Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ideální podestýlka pro "hermanku"

Potřebovali by jsme poradit jakou zvolit podestýlku pro želvičky. Máme je už skoro rok, jsou dvě a jedna má probém s očima. Prý by to mohlo být podestýlkou (mají částečně lignocel s pískem, kousek kamínky a kus jen písek) a veterinářka radí seno a dolů noviny, že prý aby nejedla želva písek, že je malinká a mohla by se ucpat, naproti tomu dlouholetá chovatelka radí jen písek bez lignocelu, ale mám strach jak udžovat vlhkost, v písku to půjde o moc hůře, než ve směsi s lignocelem.
vím, že hcete vidět vždycky fotky, nejde mi momentálně foťák, tak dávám předvánoční :-)

Předmět Autor Datum
veterinářka radí seno a dolů noviny Rada první - vyměnte vetku:-)(seno práší, nelze udržet vlhké n…
lupus 26.01.2014 23:02
lupus
to nebyla naše veterinářka, ale vzali jsme želvu na teraburzu v Brně, aby nám někdo porail co s těma…
bosorka 27.01.2014 09:19
bosorka
Na spaní se mi jednoznačné osvědčily prosáté od pilin a zcela mokré hobliny.Ani je nemusíte mít na ž…
lupus 27.01.2014 21:04
lupus
Já napřiklad včera obcházel krtince na louce a hledal alespoň některé trochu čerstvé, které by se da…
hatik 29.01.2014 12:30
hatik
Moc děkuju za rady, zítra mi odjíždí 2 děti na lyžák,tak bude míň starostí. Vezmu ty dvě menší a vyr… poslední
bosorka 01.02.2014 18:38
bosorka

veterinářka radí seno a dolů noviny

Rada první - vyměnte vetku:-)(seno práší, nelze udržet vlhké na spaní bez plísně atd...:-( )
Nevím, jak jste na tom zrovna dnes u vás se sněhem, ale nej jsou obyčejné vyrýpnuté drny trávy z venku.
Od jara se dají měnit v poho třá 1 x za týden.Jste-li obyvatel "city" bez zeleně, tak dobrá je i obyč. zem z krtinců s pískem (1 /1). Na jídelní "koutek" pár placáků.

to nebyla naše veterinářka, ale vzali jsme želvu na teraburzu v Brně, aby nám někdo porail co s těma očkama. No a bývá tam veterinářka jako takovej poradní koutek. Mě se to taky moc nezdálo, navíc jsme ve staré zástavbě a doma máme vlko a píseň i my a vím, že seno je v tomle na prd:-) Teď jsou zrovna mrazy, tak to s hlínu asi moc nepůjde, jeden chovatel mi radil jako alternativu litevskou rašelinu. Známá zase ten písek s tím, že na spaní nejspíš hobliny, kvůli zahrabání. Drny nebudou z jara problém, i když žijeme skoro v centru, máme v kolonii zahrádku. Ale na to zahrabávání co? Do hlíny s pískem se nám nezahrabou a hobliny taky spousta lidí odsuzuje.... Ráda bych, by želvy měly u nás dobrý život, i když není možnost aby byli venku. V létě je bráváme na zahradu, ale nechávat je tam nechci, stačí, když nám bezdomovci odnesou ovoce, zelninu a železo :-D

Na spaní se mi jednoznačné osvědčily prosáté od pilin a zcela mokré hobliny.Ani je nemusíte mít na ž. stole. Když už jsem za ta léta taky párkrát nezimoval (1 - 2 želvy, co se mi nezdály zdravotně 100%)praktikoval jsem to vždy tak, že po vypnutí světel třá v 20:00 a "vytuhnutí" želv jsem je než sem šel spát přendal a zahrábnul v přepravce s mokrými hoblinami a tu dal do studené chodby. Spaly jak zařezané a vůbec se "neodkopávaly" :-)a byly vždy ráno "nacucané jako houby". Ráno než jsem šel do práce - opačný postup :-).

Ráda bych, by želvy měly u nás dobrý život

tož nastudujte nej české stránky od KHora
zejména

http://www.zelvy.wbs.cz/Zakladni-potreby-zelv---.h tml
a
Zakladni-potrava.html

Moc děkuju za rady, zítra mi odjíždí 2 děti na lyžák,tak bude míň starostí. Vezmu ty dvě menší a vyrazíme na lov krtinců, to bude dobrodrůžo, hlavně pro tu tříletou :-). Ještě to musím vymyslet s tím spaním. Moc se mi nechce dělat spaní jinde, máme terárko dlouhý přes půl kuchyně (180x45).Na zem do nějakého boxu nevím, máme 2 kocoury, aby jim do toho nehrabali. Moc se mi líbí želví stoly, ale už teď když nechám terko víc otevřený, mi tam jeden z nich vleze a chodí se slunit pod žárovky :-D. A to už ho jednou ta větší želvička štípla do ocasu a stejně tam furt leze :-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru