Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dávkování Kombisolu AD3?

Strastav sorry, ale moc nechápu debatu, kterou tu vedeš. Napsal si, že nechceš používat UV zářivky protože by tě to stálo moc, kdybys je musel nechat každou chvíli měnit. Já ti k tomu napsal, že to zas tak 100% pravda není, protože mám vlastní zkušenost s měřením UV u kompaktů starých 2 roky, u kterých se vyzařované UV sice snížilo, ale pořád ho vyzařují dost na to, aby se daly použít, pouze se musí použít tam, kde je lze umístit do vzdálenosti cca 8 cm. Stejnou zkušenost potvrdila Auri a Zdoter. Aby to tazateli a případným čtenářům bylo srozumitelné, jasně jsem několikrát zopakoval, že použítí starších zářivek nad "doporučenou trvanlivost" se týká situace, kdy máš možnost si to přeměřit a že pro laika bez možnosti přeměření platí, že je lepší tu zářivku po nějaké době vyměnit (cca 3/4 - 1 rok).

Jak jsi na základě těchto informací dospěl k závěru, že doporučujeme dát k chamíkovi na dva roky reptiglo a tím považovat osvětlení za vyřešené, protože to tak děláme u svých zvířat, fakt nechápu.

Tazatel z toho asi bude slušně pomatenej, takže to zkusím zopakovat.

Syntetický vitamin ne, pokud nemám letité zkušenosti, načteno desítky zpráv a informací, abych si udělal jasnou představu jak použití D3 u zvířat funguje, je to zbytečný risk a u jednoho zvířete k tomu není důvod. Zvíře bude daleko víc prosperovat pod pořádným osvětlením a to nejen díky tomu, že mu nehrozí předávkování, ale i díky tomu, že světlo má na zvíře výrazně více vlivů, než je jen syntéza D3 (moje osobní zkušenost s naprosto neporovnatelnou vybarveností zvířat, která mají v ubykaci UV s vybarveností zvířat bez UV, kterou potvrzuje většina chovatelů). Ideální varianta pro chamíka je pořádný zdroj UV, případně doplněný o další světelný zdroj, který zajistí co nejlepší osvětlení celého terária. Ideální za rozumný peníz je výbojka, doplněná nějakou obyč zářivkou s dobrou svítivostí. Dá se použít i zmíněný kompakt (kompaktní zářivka - např. Repti Glo), který ale nemá tak vysokou svítivost a netopí, takže se musí doplnit dalším zdrojem na vyhřívání a dosvětlení terária. Ačkoliv se u ReptiGlo a jemu podobných zářivek uvádí, že je potřeba je pro cca půl roce vyměnit, zkušenosti říkají, že to neplatí plošně a že v mnoha případech tyto zářivky vyzařují dostatek UV i po dvou letech. Platí však, že použití po takto dlouhé době je vhodné jenom v případě, že mám možnost si vyzařované UV nechat tu a tam pro kontrolu přeměřit.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny