Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Potkan - ušní svrab

Zdravím, mám u potkanů ušní svrab. Zatím to není moc rozjetý, dneska je budu přeléčovat Ivomecem nebo něčím podobným uvidím co dostanu... Potkani mají mladé, jedna skupinka už má čerstvě otevřené oči a druhá skupinka je otevřené ještě nemá jsou o trochu menší. Prohlížel jsem je ale svrab u nich vidět není. Můžou svrab dostat i mladata a jen ted není vidět a časem se jim to rozšíří? Abych nevyléčil staré potkany, vyčistil pořádně ubikaci a u mladých by to zase propuklo a nakazilo by to celý chov znovu...

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak nakonec to prý není svrab, prý je to genetické a mají monotoni potravu, mám dávat maso. Dal mi n…
Bargoner 22.02.2014 11:37
Bargoner
asi bych vyměnila veterináře, když je schopný nakecat takovouhle hovadinu (zřejmě aby Vám vnutil ty…
Aurifer 22.02.2014 22:17
Aurifer
Chodíme tam hodně dlouho se psama a spokojenost. Je to polský veterinář, s těmi v ČR máme šilené zku…
Bargoner 23.02.2014 07:59
Bargoner
potkani žádnýma bradavicema ani genetickou květákovou deformací uší netrpí ;-) To, že je veterinář d… poslední
Aurifer 23.02.2014 15:35
Aurifer

Tak nakonec to prý není svrab, prý je to genetické a mají monotoni potravu, mám dávat maso. Dal mi nějaké vitamíny kteryma jim mam pomazat něco co mají rádi a potom další nějakej Biomectin a ten mám kapat každych 10 dní za krk 2x 3x opakovat.
Dal jsem jim pár drůbežích krků, pomazal je těmi vitamíny a nakapal každému za krk ten přípravek. Uvidím snad se to teda zlepší.

asi bych vyměnila veterináře, když je schopný nakecat takovouhle hovadinu (zřejmě aby Vám vnutil ty vitamíny) a přesto Vám na to pak dát Biomec (který je totéž, co Ivomec, tedy antiparazitikum)

Jinak už jsem se setkala s mnoha případy, kdy veterináři nepoznají ušní svrab a tvrdí blbosti, jako třeba že to jsou bradavice (nebo to genetické onemocnění). Nejbrutálnější způsob léčby veterinářem, co jsem tak zaznamenala bylo mechanické otrhání strupů a pokus o léčbu peroxidem :-/

Chodíme tam hodně dlouho se psama a spokojenost. Je to polský veterinář, s těmi v ČR máme šilené zkušenosti... Platilo se 20zl což je cca 130kč, tak to není zas tak hrozný. Prvně se podíval na ty uši a o těch řekl, že to svrab určitě není i když mi to příjde v porovnání s fotkama co jsou na internetu o ušním svrabu uplně totožné. Potom prohlídl kůži a bylo naní vidět červené tečky tak možná u tohoto usoudil že je to svrab a na ušiska dal ty vitamíny a na kůži ten biomec. O tom mechanickém trhání jsem taky četl, když jsem se dozvídal jak se to dá léčit, každopádně mě to přišlo šílené.

potkani žádnýma bradavicema ani genetickou květákovou deformací uší netrpí ;-) To, že je veterinář dobrý na psy, neznamená, že je dobrý i na potkany- naopak, kočkopejskaři veterináři dokáží drobné savce/plazy atd i úspěšně zabít, krom toho, že nepoznají co vůbec tomu zvířeti je..

Potkaní ušní svrab je natolik specifický, že tam se nikdo, kdo ví o co jde splést nemůže. Jenže potíž je ta, že veterináři dost často ani nevědí, že něco takového vůbec existuje a vymýšlí hovadiny, aby nebylo poznat, že nevědí..

žádné vitamíny na ušiska nepomůžou, ale ten Biomec ano...akorát si nejsem jistá, zda bude stačit to kožní podání.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru