Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jedovatí hadi - Společný chov

Zdravim, koupil jsem pár Bitis Gabonica a Crotalus Astrox, choval jsem samice a samce odděleně, ale přerůstali mi teraria tak jsem myslel jestli by nebylo možné chovat pár společně, Stavím terastěnu, každý pár hadů bych umístil do teraria 170x40x60 (DxVxŠ) Myslím, že pro pár Bitisek by terarium bylo vyhovůjící, u C. Astrok se mi moc nelíbí ta výška teraria.
Ještě bych se chtěl zeptat zda je možné chovat C. Adamantus, C. Vegrandis pár dohromady v jednom teraria a o jakých rozměrech?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
C. adamanteus mám zatím nedospělé, takže jsou spolu. Rozděluji je jenom na krmení. Vychází spolu doc…
BlackFlame 14.02.2014 00:07
BlackFlame
ak je priestor tak urcite samostatne.maval som velkyh durisakov spolu a ked sa tahali o jedneho potk… nový
rast 14.02.2014 08:18
rast
rozhodně se přikláním "k nečekané otázce chovatele takových zvířat", ale zase vznikl prostor pro zaj… nový
Luxol 14.02.2014 09:08
Luxol
No já se u jedáků přiklánim k chovu odděleně. Máme i zkušenost, že u nějakých druhů to vede ke smrti… nový
Michal... 14.02.2014 10:42
Michal...
hady jsem koupil od bývalého souseda, který jej prodával z důvodu stěhování, teď se i já stěhuji do… nový
Nereg. 14.02.2014 18:42
Nereg.
Ty terárka jsou pro chov dostačující,ale klidně bych je udělal širší cca o 20cm. Chov je takový,jak… nový
raddei 14.02.2014 19:02
raddei
Jo, rozšíření nebude problém :) nový
Nereg. 14.02.2014 19:15
Nereg.
Jen pro zajímavost,jak velký jsou ty atroxíci? nový
raddei 14.02.2014 19:18
raddei
Jak jsou staří nevím. Měl jsem je v terariu 60x50x50, které jsem zakoupil od předešlého chovatele, k… nový
Nereg. 14.02.2014 19:48
Nereg.
Můžou to být trpaslíci v subadultu nebo ani ne roční mládata.Kolik mají článků chrastítka? nový
raddei 14.02.2014 20:06
raddei
Díval jsem se na venomland, 7 měsíční s jedním chrastítkem, nejsou tam teda cm, moji mají 2 chrastít… nový
Nereg. 14.02.2014 20:39
Nereg.
Tak to nebudou trpaslíci.Holt budeš mít krásný velký chrasti. nový
raddei 14.02.2014 20:48
raddei
Za sebe ti něco napíšu a buď za to od tebe (možná i od ostatních) sklidím kameny, nebo si to vezmeš… nový
Roker 14.02.2014 21:12
Roker
Chápu co jsi zde napsal a hady určitě nemám jako domácí mazlíčky, o tom strachu bych se nebavil. Str… nový
Nereg. 14.02.2014 21:46
Nereg.
Začít se dá na spoustě zvířat. Ty jsi zrovna zvolil ostrý start,který chyby moc neodpouští. časem po… nový
raddei 14.02.2014 22:30
raddei
podle počtu chrastítek se to moc brát nedá, ona se jim ulamují.. nový
Aurifer 14.02.2014 23:32
Aurifer
To sice jo,ale zas tak snadno nepadají při pár článcích(alespon co jsem si měl možnost ověřit)a že b… nový
raddei 15.02.2014 00:16
raddei
V každém případě přeji rychlé reakce a hlavně pro začátek spoustu štěstí...:-) poslední
naden 15.02.2014 02:28
naden

C. adamanteus mám zatím nedospělé, takže jsou spolu. Rozděluji je jenom na krmení. Vychází spolu docela dobře. Jsou poměrně nekonfliktní a chřestí jenom při manipulaci. Rozdělím až vyrostou. Je to hodně o povaze těch zvířat (znát své potvory) a o teráriu a podmínkách. Třeba u Daboií je to docela rock n´ roll. Mám oddělené už od mala. Ta jedna je příšerný rapl. V takovém případě Je lepší mít odděleně. A taky bacha na kliďase se sklonem občas překvapit. V zákeřnosti u mě jednoznačně vedou squámy. Ty po sobě také od mala sem tam šly. Tam jsem musel záhy oddělovat. Jinak C. vegrandis mám také nekonfliktní. Jenom se nesmí splašit. To je pak fofr. Ty jsem oddělil převážně z důvodu, že submisivnější jedinec v přítomnosti druhého nechtěl žrát (začal být ok až po týdnu samoty. Nenesl přítomnost druhého hada dobře v obecném slova smyslu). Pokud něco 100% odděleně, tak z mé zkušenosti kobry. Mám jenom jeden druh, ale jsou to pěkní "neposedové." Podle mě jde dát jen nějaké obecné doporučení, ale je to o konkrétních podmínkách, zkušenostech a zvířatech. Pořád mám pocit, že o tom stále stejně vím kulové... :-D Jedouny mám jenom rok a půl, takže na více zkušeností stále čekám.

ak je priestor tak urcite samostatne.maval som velkyh durisakov spolu a ked sa tahali o jedneho potkana ,tak mazec .ono prave ide aj spolocny chov,ale ked sa nieco stane ,uz bude neskoro ih oddelovat.(hadom,alebo i chovatelovi) Sam mam spolu napr.holky slegelov,sparovane squamy...nie je to ideal,ale co slo je oddelene...trosku necakana otazka od chovatela takyhto zvierat...tak neh sa dari

No já se u jedáků přiklánim k chovu odděleně. Máme i zkušenost, že u nějakých druhů to vede ke smrti a to ne jenom díky kousancům, ale i bez nich ze stresu to prostě nedávají. Ale přiznám se chvíli jsem měl cerastesky pohromadě a ty to nějak neřešili. Takže za mě rozhodně chov oddělený a nevidim jedinej důvod proč jedáky chovat společně. Náhoda je blbec a je tam i riziko, že v období páření samci budou tak extrémně prudit i dlouhodobě, že prostě je samice sejme. Takhle nám už něco padlo a to byli celou dobu rozdělený, jen jsme je nechali společně o chvíli dýl než to chtělo a samci dostali čistej zásah do hlavy a během pár minut už leželi kožený.

hady jsem koupil od bývalého souseda, který jej prodával z důvodu stěhování, teď se i já stěhuji do svého, tak jsem se chtěl zeptat pouze jak je to se společným chovem ;-)
Je to trošku zajímavé, ale jsou to moji první jedovatí hadi, né však první hadi vůbec, chtěl jsem začít na V. Vogeli, které jsem chtěl koupit od pana Juryšty, nakonec z toho sešlo a je to už dýl.
Buduji terastěnu a Bitisky jsem myslel, že bych umístil do toho zmiňovaného, u kterého se ale trošku změnily rozměry 170x50x60 (DxVxŠ) A chřestýše bych nakonec umístil do terária 115x50x60, tak bych se zároveň chtěl zeptat jestli to není pro jednoho hada málo? :)
Na jednu stranu čtu jak je chov hadů bezproblémový a na druhou stranu ne. zatím jsem je měl odděleně, u Bitisek jsem nějakou agresy nevypozoroval, co se týče Atroxů tak samice chšestí jak magor jenom kolem teraria projdu, takže tam jsem společný chov vyloučil!Ale hady mám krátce.

Za sebe ti něco napíšu a buď za to od tebe (možná i od ostatních) sklidím kameny, nebo si to vezmeš k srdci, nevím... Já osobně (a nestydím se za to) jsem jedařský benjamínek, nicméně když to tady tak čtu a dám si to trochu dohromady (možná to moc hrotím, nevím), tak si prostě uvědom co máš doma a jaké máš zkušenosti. Chtěl jsi začínat na vogelácích a teď máš doma adult gabuny a subadult atroxe, kteří podle všeho budou docela macatí až budou dospělí... Do toho když uvážím, že jsi se ptal na to, na co jsi se ptal, mi logicky vychází nejenom nula zkušeností, ale hlavně "nula" respektu (já chápu, že se jich třeba možná "bojíš", ale to je kua málo, nebo spíš, to není to "pravé ořechové"). Mě by prostě, už vůbec ne na začátku, nenapadlo uvažovat chovat společně kalibr jako je atrox a to nemluvím o "kostkáčovi", kterého jsi zmínil...
Za mě, já ti fandím, ale prohlídni si dost fotek co umí atrox, pak pár videí jak umí být přesný a kam došáhne (Naden se jistě vyjádří o jeho akčním rádiusu) a pak dobře přemýšlej u každé manipulace se zvířetem...

Možná to přeháním, možná to dramatizuju, ale po tom, co tu čtu, jak si k tomu přišel, jak jsi to chtěl chovat a co jsi plánoval/plánuješ dokoupit, jsem se prostě nemohl zdržet... Neber to osobně, ale prostě každý průser, je průser náš, chovatelů jako celku, ať už chceme, nebo nechceme...

Chápu co jsi zde napsal a hady určitě nemám jako domácí mazlíčky, o tom strachu bych se nebavil. Strach nemusim mít z chovu korálovky, ale u chovu atroxů je to asi něco trošku jiného a rozhodně jim nemávám holou rukou před hlavou.
Mám za sebou odchovy korálovek, hroznýšů a 2 odchovy psohlavců, NEMYSLÍM SI, že je to něco extra, to ani neřikám, a že by mě to nějak ospravedlňovalo a vedlo to k tomu, že by ze mě mohl být světaborný chovatel jedáků.
Nevím jak ty předešlé otázky vyplívají, ale ani trošku se nesnažím chov podcenit, ostatně jak jsem četl v předešlých článcích taky tady jsou chovatelé co začínali na chřeštíších, či jiných jedovatějších hadech než jsou ammodytesky či vogeláci! :)

Začít se dá na spoustě zvířat. Ty jsi zrovna zvolil ostrý start,který chyby moc neodpouští. časem pochopíš,že v dnešní době nese každý jedař kus odpovědnosti za celek. Pokud dojde k průseru,tak budou zase vláčet všechny médii a zas to o kousek posune veřejné mínění proti nám. Což v dnešní době bude nahrávat do karet soudruhům z dEUtschlandu a jejich pokusům o zákazy.
Prostě to dělej tak,aby jsi eliminoval co nejvíc pr.ser a pokud by ti to přerůstalo přez hlavu,tak to prodej a zkus něco menšího.
Nezbývá než držet palce do začátku a případně ti pomoc alespon radou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru