Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Teplota výhřívacího místa pod UV zářivkou

Na euzelvě Honza 111,
milý Lupusi, nevnucujte něco začátečníkům, kteří se těmito chybnými informacemi posléze mohou řídit, co není pravda! 50°C pod výhřevným zdrojem pan Miloš Junek nikdy pro Evropská Testuda neuváděl! Když, tak pouze pro Africké druhy. Zkuste si změřit teplotu na přímém slunci u nás v ČR v létě, jakou dostanete teplotu, asi nevíte, pouze čtete, takže to Vámi nazvané "nelogické přehazování po miliony let" je naprosto z cestné. Je úplně jedno zda je někdo začátečník, který se snaží být dobrým chovatelem a chce se něco naučit, nebo jestli to je 50 letý borec, který chová světové rarity mezi želvami a odchovává je, třeba se takovým chovatelem jednou stane i ten začátečník. Ale takhle to vypadá, i když máte asi dlouhou praxi Lupusi, že ten "odkojený novíc" jste Vy!
Proč tedy pro mláďata pod výhřevkou 45°C podle mě (podle období):
Řekněme, že je léto, ráno a mládě hermannky v Řecku vylézá z úkrytu po noci, aby se co nejrychleji vyhřálo na provozní teplotu a nažrolo než bude opět vedro a přímé slunce, protože by se želva snadno přehřála. Vykoná tedy tuto potřebu a jde se honem skovat do chladného a vlhkého mikroklimatu úkrytu před vedrem a predátory. Tam setrvá přes den hezky v příjemné teplotě, na slunci je třeba 50°C a mláděti se nic nestane, proč? Protože je skované v chladnu a vlhku. Večer pravděpodobně opět vyleze, aby se nažralo a popř. pokud má možnost, tak i napilo.
Tato mnou smyšlená pohádku ukazuje na to, že klidně může být i v praxi u mláďat v teráriu při simulaci letního období pod výhřevným zdrojem i oněch zmiňovaných 45°C, tuto teplotu uvádí i Nataša Velenská v jedné ze svých knih o želvě Zelenavé - ona je snad také podle Vás Lupusi "zdatný želví obchodník"?!
Snad když želva nechce tak pod tou lampou kde je 45°C nebude, vy snad jste v létě na slunci dobrovolně dál když tam nemůžete vydržet a je Vám horko? U želv je však životně důležitou podmínkou pro tyto teploty, aby měly chladnou část v chovném prostoru, do maximálně 25°C, jinak se dočkáte problémů, buďto zemře hned a nebo Vám bude chudák chřadnout i pár měsíců.
Jsem také začínající chovatel, želvy chovám 5 let, nemám jich zatím moc, protože je mi 15, nechci bezhlavě kopírovat 1 chovatele a ani to nedělám, z větší části si jdu svou cestou.
Každý si to přeberte jak chcete, to je můj názor.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny