Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chameleon ve venkovní voliéře

Dobrý den všem,

Pustil jsem se do výroby voliéry pro mého chamíka.
Nyní se vše dere ke konci a já bych se Vás rád zeptal ohledně pobytu chameleona venku.
Jde mi nejvíce o noční poklesy teplot. Respektive, jakou snese chameleon "zimu"?
Díval jsem se na podnebí v Jemenu a nevypadá to tam, že by tam měli zrovna tropické noci. :-)
Budu velice rád za osobní zkušenosti a případné rady.
Kromě Juliuse (onen chameleon) chovám želvu (T. Horsfieldi), která je zhruba od půlky května do konce léta venku a vyloženě si hoví. Chtěl bych tedy, abych mohl dopřát venkovní slunění a pobyt i chamíkovi.

Předmět Autor Datum
Já chamíka taky sluním, ale na noc ho beru dovnitř. Přes léto asi noci nejsou problém, ale spíš si d…
Host123 10.05.2014 08:16
Host123
Podle meteorolgické mapy zvládnou i 2°C. Ale je to extrém. Já je nechávám venku až teploty nejdou po…
Guba 10.05.2014 21:11
Guba
Jemeňák z přírody 2°C možná zvládne, ale pro dnešního odchovového jemeňáka, jehož "předci" v zajetí…
Réza 10.05.2014 21:47
Réza
A to je důvod, proč chci dodělat výhřev. Ale pokles do 10°C přes noc řešit nebudu. To bych jak píšeš…
Guba 10.05.2014 22:13
Guba
Včera se mi podařilo dodělat volieru a díky slunečnému počasí, které panovalo, jsem zkusil chamíka n…
richiis 11.05.2014 08:41
richiis
S tím bodavým hmyzem si hoď korunou. Ti mí přežívají v klidu s tím samým pletivem jako máš ty 1x1cm.…
Guba 11.05.2014 11:54
Guba
No tak mi nezbyde nic jiného, než se spolehnout, že vosu jen tak nezblajzne. :-D Říkal jsem si to sa…
richiis 11.05.2014 12:09
richiis
Ideální by bylo dvojité pletivo (kvůli kočkám).
Host123 11.05.2014 12:26
Host123
Ano, to jsem zvažoval, jelikož jsem na tuto radu narazil častokrát, nicméně v mém případě útok kočko…
richiis 11.05.2014 13:32
richiis
Ke krmení používám seřízlý 3L kanistr od destilované vody. poslední
Guba 11.05.2014 15:23
Guba

Já chamíka taky sluním, ale na noc ho beru dovnitř. Přes léto asi noci nejsou problém, ale spíš si dejte pozor na predátory, je třeba to dobře zabezpečit, známému chamíka v noci odtáhl potkan, a to neměl pletivo tak řídké, asi max 1,5. možné méně.

Podle meteorolgické mapy zvládnou i 2°C. Ale je to extrém. Já je nechávám venku až teploty nejdou pod 10°C. To je asi konec května, začátek června. Loni v létě bylo asi 3 dny po sobě deštivo a nějakých 10°C. To jsem je pro jistotu po těch třech dnech vzal do terárek, aby se vyhřáli. Za týden už byli zpět. Vše bez újmy zvládli. Letos bych jim chtěl nad voliéru přidat i výhřevný bod pro případ psího počasí, abych je nemusel stěhovat.

Jemeňák z přírody 2°C možná zvládne, ale pro dnešního odchovového jemeňáka, jehož "předci" v zajetí už v Xté generaci úspěšně degenerují, to nejspíš nebude nic moc. Drsnější podmínky jsou mimo jiné v přírodě síto na slabé jedince (které v chovech nahrazují pouze někteří "né příliš sečtělí chovatelé"). Jako hranici, kdy bych začala chamíka brát na noc do terária bych viděla tak těch 15°C. Určitě snesou míň, ale proč to dělat...

Včera se mi podařilo dodělat volieru a díky slunečnému počasí, které panovalo, jsem zkusil chamíka na pár hodin slunit. Očividně si voliéru užíval, jelikož sem ho z ní pak nemohl dostat. :-) Moje myšlenka byla taková, že bych v letních měsících (červen až srpen) chamíka přestěhoval. Jsem moc rád, že jste se zde ozvali s Vaší zkušeností ohledně chovu venku. Říkal jsem si, že v domovském prostředí mu též v noci padají teploty pod dvacet stupňů, ale nikde jsem nenarazil na mnoho informací, které by osvětlilo chov venku v našich podmínách. Proto doufám, že toto vlákno pomůže i ostatním chovatelům, kteří chtějí svým mazlíkům dopřát lepší podmínky :-)
Dále bych se chtěl zeptat, zda hrozí nebezpečí ze strany bodavého hmyzu? Narazil jsem na protichůdné názory, kdy jeden tvrdí, že vosy/včely jsou nebezpečné a druhý zas, že jeho chamík je bez problému baští. :-)
Jinak info k mé voliéře: 75x75x210 cm. Pletivo je pozink 1x1 cm, Vybavení: Zadní stěna "zdobená" rákosem, větve na lezení doplněné o stromek (broskev) :-)
Po většinu dne na ní svítí sluníčko, nicméně možnost stínu má vždy. Voliéra umístěná pod střechou, tudíž není plně vystavena přírodním živlům.
S tím zároveň souvisí má další otázka. Obecně se uvádí, že chameleoni nesnáší průvan, proto by mne zajímalo, zda tedy vůbec přežije vítr, či mám ve voliéře zřídit jakousi zástěnu, kterou by mohl využít v případě větrné nepřízně?

S tím bodavým hmyzem si hoď korunou. Ti mí přežívají v klidu s tím samým pletivem jako máš ty 1x1cm.
A druhá otázka.
Fouká v Jemenu vítr, nebo je tam řízená atmosféra?;-)
Ale zase na druhou stranu rohovou zástěnou nic nezkazíš. Přece jen je tady trochu drsnější podnebí. Já jsem ji tam dal.:-[

No tak mi nezbyde nic jiného, než se spolehnout, že vosu jen tak nezblajzne. :-D
Říkal jsem si to samé, že v Jemenu určitě nepanuje celý rok bezvětří, ale tu zástěnu tedy ještě zvážím. Voliera není přímo na otevřeném prostranství, tak možná že kus jedné strany zkusím opatřit alespoň kusem rákosu...
Každopádně děkuji za cené zkušenosti. Snad se tohle vlákno skutečně stane alespoň minimálním přínosem pro další chovatele. :-)
Hned jak vyleze opět slunce, budu pokračovat s aklimatizací. :-)

Ano, to jsem zvažoval, jelikož jsem na tuto radu narazil častokrát, nicméně v mém případě útok kočkou nehrozí (alespoň doufám). :)
Nyní vymýšlím, jak podávat ve voliéře chamíkovi potravu. Včera jsem mu na zhotovenou "poličku" položil sklenici s crčky a netrvalo ani pár minut a sklenice se válela rozbitá na podlaze. Zatím je má představa, že vyrobím vhodný tubus, který přilepím k podkladu a do něj budu vkládat sklenici s cvrčky. Včera jsem u něj viděl poletovat komára a Julius se ho ani nevšilm, ale to přisuzuji novému prostředí a s tím souvisejícím stresem....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru