Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chameleon j. cvrcci

Zdravíčko :)

Chtěla jsem se zeptat jestli lze chameleonovi podávat pouze červy nebo sarančata bez cvrčků...Protože je nechce žrát. Dala jsem mu pár červů a najednou už je nechce. Když mu je podávám na pinzetě tak si jich vůbec nevšímá, tak mu jich pár dám do terárka a nechám ho tak. Občas ho vidím jak nějakého uloví, ale jen minimálně. Většinou je pak vytahuju z terka už mrtvé.. Tak jsem si říkala, že mu koupím sarančata.. Nejdřív je teda nechtěl, ale pak si dal a asi zjistil, že je to lahudka, takže po sarančeti jde jak divý (bere i z pinzety) ale jak říkám cvrčka si neveme :-D
Někde jsem četla, že se to může stát a že pomůže hladovka, ale mě nepřijde dobré nechat 5ti měsíčního chamíka hladovět. A pokud mu to nějak neuškodí tak bych mu dávala jen ty srančata, jenže zas nevím kolik mu jich můžu dát... A taky miluje rajče :D jak vidí rajče tak se ke mě dere div nespadne, můžu mu je dávat každý den (kousek)? Jinak kadí celkem pravidelně, takže něco žrát musí (i když nemá saranče ani červa). Jenže když nežere z pinzety, tak nemám přehled kolik toho snědl a taky jde o to, že když je ten cvrček v terku tak ze sebe setřepe vitamíny. Tak já nevím. Budu vám vděčná za jakoukoli radu.

Jinak jsme si teď koupili Solar Raptor HID-lamp 70W i s predradnikem, četla jsem dobré recenze. Budeme mít nové velké terárko, tak jsem to chtěla se vším všudy. Je tam napsané že má být umístěno 60cm od zvířete... Máte někdo zkušenosti? A jinak jak máte řešené větrání? Tím, že mi nechce žrát ty cvrky z pinzety, tak mám strach ať nezdrhnou přes větrání. Můžu tam dát síťku? protože přes pletivo prolezou.. Ale zas mám strach ať to třeba nechytne nebo se neseškvaří když je to světlo tak silné :-D (asi hloupý dotaz, ale radši se 10x zeptám než udělat něco špatně)

Snad jsem to sepsala alespoň trochu srozumitelně :)

Děkuji.

Předmět Autor Datum
Červy mu nedávej vůbec, ale sarančatama ho krmit můžeš. Na ty cvrčkyse snad časem zase "naučí", ale…
lillek 29.01.2014 12:41
lillek
Na sarančatech rozhodně chameleona chovat můžeš, jen ti to asi poleze do peněz. Za to červům se radš…
Myšanda 29.01.2014 12:42
Myšanda
Děkuji, o těch rajčatech jsem to teda vůbec nevěděla. Sarančata lezou do peněz docela krutě :-D ale…
domp 29.01.2014 13:12
domp
Já bych tam nechal to muší pletivo a dal bych si fakt záležet na to, abych to zajistil proti úniku c…
josefek1 29.01.2014 13:19
josefek1
Jo jo to vím :-) ... terko bude rohové a po okrajích nakonci bude ještě nalepený 5ti centimetrový pr…
domp 29.01.2014 13:31
domp
Já to podle popisu pochopila hned - holt asi ženské myšlení :D Ale i tak bych hlasovala pro to muší…
lillek 29.01.2014 18:59
lillek
Tak jo :-) je fakt že jistota je jistota! Děkuji za rady, až bude hotovo, tak hodím foto :) poslední
domp 29.01.2014 21:13
domp
Jinak krmítko už jsem taky zkoušela a nic :-D prostě nezájem... Měl ho tam cca 4-5hod a pak jsem to…
domp 29.01.2014 13:35
domp
se tam tak moc nehejbou no, já vždy dám do krabičky od margarínu pár švábů a jen to před nej dám a t…
Pepas 29.01.2014 13:52
Pepas
To je pravda nehýbou. Taky jsem říkala, že je to rozmazlenec :-D Vyzkouším teda znovu krmítko, dám j…
domp 29.01.2014 14:32
domp

Červy mu nedávej vůbec, ale sarančatama ho krmit můžeš. Na ty cvrčkyse snad časem zase "naučí", ale sarančatam nic nezkazíš. Máš pravdu, že nějaká delší hladovka není v tomhle věku vhodná, ale třeba 2 dny mu neuškodí, a třeba si pak cvrčky zase dá.. Já mám u některejch chameleonů s timhle taky problé - jakmile okusej něco "lepšího", tak na cvrčky kašlou.

Rajče bych mu denně určitě nedávala. Šťavelany, který v sobě (nejen) rajčata obsahujou, mají negativní vliv na vstřebávání vápníku. Když mu párkrát do měsíce "dopřeješ" kousíček, tak mu asi neublížíš, ale denně stopro ne.

U výbojky určitě dodržet doporučenou vzdálenost. A pletivo použít muší, přes to nic nezdrhne, nebude se škvařit a cvrčci ho narodíl od síťky neprokoušou.

Na sarančatech rozhodně chameleona chovat můžeš, jen ti to asi poleze do peněz. Za to červům se radši vyhýbej. Jednou za čas na zpestření se asi nic neděje, ale pravidelně bych mu je nedávala. Z pinzety žere málokterý chameleón, buď zkus krmítko, tak budeš mít přehled kolik toho sežere nebo musíš risknout puštění cvrčků navolno a vymyslet to větrání. Já teda nevím jaké máš pletivo, ale pokud použiješ takové to na mouchy (ale ne plastové aby ho cvrčci neprokousali), tak se neseškvaří a cvrčci neprolezou, jen nevím jak je to s prostupností UVB, já ho mám v terárku. Se sortimentem ovoce zelenina bych byla střídmá. Neříkám nedávat vůbec, ale třeba jednou dvakrát týdně dát rajče, salát, mandarinku, nebo třeba pampelišky.

Děkuji, o těch rajčatech jsem to teda vůbec nevěděla.
Sarančata lezou do peněz docela krutě :-D ale tak co bych pro to moje stvoření neudělala že jo... Právě u toho mušího pletiva jsem si říkala jak je to s propustností no. Ale přítel to teď vymyslel.. Po okrajích prý nalepíme pár centimutrů sklo ať se tam cvrčci nedostanou a jakoby doprostřed (mezi skla) dáme pletivo, které máme teď (cca 1x1 cm).
Jinak uvidím jak s těma cvrčkama, kdyžtak bude držet den dva dietu :-D .... Děkuju Vám.

Jo jo to vím :-) ... terko bude rohové a po okrajích nakonci bude ještě nalepený 5ti centimetrový pruh, aby cvrčci sklouzli a do zbylého prostoru už dám jen pletivo :-D a lampa bude samozrejmě nad pletivem. Nejsem zrovna technický typ, takže popis není úplně ideální...ale snad si to nějak dokážete představit. :-)

Já to podle popisu pochopila hned - holt asi ženské myšlení :D Ale i tak bych hlasovala pro to muší pletivo, takhle stejně buete mít uniky (cvrčci budou skákat z větví, sem tam se nějaký předrápe i přes to sklo, když nebude zrovna umyté..). Fakt se toho nebojte, používá se to na terárka běžně a uplně bez problémů (pokud ovšem nemáte kočku:))

se tam tak moc nehejbou no, já vždy dám do krabičky od margarínu pár švábů a jen to před nej dám a třepu s tím, jak tam skáčou tím třepáním tak ho to láká :) Pokud ale dám jen tu krabičku mezi větve a necham tak vůbec si toho nevšímá, je už asi rozmazlenej že to dostává až pod nos.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru