Předmět Autor Datum
Já teda nejsem odborník na akvaristiku, ale zkušenost říká, že čím menší akvárium, tím hůř. Navíc po…
Tuonelan 03.02.2014 14:45
Tuonelan
Ale když už jinak nedáte, tak bojovnice jsou celkem hezké, stojí pakatel a není třeba se o ně nějak… nový
Aurifer 03.02.2014 14:53
Aurifer
to je fakt, právě i já jsem ji pořídila a už je po smrti, vzhledem k tomu že ryba neměla vhodné pros… nový
Buru 09.03.2017 07:10
Buru
Ale ona tam přežije a bez problémů. Problém je v tom, že je to labyrintka, protože žije v prohřátých… poslední
Epanterias 09.03.2017 08:44
Epanterias
nějaký halančík, ale ani ten v tak malé nádrži nebude uplně happy. Navíc stejně jako Betta potřebuje… nový
Aurifer 03.02.2014 14:48
Aurifer
Dostala jsem Betu v akvárku l.5 litru vody, trošku štěrku, jeden kamínek a 1 umělá kytka. Nikdy jsem… nový
Helena9999 25.11.2014 15:02
Helena9999
Ahoj jak už napsal Auri beta není zrovna nenáročný druh a stejně bez filtru a bez pravidelné výměny… nový
Karlosa24 03.02.2014 16:00
Karlosa24
Filtraci budeš určitě potřebovat a nenáročné sou třeba gupky (Paví očka) Samci mají hezký zadní ocas… nový
Knoty 03.02.2014 16:02
Knoty
:-DSamci mají hezký zadní ocas. Mohu se zeptat jak vypadá přední ocas? Abych nebyl uplně za OT. opr… nový
DV 03.02.2014 17:48
DV
Btw...akva poradna je vedle ;-) nový
Réza 03.02.2014 17:58
Réza
No dobře ocas a nebo zadní ploutev :-p nový
Knoty 03.02.2014 18:11
Knoty
pro začátečníka je lepší začít s větším akváriem, jak psala Aurifer. Jinak akvárium bez filtru jde,… nový
FJ 04.02.2014 13:58
FJ
ano,Reza ma pravdu,na akvaporodni casto riesena otazka...urcite najdes odpoved ,na svoju otazku:-) nový
rast 25.11.2014 16:01
rast
Myslim si že odpověď už byla nalezena :) koukni na datum ;) nový
Ťulpas 25.11.2014 16:53
Ťulpas
:-)Helena ma zmotala:-) nový
rast 27.11.2014 17:22
rast

Já teda nejsem odborník na akvaristiku, ale zkušenost říká, že čím menší akvárium, tím hůř. Navíc pokud bude bez filtru, tak budete muset co chvíli měnit vodu a rybka vám brzy exne... Ale když už jinak nedáte, tak bojovnice jsou celkem hezké, stojí pakatel a není třeba se o ně nějak extra starat

Ale když už jinak nedáte, tak bojovnice jsou celkem hezké, stojí pakatel a není třeba se o ně nějak extra starat

to je právě ono, tyhle ryby stojí pakatel a údajně nepotřebují žádnou zvláštní péči. proto si je lidé pořizují jako spotřební zboží, aby je pak doma v krátkém čase utýrali...jenže i ta levná Betta je živá bytost, která cítí utrpení a rozhodně si takovýhle osud nezaslouží. Navíc ve všech starších knížkách o akvaristice z doby, kdy akvaristika ještě nebyla tolik komerční záležitostí je Betta uváděná jako středně náročný druh, s čímž nezbývá než souhlasit. Péči samozřejmě potřebuje, ona je to ryba spíš pro už zkušenějšího akvaristu. To současný lidský mamon z ní udělal to spotřební zboží.

to je fakt, právě i já jsem ji pořídila a už je po smrti, vzhledem k tomu že ryba neměla vhodné prostředí a akva. jsem přerybnila, sice byl filtr, rostliny ale spoustu věcí bylo špatně, nevhodný štěrk, možná nevhodná strava, nevhodný výběr ryb, nebylo topítko, málo zarostlé akva.... no spoustu věcí. Ono jde o to že v akvaristice vám to hned chtějí prodat a tak vám navykládají jak je to jednoduché a jak betta přežije v zavařovačce

Ale ona tam přežije a bez problémů. Problém je v tom, že je to labyrintka, protože žije v prohřátých a málo kyslíkatých zabahněných vodách, takže je náchylná jak na nízké teploty (neměly by jít pod 24°C, ideálně víc), tak na nastydnutí, protože dýchá i atmosférický kyslík. Valná většina bett tak zařve na "vyvětrání" studeného vzduchu a celkově nízké teploty - ta zavařovačka, nabízená "bettarka" atp. se dá těžko vytápět neb se tam žádné topítko nevejde (takže řešení je prostě větší nádrž s topítkem, stačí pohodlně nízká nádrž a nebo mít bojovnici v místnosti, která je prostě dostatečně vytápěná), druhá věc je, že téměř nikdo nekrmí tak, jak by se mělo. Nedávno jsem se nachomítl v Petku u nákupu krmení pro Bettu a prodavač se ptá kupujícícho:"a čím krmíte? granulemi, nebo vločkami?". No to mi spadla brada. Bojovnic jsem měl za život mraky (stejně jako rájovců, čichavců a dalších labyrintek) a vločky braly tyhle ryby jen omezeně (zpravidla prasáci trichopterové, leeri), jinak se krmilo nítěnkami, patentkami, ve společných nádržích mi spolehlivě likvidovaly potěry pavích ok a mečovek. Ani ve snu by mě nenapadlo živit je na monodietě nějaké uměliny, která zaujme majitele jen tím, že je na obalu napsáno, že to je pro Betty to NEJ a učaruje mu to, že každá granulka má jinou barvičku..UF

nějaký halančík, ale ani ten v tak malé nádrži nebude uplně happy. Navíc stejně jako Betta potřebuje teplejší vodu. Akva o objemu 6 litrů není akvárko, ale rybomučírna..pokud chceš akvárko, pořiď si raději nějaké trochu větší, alespoň 30litrové. Ty skleničky, co prodávají v různých obchodech "na betty" nemají s adekvátní ubikací pro tato zvířata nic společného, je to jenom komerční tah zneužívající zvířata a lidskou neznalost věci.

Dostala jsem Betu v akvárku l.5 litru vody, trošku štěrku, jeden kamínek a 1 umělá kytka. Nikdy jsem rybičky neměla, ale musela jsem se s tím poprat. Na nettu dobrou radu nenajdeš, jsou to jen a jen názory každého druhého a hodně, hodně odlišné. Beta žila v 1,5 l akvárku 6 měsíců, byla aktivní, prospívala a rostla. 1x týdně jsem ji měnila vodu. Před týdnem jsem ji koupila akvárko větší - 6 litrové, chtěla jsem 12ti litrové, ale v akvaristice mě ubezpečili, že pro jednu Betu - samečka bohatě stačí 6 litrů. Pochybuji, že by mě lhali, kdyby to byl byznys, jak tady někdo píše, snažili by se mě nacpat akvárko větší a dražší. Takže jsem tuto radu pojala jako odbornou a dobrou. Milouš, jak se moje rybka jmenuje změnil bydlení a z 1,5 l šel do 6 litrů. Je spokojený a vůbec mě nepříjde jako mučená rybička. Je čiperný, chutná mu, je krásně zbarvený /sytě červený/ s ohromnými ploutvemi a je aktivní. Vzduchování, ani živé rostliny nemám, ani spec. osvětlení nebo vyhřívání,vodu měním každý týden, /točím z vodovodu a nechám 3 hod. odstát,nijak ji neupravuji/ protože hodně jí a hodně vylučuje, je voda po týdnu dost cítit. Krmím sušené krmivo, špetku, každý večer. Toto píši jako reakci na všechny chytrolíny, kteří tvrdí, že Beta potřebuje alespoň 15 litrů - NEPOTŘEBUJE a nijak při tom nestrádá. Je to spíše o péči a čistotě a krmení a také o tom, v jakém stavu rybku dostanete.
Nedělejte z toho velkou vědu, starejte se o rybku poctivě a mějte ji rádi a bude vám prospívat. Já si s ní při krmení povídám a poklepu jí na sklo a ona přijede a sleduje můj prst. Milouš je fajn i bez 15ti litrů vody a odborných blábolů, strašení a stresování lidiček, kteří Bety mají.

Ahoj jak už napsal Auri beta není zrovna nenáročný druh a stejně bez filtru a bez pravidelné výměny vody max 4 dny protože ji určitě budete krmit a jakékoli jídlo pro ryby se mění v toxiny a pro některé druhy právě pro ty nenáročné velmi jedovaté a i tyto rybky potřebují aspoň světlo štěrk a filtrovanou vodu.Takže buďto dokoupit příslušenství a nebo tam dat rašelinu a dva achatiny :-)

pro začátečníka je lepší začít s větším akváriem, jak psala Aurifer. Jinak akvárium bez filtru jde, ale je potřeba mít zkušenosti. Akvárium o 6l je tak na krevetky, bez filtru by to i šlo, ale musíš to dobře osvětlit, osadit rostlinama, po delší době teprve přidat krevetky a každej tejden měnit aspoň polovinu objemu vody- za odstátou (kvůli chloru).
Z ryb do menších nádrží -tzn. víc jak 10l jsou asi P. wingei, Neoheterandria elegans, Heterandria formosa (jsou to živorodky- tzn prasata, nutná výměna vody každej tejden) a možná pár dalších. Rybky jako Boraras, rasbory apod. jsou sice malý, ale hejnový, takže je potřeba mít aspoň 30l-líp 50 a víc...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru