Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Prosím o radu popálení kuže u uzovky

Vpohodě, nechtěl jsem působit tak kriticky, berte to jako moje připomínky, někdo jiný bude třeba jiného názoru. Moje zkušenost s P.regius je taková, že pokud nemám opravdu chovná zvířata, která záměrně připouštím, žádné rosení nepřichází v úvahu. V teráriu mám dostatečně velkou misku na pití, regiusky samy o sobě se ani nekoupou (ty co se koupou mají vždy roztoče) a nadměrná vlhkost je na škodu. Opakem jsem vždy docílil jen těch kožních problémů. Při rosení na páření ostatně také rosím pro povzbuzení jen boční stěny, substrát ne (jde o zvýšení vzdušné vlhkosti).
Zároveň mám zkušenost, že některá zvířata se špatně svlékají i přesto, že jsem se snažil rosit a to třeba i na ně. Měl jsem desetiletý pár přírodního zbarvení, samice měla bezvadné svleky, samec chovaný v totožných podmínkách ležící po dobu ekdyse hned vedle misky s vodou svleky trhal. Nadával jsem na něj, říkal si, že se lenochod ani nenatáhne aby se napil, považoval ho tedy za dehydrovaného a začal ho rosit pár dní před svlekem přímo na tělo. Tohle rosení na dalších svlecích nezměnilo nic. Takže já nerosím ani při svleku. To samé ale nedělám ani u užovek.
U nich je daleko vhodnější umístit box s vlhčím substrátem (lignocel, rašelina nebo směs) a had, má-li potřebu jej prostě navštěvuje. Takové ty občas problesknuvší články o rosení guttat, obsolet, nebo mexican mi zvyšují krevní tlak.
Co se týká té teploty v místnosti, možná jsem se špatně vyjádřil - v teráriu má být teplotní gradient, běžně se proto topný zdroj umisťuje do jedné třetiny, kdy je tato třetina následně díky zdroji teplejší a vzdálenější "kout" umožňuje ochlazení. Nicméně v tomto koutě se uvádí optimální konstantní teploty pro regiusky okolo 26-28C, pod žárovkou nebo prostě zdrojem tepla má být již dříve zmíněných cca 32-35°C. Ovšem nemyslí se tím teplota v nejbližším okolí žárovky (zjednodušeně třeba deset cm pod ní), ale v podstatě opravdu naměřitelné ve výši hřbetu vyhřívajícího se hada. Tudíž žárovka musí být buď silnější, nebo spuštěna níže.
Toto je běžný problém petkařů u vodních želv, kdy sice svítí žárovkou, někteří i těch 12hodin denně, ale žárovku (většinou ještě slabou, úsporku, zářivku v lampičce určenou správně nad pracovní stůl nebo jiný obdobný nesmysl) mají umístěnou 40cm nad ostrůvkem a tak zvíře přežívá při pokojové teplotě, metabolismus neodpovídá tomu, které má daný druh skutečně mít(to samé dělají i s UV zdroji, které bývají zpravidla vysoko, pokud nejsou dokonce nad skleněným stropem). Pak je prostě jedno, že je žárovka nějaké síly, ale když laicky řečeno nedohřívá na správnou teplotu pod sebou na substrátu, pak je to na nic. Tuhle situaci komplikuje navíc právě větrání. Je-li to přehnané, může tam člověk cpát žárovku za žárovkou, ale teplota se pohne třeba jen o dva tři stupně oproti pokojové. Tak jak je špatné terárium z akvária, které nevětrá vůbec, není dobrý ani opak.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny