Předmět Autor Datum
Já jsem sice z MSK takže ti neporadím lokality u Vás. Ale osobně jsem ho nikdy neviděl dole. Vždycky…
Sikora 22.01.2014 13:48
Sikora
ač se nejedná uplně o hadařinu, písnu vám jak na tohoto naprosto hojného brouka, nejedná se o takové…
Luxol 23.01.2014 10:52
Luxol
Tady byste nevybral? http://www.biolib.cz/cz/taxonmaparea/id362/pos200, 100/ Nebo tady? id362 Já ho… poslední
Radko 25.03.2014 23:30
Radko

Já jsem sice z MSK takže ti neporadím lokality u Vás. Ale osobně jsem ho nikdy neviděl dole. Vždycky na horách (v mém případě Beskydy a Jeseníky), okraje luk, lesů, lesní cesty jsou ideálním místem. Pokud jsi broučkař zkus tohle fórum www.entoforum.cz :-) Pokud bys hledal Cicindela hybrida tak těch je všude plná... Já mám lokality zase u nás (pískovna, písčité břehy Olše), všechny místa kde jsem se s ním setkal já jsou kolem vody kde docela dost pere slunce. Asi jsem ti nepomohl ale snaha byla ;-) Přeju hodně štěstí při hledání "své" lokality :-)

ač se nejedná uplně o hadařinu, písnu vám jak na tohoto naprosto hojného brouka, nejedná se o takového psamofila jakým je C. hybrida, nebo C.arenaria, C. soluta atd, je to spíš druh okrajů lesů, polních cest, ruderálů a třeba kamenolomů, lesních mýtin a co já vim - u nás na děčínsku, ústecku nejhojnější svižník, oproti C. hybrida, který je jen v pískovnách - ty ale rychle zarůstají, pokud se netěží, a tak hybrida pomalu z ústecka obesně ustupuje, C. campestris je opravdu největší nesmysl ohroženého druhu ve smyslu Vyhl. č. 395/1992 Sb. v platném znění, zkuste změnit biotop a koukejte hodně před sebe, jako všichni (krom brachypterních populací C. germanica) to jsou prudkýýý letci...

Tady byste nevybral? http://www.biolib.cz/cz/taxonmaparea/id362/pos200, 100/
Nebo tady? id362
Já ho považuji za naprosto běžného brouka rozšířeného všude, kam se opírá naplno slunce. Když jsem zakládal na zahradě skalku, pobíhali mi mezi kamením. Jak už tady bylo řečeno - pobíhají na okraji lesů po cestách, na osluněných suchých místech a podobně. Setkal jsem se s nimi i uprostřed lesa na křižovatce cest. Je ale potřeba dívat se alespoň 4-6 m před sebe, protože je velice plachý a odlétá. Vracívá se ale zpět, takže kdo si počká, ten se dočká. Pak se dá i celkem dobře vyfotit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru