke správnému růstu a kdy už bude žrát normální pevnou "potkaní" stravu (ale to si myslím, že snad poznám sama).

pokud už to mládě samo žere, tak už pravděpodobně vydrží...zakysanou smetanu mu ale nedávej, mohl by po ní mít průjem. Lepší je neslazené Tatra mléko, naředěné převařenou vodou 50/50. Rozmočené piškoty jsou OK, hroznový cukr taky. Dál mu dávej třeba Pribiňáček, namočené ovesné vločky, krupicovou kaši, kousek uvařeného vajíčka a tak...on by za pár dní měl začít žrát už i normální zrní.

super díky za informaci.. jinač co se smetany týče, tak tu jsem dala kvůli toho, že jsme kdysi měli doma mládě králíka a u něj jsem četla, že se mají dávat kysané výrobky (v malém množství) kvůli podpory střevní mikroflóry, tak jsem si říkala hlodavec, jako hlodavec.. ale možná že ne. Nicméně prý rozklad laktózy nedělá mláďatům až takový problém, četla jsem, že tuhle schopnost ztrácejí v pozdějším věku. Hlavně jsem ani včera večer neměla nic jiného v lednici, kromě horčice a smetany :D

Ještě mě tak u téhle diskuse napadá dotaz, zda někdo chováte potkany a laboratorní myši spolu v kleci? V létě jsme se totiž snažili nahradit chov myší za chov potkanů a koupili jsme jich pět, ale všech pět do týdne pošlo. Na internetu jsem se nedočetla o ničem, že by jim soužití vadilo (agresivní vůči sobě nebyli) a akvárko máme opravdu velké. Ještě je možnost, že byli nemocní koupení potkani.. kdo ví.. byli z jednoho chovu.

to je hodně individuální, někteří potkani jiným zvířatům ve stejné ubikaci neublíží a jiní z ní během pár minut nadělají jatka. A taky záleží na věku, kdy se dali k sobě. Občas sesypávám hlodavce na zkrm do 1 bedny po více druzích, mláďata potkanů pokud nemají hlad nebo žízeň, tak myším většinou neublíží a pak ani v pozdějším věku. Ale odrostlí nebo dospělí, co s myšma nebydleli je většinou fofrem zmasakrujou. Pokud bydlí s myšma už od mláďat, tak to většinou jde, ale myši v takové ubikaci pak stejně většinou neodchovají vrh, protože jim potkani budou ležet v hnízdě na mláďatech a nepustí je k nim..

My jak jsme dali potkany k myším (měli cca 2 měsíce, max. 3), tak se myší ani nedotkli, ale možná byli oslabeni nějakou nemocí, možná něcdo chytli od myší..kdo ví, ale za pár dní všichni pošli. Jednoho jsem oddělila, vypadal uplně normálně, žral, pil a jak jsem přišla domů, tak bylo po něm. Takže jsem pokládala dotaz spíš ohledně tohoto. Jestli jim třeba nevadí nějaké myší alergeny nebo tak.. protože jako první mě napadlo, zkusit dát k tomu malému potkanovi myš, co teď měla vrh, který ale sežrali, ale při vzpomínce na ty předchozí potkany jsem to raději neudělala.

Ble.. no jo.. většina.. my máme laboratorní myši a mezi nima jednoho mastomyšáka..moc nám vyrostl, takže ho hadi nenarvou, tak si zatím přibírá v akvárku s myšima :D a ti jsou uplně OK společně.. teď poprvé se nám stalo, že zmizely holata, ale možná nepřežily nebo byly nějak špatné..

když kupuješ zvířata na burze, tak je nikdy nedávej rovnou ke svým...karanténa aspoň 30dní (u hlodavců) je fakt nutná, ty zvířata z burzy bejvaj zasviněný kde čím. Chrchlající zavšivení potkani a kýchající myši, kde v bedně jich je polovina už tuhoš nejsou nic divnýho..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru