Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rhampholeon brevicaudatus - chov

Dobrý den,
K narozeninám jsem dostala terráreium exo terra 30x30x45 cm a chtěla bych se zeptat jestli je to dost pro tohoto malého chameleona (pouze jednoho). K tomu jsem dostala jěště Osvětlení EXOTERRA Compact Top 30x9x15cm. Četla jsem, že není náročný na světlo. Jak vybavit interiér vím. Už mám gekončíky noční a už 6 let chameleona jemenského, tak snad vím jejich potřeby.
Děkuju za odpověď a pokud máte nějaké zkušenosti s jejich chovem, tak za ně budu také moc ráda.
Změna předmětu, původně: RHAMPHOLEON BREVICAUDATUS (Aurifer)

Předmět Autor Datum
Kdyby si věděla jejich potřeby, tak si napíšeš 4 slova do googlu a věděla si, že je to dostatečné i…
Atheris. 27.04.2014 10:23
Atheris.
Na německých stránkách je, že pro 1 30x40x45 je min. Na anglických stojí 30x30x40 je minimum pro jed…
Klaudiee 27.04.2014 10:36
Klaudiee
Chovám roky trio R. temporalis v teráriu 30x30x50 a každoročně zkrmuji desítky rampíku. Oni se totiž…
Atheris. 27.04.2014 11:13
Atheris.
Ono až tak moc nezáleží, jak je to terárko velké, rampíci na prostor nároční nejsou, takže se dají v…
Réza 27.04.2014 18:22
Réza
Tak s tou poslední větou ostře nesouhlasím - já jsem z nich nadšená čím dál víc :) (2 samečky mám od…
ahoj1 01.05.2014 15:50
ahoj1
Tím, že to nejsou ideální "pet" zvířata jsem myslela spíš to, že by se pokud možno neměli brát do ru…
Réza 01.05.2014 18:18
Réza
Tak to mě nenapadlo. na mazlíka beru tak, že to není na maso, na mléko nebo na chov. Osoby, kterým b…
ahoj1 04.05.2014 17:54
ahoj1
Tady je něco o jejich chovu. 15572 poslední
michailo 05.05.2014 22:17
michailo

Na německých stránkách je, že pro 1 30x40x45 je min. Na anglických stojí 30x30x40 je minimum pro jednoho a na českých jsem se minimum pro jednoho vůbec nedozvěděla. Ale v teráriu 30x30x45cm přeci nemůže být trio. Chameleoni jsou teritorialní. Možná tak samec a samice. Ptám se protože jim nechci ubližovat a od tohoto tu snad fórum je. O tomto druhu toho na internetu moc není, tak se radši ptám zkušených chovatelů...

Ono až tak moc nezáleží, jak je to terárko velké, rampíci na prostor nároční nejsou, takže se dají v páru, menší skupince, a především mláďata chovat i v plastových boxech. Co je ale důležité je, aby byla jejich ubikace dostatečně zarostlá, aby měli možnost "na sebe nevidět". Oni toho moc nenaběhají, ale neustálý vyzuální kontakt by je mohl stresovat. Ne, že by byli teritoriální, jako třeba jemeňáci, to ne, ale trochu toho "soukromí" určitě potřebujou. Terárko pak stačí nasvítit nějakou slabší lineární zářivkou, hlavně kvůli rostlinám, dají se chovat i na okně, ale jen když to bude z takové strany, kde se terárko nebude přehřívat. Jinak chovat jednoho Rieppeleona je blbost. Není to ani moc expoziční, ani ideální "pet" zvíře.

Tak s tou poslední větou ostře nesouhlasím - já jsem z nich nadšená čím dál víc :) (2 samečky mám od vás a samička mi teď zrovna zahrabává, tak snad na tom ten jí přidělený svou práci odvedl - Zajímavý je, že trio si mi asi nesedlo a furt nenormálně chodili semtam jak blázni, teď je mám po párech a vypadají velmi vyrovnaně.

Jinak terárko jsem zarostla pomocí velkého množství habrových větviček - jsou plné uschlých loňských listů, mezi kterými leoušci dokonale zneviditelní a vůbec nejsou vidět.

Tím, že to nejsou ideální "pet" zvířata jsem myslela spíš to, že by se pokud možno neměli brát do ruky a měli by se co nejméně vyrušovat. Člověk, co si pořídí jen jednoho rampíka, ho asi nebude mít na chov, ale jako "mazlíka"...což zrovna tenhle chameleonek není ani omylem. Dlouhodobější stres z důvodu nějakého "tahání" a braní do ruky, by ho bez přehánění mohl i zahubit. Když si někdo pořídí jednoho jemeňáka Pepíka a bere ho ven z terárka "na procházky" a má pocit, jakej je to mazlík, tak to ten chameleon ještě relativně zvládá a většinou (pokud to není samice) tohle "mazlíčkaření" přežije bez újmy. Rieppeleon takové zacházení ale zvládat jednoznačně nebude :-) Respektive né moc často...takže to zmiňuju spíš preventivně. Já jsem z nich taky nadšená, však jsou to taky super a srandovní zvířátka, ale zdaleka né každej pochopí, jak se k nim chovat a jak s nima zacházet.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru