Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Genetika

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat zkušenějších chovatelů, jelikož sama se v genetice téměř nepohybuji, jak je to s přenesením aberrantní kresby. Mám duháče s aberrantní kresbou a zajímalo by mě jaká je pravděpodobnost při spáření s dalším aberrantem, že se jejich kresba přenese na některá mláďata?
Co jsem tak zjišťovala tak u nás se snad nikdo kresbou u hroznýšovců nezabývá.

Moc děkuji za odpověď a případné objeasnění této problematiky.

Předmět Autor Datum
A ti dva aberanti jak je nazýváte, to jsou příbuzná zvířata, nebo se jedná o různou "krev"? Obecně v…
Epanterias 10.01.2014 19:47
Epanterias
Dobrý den, děkuji za Váš názor, udělala jsem si o tom alespoň trochu obrázek. Hadi nejsou sourozenci…
Luckaboa 11.01.2014 10:25
Luckaboa
To Vás poopravím, i u nás se pracuje hned s několika liniemi mutačních cenchrií, přičemž v popředí j… poslední
Epanterias 11.01.2014 21:59
Epanterias

A ti dva aberanti jak je nazýváte, to jsou příbuzná zvířata, nebo se jedná o různou "krev"? Obecně vzato Vám nemůže nikdo poradit nic lepšího než, že dědičnost je třeba ověřit. Dědičnost může být recesivní případně codominantní nebo dominantní, ale taky se může jednat jen o nedědičnou modifikaci jako je tomu u řady aberantních hroznýšů, kteří připomínají jungle, kelticy, motleye, či různé přechodné typy, ale jejich následná mláďata žádné aberace nevykazují a ani spojením sourozenců či aberanta s jedním z potomků nic nepřinese ani v dalších generacích. U hroznýšovců se tím nikdo nezabývá především proto, že jejich mutace a aberace jsou teprve v plenkách. Druhou věcí, nicméně dost podstatnou, je, že valná většina lidí si myslí, že takováto zvířata získá za levno, což končí obvykle tak, že pro chov zajímavá zvířata skončí v zahraničí u chovatelů, jež dovedou takové zvíře náležitě ocenit a zhodnotit, co jim může přinést ve formě nové barevné či kresebné formy, která byla vyšlechtěna právě u nich. Vám nezbývá, než učinit páření pro získání potomstva a to následně spojovat mezi sebou, či zpětně na aberantního rodiče. Pokud jsou oba aberanti sourozenci, pak je to asi nejlepší cesta.

Dobrý den,
děkuji za Váš názor, udělala jsem si o tom alespoň trochu obrázek. Hadi nejsou sourozenci. Jeden dokonce ani nepochází z ČR takže jsou na sebe absolutně nepříbuzní. Vím, že v zahraničí se dost pokouší o full striped cenchrie, ovšem u nás tedy zatím nic. Tak uvidím než dorostou do dospělosti třeba se o tom bude vědět něco víc, zatím budu mít tedy jen "raritní" kousky v chovu..

To Vás poopravím, i u nás se pracuje hned s několika liniemi mutačních cenchrií, přičemž v popředí jsou především mutace barevné, ale z osobní zkušenosti mohu říci, že chov zvířat s kresebnými odchylkami je těsně v závěsu(sám jsem měl v chovu donedávna mimo mutačních cenchrií i kresebně aberantní zvířata). To, že u nás se s takovými zvířaty nepotkáte na burzách, ani se o nich nepíše není proto, že by tu nebyla nebo se nevyskytovala občas ve vrzích, ale dílo toho, co jsem zmiňoval v předchozím příspěvku.
Pokud jsou obě zvířata nepříbuzná, pak se logicky nemusí v případě dědičnosti kresebné změny v první filiální generaci vůbec "protnout", jelikož mohou být na jiném základě. Každopádně i tady platí odchovat potomky a pracovat s nimi, nebo je pouštět zpětně na rodiče. Pro ověření genetiky je to nezbytné - jediná cesta jak zjistit pravidla té které dědičnosti (rec, codom, dom), nebo jí naopak vyvrátit jako barevnou či kresebnou modifikaci.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru