Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hroznýšovec nekálí

Dobrý den,
před 5 týdny jsme si pořídili mladého hroznýšovce duhového (Epicrates cenchria, nejspíše poddruh cenchria). Had má 2 měsíce, cca 50cm. Máme terárium 70 x 50 x 100, teplota 27 - 22 °C, v noci 20 - 22°C, vlhkost 70 - 80%. (Je to více, než se v ČR uvádí, že by mělo být, dali jsme na zahraniční weby.) Had se po 2 dnech v teráriu nakrmil, vykálel a bez problémů vysvléknul. Na radu chovatele - prodejce ho krmíme každý 4. den odrostlejšími holaty. Potravu přijímá bez problémů. Od té doby se však nevykálel. Vím, že hadi mohou trávit poměrně dlouho, ale toto už mi připadávážně zvláštní. Navíc mám pocit, že had celkově ztloustnul, když to řeknu hodně lajcky, že je od kloaky dál "ucpaný". :D Je to zvláštní, nebo normální?

Našli jsme radu, máčet hada v teplé vodě. Je zvyklý nechat se brát do rukou, ale jakmile ho namočíme, z vody okamžitě uteče a začne být agresivní, kousat. Také jsme ho zkoušeli prohmatávat, jestli něco nespolknul, ale žádnou hmatatelnou překážku jsme nenašli. Ale jsme jen začátečníci.
Předem děkuji za rady a přeji hezký den.

Předmět Autor Datum
Teplota i vlhkost by mohla být klidně vyšší.hlavně u mláďete.Dobrá je třeba plastová krabice s otvor…
babal 14.01.2014 11:43
babal
pokud had žere a jinak je bez problémů, tak to, že nekálí v pravidelných intervalech vůbec neřešte,…
Aurifer. 14.01.2014 13:04
Aurifer.
Posílám taky pár foteček at se s Vámi podělím... poslední
epicrate 18.01.2014 20:48
epicrate

Teplota i vlhkost by mohla být klidně vyšší.hlavně u mláďete.Dobrá je třeba plastová krabice s otvorem a naplněná vlhkým rašeliníkem,dobře drží vlhkost a teplota spíš kolem třicítky.mnělo by to pomoct k lepšímu a rychlejšímu trávení.Toa koupel je dobrá,ale musíte ho tam nechat dýl a voda by měla být teplá (ne horká),trochu to povzbudí a mělo by to z něj vyjít.Dejte ho do nádoby,aby z ní nevylezl,ale aby tam šel vzduch,on se zachvilku uklidní.Mohlo by jít o nějaké zatuhnutí vlivem nedostatku vody.

pokud had žere a jinak je bez problémů, tak to, že nekálí v pravidelných intervalech vůbec neřešte, to hadi prostě dělávají. Navíc z holat není příliš mnoho odpadu, takže had odloží trus až v době, kdy se mu trochu "nastřádá". Takže pokud je jinak v cajku, nekoupejte ho. Akorát mu dejte mísu s vodou, do které se celý vejde a vleze si tam, když sám uzná za vhodné.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru