Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výbojky - účinný dosah UV záření vs. minimální vzdálenost od zvířete

Dobrý den,

chtěl bych poprosit o radu či spíše o vysvětlení jedné nejasnosti, která mi už dlouho vrtá hlavou. Můj dotaz je spíš obecný, ale uvedu ho na konkrétním případě.

Uvažuji o koupi výbojky Solar raptor 100W a mate mě, že na příslušných webech bývá údaj o hodnotě UV záření ve vzdálenosti 30cm od svítidla spolu s varováním, že minimální doporučená vzdálenost svítidla od zvířete a dekorací je 50cm.

Není mi tedy jasné, z jakého důvodu mě má zajímat informace o hodnotách ve vzdálenosti 30cm, když se do ní zvíře nikdy nedostane.

Jinými slovy, bude v té minimální vzdálenosti 50cm ještě dost UV záření pro zvíře? Výbojku chci pro chama.

Možná to celé chápu špatně, ale v tom vlastně spočívá má prosba o radu:)

Předem děkuji zkušenějším za vysvětlení.

S pozdravem
Marek

Předmět Autor Datum
Tak je to tak, že výrobce často uvádí úplné bludy, třeba na kompaktách Repti Glo, bylo od výrobce, ž… poslední
Honza 123. 16.03.2014 21:48
Honza 123.

Tak je to tak, že výrobce často uvádí úplné bludy, třeba na kompaktách Repti Glo, bylo od výrobce, že mají účinnost do 50cm nad zvířetem - to je blbost, kvalitní hodnoty u této lampy jsou do mírně nad 10cm, pak již nic moc, ale nyní k věci:
Je to tak, že výrobce uvádí "přirozené" pro zvíře bezpečné hodnoty UV podle výrobce, ovšem teplota při zavěšení 50cm vysoko jak píšete již nebude dostatečně vysoká nato, aby se zvíře dostatečně vyhřálo, tudíš při dosažení optimální teploty, jsou pak hodnoty UV v některých případech vyšší, než by měly být, ale toto neřešte, protože pokud to zvířeti nebude vyhovovat, tak tam nebude setrvat a navíc ty hodnoty stejně časem klesají.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru