Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Deformace kudlanky po svleku

Dobrý den,
mám doma kudlanku (sameček), které se nepodařil svlek. Deformace křídel je malá, zato mě děsí, že má trup ohnutý do oblouku, takže když leze, má hlavičku skoro na zemi, k tomu má zdeformovanou jednu nohu. Má problém se udržet zavěšená na vrchní stěně terária.
Chtěla bych se zeptat, jestli taková kudlanka může přežít. Bez problémů ji můžu dokrmovat, zatím ale potravu odmítá. Nerada bych ji trápila. A také nevím, zda se kudlanky po proměně (tímto špatným svlekem se objevila křídla) dále svlékají, aby byla naděje, že se při dalším svleku deformace aspoň trošku napraví a kudlanka bude schopná normálního života.
Děkuji za odpovědi

Předmět Autor Datum
No...otázka je, jestli má smysl mít doma deformovanýho samce. Předpokládám, že do dalšího chovu už m…
Réza 03.02.2014 21:50
Réza
Děkuji za odpověď. Je to celkem běžný druh, hierodula unimaculata. Každopádně to poslední, co bych c…
Nika Caesaris 03.02.2014 22:04
Nika Caesaris
Ono je možné, že je deformace taková, že by se následující svlek vůbec nemusel povést. Asi bych to o…
Ivoš 03.02.2014 22:25
Ivoš
Důvod není potřeba hledat, byla to vyloženě moje fatální chyba, kdy jsem si kudlanku jeden den dones…
Nika Caesaris 03.02.2014 22:33
Nika Caesaris
Ze se chystá ke svleku,poznáš podle toho,že má jakoby zduřelé náznaky křídel.Je divné že před tím je…
Nuty 03.02.2014 23:28
Nuty
Taky se bojím právě toho, že ten příští svlek nezvládne. Vypadá hrozně nemohoucně (viz. obrázky). Al…
Nika Caesaris 03.02.2014 23:54
Nika Caesaris
Ten už je dospělý, znovu se ti tedy svlékat nebude. Pokud je to tvůj jediný samec a bude přijímat po…
bulvic 04.02.2014 00:38
bulvic
Presne tak, je to dospelý samec, už žiaden zvlek nebude nasledovať. Pri spôsobe ako sa modlivky pári… poslední
Peter Mokrý 05.02.2014 07:49
Peter Mokrý

No...otázka je, jestli má smysl mít doma deformovanýho samce. Předpokládám, že do dalšího chovu už moc použitelnej nebude, pokud by se nedal do pořádku a délka života samců není nikterak dlouhá. Přežít může...stejně tak ale může i chcípnout. Jestli chceš poradit, jestli jí máš dát raději na mrazák, nebo zkusit počkat, jestli přežije do dalšího svleku, tak to čistě jen na tobě. Jestli je to nějakej bežnější druh, tak bych to moc nehrotila a zbytečně ho netrápila...ale já jsem jí neviděla...

Děkuji za odpověď. Je to celkem běžný druh, hierodula unimaculata. Každopádně to poslední, co bych chtěla, je týrat ho. Kdybych věděla, za jak dlouho může přijít další svlek, bylo by to jednodušší. Ale takhle je to těžké. Zkusím ho zítra nakrmit, uvidím, jestli vůbec bude přijímat potravu. Pokud ne, tak je to jasné.

Ono je možné, že je deformace taková, že by se následující svlek vůbec nemusel povést. Asi bych to opravdu moc neřešil, spíš bych hledal důvod. Vyrušení, vysoká vlhkost nebo málo místa? Sem tam se mi to stalo u lupenitek a ani následnej svlek se nepodařil.

Důvod není potřeba hledat, byla to vyloženě moje fatální chyba, kdy jsem si kudlanku jeden den donesla domů, normálně nakrmila a nechala přes noc v krabičce, ve které jsem si ji přinesla, protože jsem pro ni ještě neměla nachystané terárko. A ze slov chovatele, od kterého jsem kudlanku kupovala, i podle toho, že žrala, jsem nepředpokládala, že by se svlékla. Jenže omyl se stal a kudlanka prostě neměla dostatek prostoru. :-(

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru