Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Teplota výhřívacího místa pod UV zářivkou

Začnu z prostředka. Želvy potřebují UVB, které v přírodě získávají ze slunečního svitu, to se dá dodávat buď zářivkami, nebo výbojkami. Zářivky moc nehřejí, proto se k nim doporučuje použít ještě nějakou výhřevnou lampu, která se pověsí těsně vedle a tím zajistí, že se želva přijde vyhřát a zároveň dostane nějaké to UVB vyzařované ze zářivky visící vedle.

V případě použití výbojky, tento problém odopadá, protože výbojka vyzařuje UVB a zároveň topí. Proto se pro želvy většinou doporučuje použít výbojky, protože tím člověk ušetří místo a často i peníze za energii.

Teď k dotazu. Co se teploty týče, 50°C je v pohodě, na výhřevném místě je tato teplota v pořádku, želva si sama určí, jak dlouho se chce nahřívat a když jí přímo pod zářivkou bude moc teplo, přesune se kousek dál. Neměla by ale být "zespodu od kamene", ale zhora, protože vyhřívání má simulovat vyhřívání sluncem. Takže je lepší dát tam něco jiného než kameny, aby se to tolik nenahřívalo.

Zároveň jak tu někdo psal, pokud tam nyní máte opravdu Sun Glo halogenku, tak to není UV zářivka ani výbojka, ale opravdu halogen, který se používá jako výhřevná lampa, nikoliv jako UV, protože žádné UVB nevyzařuje.

Doporučuji pročíst si http://www.euzelva.cz/clanky/zelvy-a-teploty-termo regulace.html, kde najdete všechno co se týče teplot krásně rozepsané. Na stejných stránkách je v menu i celá sekce UV zdroje, el. zařízení, koukněte na ní, najdete tam i doporučení jaké lampy jsou k želvám doporučované.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny