Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ch. jemensky - odpadnute pazure, popalenina ?

Zdravim vsetkych,
rad by som sa spytal par veci ohladne mojho chameleona jemenskeho (samcek). Mam ho od 9/2013 (mal 3 mesiace). Na zaciatku som ho mal v malom terarku (priblizne 2tyzdne). Potom som mu vyrobil velke terarko (foto), kde je doposial. Casto sa stavalo ze sa pytal von - videl niekoho pri dverach terarka a hned sa natahoval von. Po otvoreni dvery hned vyliezol na ruku. Niekedy byva vonku aj 2 hod ale nikdy sa sam nevratil do terarka - cesticku ma. Interier terarka mal z dost hrubych bambusovych trubiek (babusy som "obalil" kokosovym lanom aby sa mu lepsie lozilo), tie som ale pred 3 dnami vymenil za tensie konariky - nie bambusy. Lahsie sa mu po nich lezie uvidime ci sa bude pytat menej von.
Ako krmivo pouzivam cvrcky, ktore kazdy den obalujem v ReptoCal-e a 2x do tyzdna k tomu primiesam aj Reptivite. Ked sa mi podaria vykuklit cervy, ktore som zakupil v rybarstve, dostane aj muchy. Sem tam dostane nejakeho pavuka alebo musku, ktora sa mi dostane do bytu (tie neobalujem :)) Obcas mu dam kusok jablka alebo bananu. Terarko som postrekoval 1-2x denne, no po precitani par diskusii som to zmenil na 1x obden (vlhkost 40-50%). Nakolko ho nevidavam pit, tak preistotu mu kazdy 2-3den vstreknem 0,5-1ml odstatej vody cez striekacku.
Ako osvetlenie pouzivam 2x18W neonky (jedna je s UVB ziarenim pre plazy), vyhrievanie zaistuje teraz uz 25W ziarovka, pouzival som 40W ale teplota pod nou bola az 45°C. Vrchna cast terarka ma teplotu 30°C a spodna 22°C. Pod 25W ziarovkou ma teplotu cca 33-35°C. Vetranie je riesene otvormi spodnej casti terarka (zasietkovane) a vrchna cast je cela otvorena a zasietkovana - na nej je dalej kryt ktory drzi neonky (ten je potom otvoreny zo zadnej strany).

No a teraz k problemom ktore som si vsimol:
1. ked sa chamik dostal na vrchnu sietovinu po ktorej sa splhava, poskodil si pazure - na zadnej koncatine bolo vidiet ze ma 2 pazure "divno" ohnute, co pred tym nemal. Ked mi potom prechadzal po ruke tak mu odpadli a dnes som zbadal ze mu chyba uz aj dalsi na druhej zadnej koncatine. Neviem ci je to normalne alebo si ich vazne poskodil a uz mu nenarastu... Vlastne mozu mu este dorast ked mu vypadol kompletny pazur ?

2. asi 5dni dozadu som mu spozoroval nejaku tu napuchlinu presne medzi ocami. Z laickeho pohladu to vyzera, ako pluzgierik - napuchnuta koza pod ktorou vyzera byt "voda" ? Zo zaciatku to bolo malo vidiet ale dnes to ma uz dost "napuchnute" (foto). Neviem ci by to mohol byt pluzgier z popalenia, viete mi poradit ? alebo mam skusit najst veterinara...

3. este pred "prestahovanim" chamika do velkeho terarka som si vsimol ze sa mu hlava vacsinou zafarbuje inak ako cele telo. Dokonca ma dost casto zelene telo a hlavu sfarbenu bielymi odtienami. Neviem ci je to normalne ale ked som ho kupil, bol jednofarebny :)

4. Vzdy zral cca 9cvrckov a kludne si ich aj ulovil v terarku (daval som ich do misky z kade nepovyskakovali). Teraz spapa tak 4-5 cvrckov denne, ale v terarku si ich skoro vobec nevsima. Ked je ale vonku a dam pri neho tu misku tak striela jazykom skoro hned :) Neviem ci som ho nenaucil na taketo krmenie sam, alebo sa mu v tom terarku vazne nepaci. Casto ho pustam z terarka von a vonku som ho aj krmieval casto - potom som si vsimol ze nechce "lovit" vo vnutri. Ked mu ale lietaju muchy po terarku, tak tie si ulovi vzdy.

Vopred dakujem za Vase odpovede alebo odkazy na vlakna - k mojej problematike som sa toho vela nedozvedel nikde. A prepacte za slohovu pracu :)

Předmět Autor Datum
Nenašly se žádné odpovědi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru