Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Plusy a mínusy různých zdrojů UVB pro plazy?

Zdravím všechny,
měl bych pár otázek k UVB zdrojům, na něž se mi nepodařilo najít odpověď ani na internetu, ani při hledání v archivu poradny (zde jsem našel článek o měření některých zdrojů z roku 2008, neodpověděl však na všechny moje dotazy).
Uvažuju o chamaleonovi pardálím a zejména řeším, jaký zdroj UV záření použít. Řekněme, že k dispozici jsou tři kategorie - zářivky, kompaktní žárovky a výbojky.

První dotaz, který mám, jaká je životnost jednotlivých zdrojů, jak dlouho dokáží produkovat potřebné UVB?
Našel jsem informaci pouze u zářivek - 6 měsíců. Bohužel nevím, zda 6 měsíců nepřetržitého svícení nebo 6 měsíců svícení pouze po několik hodin denně. U kompaktek a výbojek se mi tu informaci nepodařilo dohledat.

Odhaduji, že nejlépe na tom budou výbojky. Kromě UV dodávají i kvalitní světlo s pěkným spektrem a hřejí - jediný zdroj tak pokryje tři potřebné atributy pro chov. Navíc údajně mohou svítit z větší vzdálenosti.
I tak - jakou máte zkušenost, jak dlouho je UVB produkováno? Dochází vůbec k úbytku UVB ve spektru výbojky, když je světlo emitováno na jiném principu (tj. bez luminiforu)?

Dál by mě zajímalo, jaké výbojky používáte, jaké byste doporučili (pokud byste je doporučili)? Nabídka na trhu je dnes dost široká a vybrat si není snadné. Také, používáte předřadníky prodávané výrobcem nebo si kupujete předřadník pro normální výbojky? Příklad: předřadník 70 W na Solar raptor výbojku stojí kolem 1500 korun. 70W elektronický předřadník se však dá pořídit už od nějakých 600 korun (jeden takový bez problémů používám u výbojky ve vitríně s rostlinami).
Také by mě zajímaly zkušenosti s lampou Terrasaur UVB Lamp 100W - údajně předřadník nepotřebuje.

Za konstruktivní rady a připomínky předem děkuji
Adam

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny