Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Plusy a mínusy různých zdrojů UVB pro plazy?

Pokusím se to co nejlépe vysvětlit co možná nejpodrobněji.

Nejlepší varianta je opravdu UVB výbojka, která potřebuje k provozu onen předřadník. Osobně "originál" Solar raptor nepoužívám, protože je to v podstatě to samé s nálepkou a větší cenou. Vydává UVB záření i teplo i nějaké to světlo. Ikdyž je většinou potřeba ještě dosvítit lineární zářivkou. Výbojka se doporučuje měnit po cca 1 roce při svícení v intervalech 12 hodin. Není to však dogma, kterým se dá řídit. Jsou případy, kdy UVB záření dosahuje vysokých hodnot i po více než roce používání. Nejlepší je mít možnost si po roce používání výbojku "přeměřit". Pokud není možnost, raději vyměnit. Předřadník se již nemění.

Osobně používám výbojky značky Solar raptor. Mám s nimi dobré zkušenosti. Nicméně doporučují se i výbojky značky SunLux. S tou ale nemám osobní zkušenost.

Výbojka Terrasaur UVB Lamp 100W by předřadník opravdu neměla potřebovat, nicméně co jsem slyšel, tak výbojky bez předřadníku nejsou tak kvalitní jako s předřadníkem (co se týká produkce UVB záření a světla). Nicméně nemohu porovnat, také nemám osobní zkušenost.

Potom je druhá nejlepší varianta. UVB kompaktní zářivka. Ta vyzařuje pouze UVB. Doporučuje se měnit po cca 1/2 roce při svícení v intervalech 12 hodin. Opět platí stejné tvrzení jako u výbojky. Nejlépe přeměřit. V případě nemožnosti raději vyměnit. K té je potřeba ještě bodová žárovka pro teplo. Například tato. Nebo něco v tom smyslu, třeba s paticí GU10. Například tahle.

K oboum variantám bude zapotřebí ještě obyčejná lineární zářivka pro osvětlení.

Ještě je tu ta varianta UVB lineární zářivky. Ta se všeobecně nedoporučuje pro svůj nízký výdej UVB záření. Respektive dosah onoho UVB. Zvíře musí být do 10 cm od zdroje, aby to k něčemu bylo. Jinak se řeší stejně jako kompaktní zářivka (bodová žárovka pro výhřev a je dobrá i další lineární zářivka pro osvětlení).

Odkazy berte prosím jen jako názorné ukázky. Lze je pořídit i jinde a třeba i za jinou cenu. ;-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny