Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Boule za okem M.viridis

Ahoj kamarádi,
po delší době se na Vás obracím s žádostí o pomoc, resp. s žádostí o Váš názor. Přikládám fotky juvenilní M.viridis se znatelným otokem (boulí, nádorem?) za pravým okem. Podmínky standardní pro chov juvenilních M.v., od minulého týdne apatická, od 8.3. nepřijímá potravu. Tlamu má čistou, otok jde ale znát i zevnitř.
Omlouvám se jak za kvalitu fotek, tak za formulaci - jsem z toho trochu vedle, píšu i fotil jsem ve spěchu. Případné doplňující dotazy obratem zodpovím.
Za všechny názory velký dík.
H.
[8n6g.jpg]
[uxsp.jpg]
[sajb.jpg]
[9hzh.jpg]
[aocx.jpg]

Předmět Autor Datum
Takovéhle bouličky jsem míval u Corallusů a jedné dendrophily, objevovalo se to právě na hlavě, jen…
Uroboros 18.03.2014 11:44
Uroboros
No absces podle mě nepotrebuje zádný úraz aby se objevil. Mě uhynula samice A.chlorechis před delším…
Radar14 18.03.2014 12:23
Radar14
Je to absces nebo nějakej zánět. K veterinářovi ani nemusíš, můžeš to otevřít doma sám a vyčistit. poslední
Michal... 18.03.2014 15:49
Michal...

Takovéhle bouličky jsem míval u Corallusů a jedné dendrophily, objevovalo se to právě na hlavě, jen asi jednou na krku. U Morelií jsem se s tím ale nikdy nesetkal. Bohužel příčinu neznám, vždy to časem zmizelo, ale nikdy mi kvůli tomu nepřestali žrát. Původně jsem si myslel, že je to nějaký absces, ale po tom, co se to objevilo na týlu mladýmu hortulánovi, který byl sám v karanténní nádrži na plastových trubkách a krmen holaty - nemožnost úrazu, jsem to vyloučil.

No absces podle mě nepotrebuje zádný úraz aby se objevil. Mě uhynula samice A.chlorechis před delším časem a byla doslova prorostla. Zřejmě proto nezabrezavala.
Honzo asi bych šel k vetovi a otevřel to. Buď asi absces, nádor asi taky podle oka nevyloucime, ale kdyby to bylo například ze zlomeného zubu, to by byl v tlamce viditelný zánět bych řekl a píšeš ze ji ma čistou. Asi bych si pospisil. Nechci strašit samozřejmě, ale byla by ji skoda, tak drzim palce. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru