Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Morče divoké (Cavia aperea) kde sehnat?

Ahoj,¨
Chtěl bych se zeptat kde sehnat původní morčata protože bych je chtěl začít chovat a raději bych chtěl přirozený původní než ty vyšlechtěný. Vím že asi nebudou na mazlení, ale to mi nijak extra nevadí :-). Chtěl bych jim v nejlepším případě i postavit nějakej větší venkovní výběh a to mě přivádí k otázce jestli by přežili naši zimu nebo jim zařídit nějakou klec vevnitř?
Díky za odpovědi :-)

Předmět Autor Datum
Divoká morčata se dají chovat celoročně venku, stejně jako ta domestikovaná. Stačí jim akorát poskyt…
Aurifer 14.05.2014 14:51
Aurifer
Díky moc, žerou asi to co normální morčata co? A nějaké "spešl" nároky nemají?
IvoBednar 14.05.2014 17:47
IvoBednar
Tady je inzerát na křížence divokého morčete, popravdě jsem ani netušil, že je možné je mezi sebou k…
svinule 14.05.2014 22:41
svinule
proč by nešly křížit? Domestikované druhy se s těmi původními obvykle kříží bez jakéhokoliv omezení.
Aurifer 15.05.2014 01:46
Aurifer
No ony prostě vypadají úplně jinak, skoro jako jiný živočišný druh, jiná stavba těla, úplně jiný tva…
svinule 15.05.2014 06:56
svinule
Jj, je to stejné jako se psy, těmi prasaty, kočkami, koňmi atd... prostě forma domestikovaná několik…
Aurifer 15.05.2014 13:11
Aurifer
Takže ty křížený morčata po pár generacích budou vypadat některý jako divoký a některý jako ty domác…
IvoBednar 15.05.2014 13:48
IvoBednar
Jj, krmení je stejné jako u domestikovaných. "Spešl" nároky ani snad ne - jen je potřeba počítat s t…
Aurifer 15.05.2014 01:44
Aurifer
Dejte potom vědět jestli se Vám morčata podařilo sehnat a případné vlastní zkušenosti. Také mě divok…
Alien 15.05.2014 18:46
Alien
Jj určitě pak dám vědět ale nějakou dobu to potrvá protože ještě musím postavit výběh a sehnat zvířa…
IvoBednar 15.05.2014 18:57
IvoBednar
Jak ten vybeh bude velkej a co si od nej slibujes? Pokud nebude mit nekolik desitek m^2, bude vypada…
bahno jinde 15.05.2014 19:41
bahno jinde
ono to s divokými morčaty není tak žhavé jako s domestikovanými, nesežerou a neudupou trávu až na hl…
Aurifer 15.05.2014 23:38
Aurifer
Sem mel na mysli spis ptaky, pac tech tu mam treba ja dost, vcetne vyra. Minimalne nejakou sit bych…
bahno 16.05.2014 09:34
bahno
No my máme na zahradě takový slepý místo asi 4x6m a je to krytý ze 3 stran asi 2m vysokou zdí, takže…
IvoBednar 17.05.2014 12:23
IvoBednar
Mě to právě napadlo taky, v ZOO Plzeň je chovají s ary. Já mám voliéru 5x3m se dvěma zálety 2x1m. Vo…
Alien 17.05.2014 18:30
Alien
tak mniši a patagoňáci mají s morčaty stejné oblasti výskytu, může být..
Aurifer 19.05.2014 00:25
Aurifer
s ptákama jo, bez problému..
Aurifer 19.05.2014 00:22
Aurifer
výr by je asi dát mohl, ale dravců jako káňata, poštoly atd se bát nemusíš...divoká morčata se jima…
Aurifer 19.05.2014 00:21
Aurifer
http://www.ifauna.cz/drobni-savci/inzerce/r/detail /2310649/morce-divoke/ poslední
Lasice 09.08.2014 09:37
Lasice

Divoká morčata se dají chovat celoročně venku, stejně jako ta domestikovaná. Stačí jim akorát poskytnout suchý přístřešek se závětřím a přežijou i velké mrazy. Ale na rozdíl od domestikovaných morčat je potřeba pořádně oplotit výběh a plot i zapustit do země, páč divoká morčata na rozdíl od domestikovaných dobře hrabou a dokáží bez problému přeskočit metrový plot. Jinak tedy dělají čest svému jménu, pokoušet se je ochočit moc nemá smysl, jsou to hrozní janci. To třeba morče uruguayské (Cavia magna) zkrotne daleko lépe.

Já už je v současnosti nechovám, ale sehnat se dají v každé druhé zoo..

No ony prostě vypadají úplně jinak, skoro jako jiný živočišný druh, jiná stavba těla, úplně jiný tvar hlavy, mě až potom co jsem to napsal napadlo že to bude asi to stejné jako divočák a domácí prase.......taky se běžně prodávají kříženci. To na fotce u toho inzerátu skoro ani nevypadá jako morče, já jsem zvyklý že morče má být takové celé kulatoučké :-) na té fotce mi na první pohled připomíná spíš potkana.

Jj, je to stejné jako se psy, těmi prasaty, kočkami, koňmi atd... prostě forma domestikovaná několik tisíc let už exteriérově a povahou bývá uplně někde jinde, než její původní divocí předci. Ale geneticky je to pořád totéž, takže v křížení prakticky nejsou zábrany. Oni F1 kříženci vypadají spíše jako jejich divocí předci, to i třeba kříženci psů s vlky atd. Takže kříženec divokého morčete s domácím bude vypadat spíše jako divoké morče. Štíhlé, nohaté zvířátko uzpůsobené k tomu, aby mohlo rychle běhat a skákat a uniklo před nebezpečím.

Jinak ohledně zábran v křížení divokých s domestikovanými zvířaty jsem se setkala jen v 1 případě - samičky divokých potkanů se odmítaly nechat nakrýt samcem laboratorního potkana. Zřejmě jim nepřišel dost fit. Naopak divoký potkan- samec nemá absolutně žádné zábrany nakrýt samičku laboratorního potkana.

Jj, krmení je stejné jako u domestikovaných. "Spešl" nároky ani snad ne - jen je potřeba počítat s tím, že ten chov je trochu o něčem jiném, než u klasických bačkoroidních domácích morčat, no. Tahle potřebují větší, pevnější a vyšší ubikaci se stropem, páč dokáží vysoko skákat i celkem šplhat. A taky nějaké úkryty, protože jsou plachá a pokud je nemají, tak jsou schopná se při úleku udupat.

ono to s divokými morčaty není tak žhavé jako s domestikovanými, nesežerou a neudupou trávu až na hlínu...já pro ně měla výběh asi 8x3m, rostlo tam přirozeně křoví a s dokrmem to celoročně fungovalo uplně v pohodě. Bylo tam pořád 8-10zvířat, +-. Ani s tím krmítkem pro dravce to není tak žhavé, pokud tam nejsou kuny, které je mohou vytahat, tak divoká morčata jsou strašně opatrná zvířata, ani kočky je nechytí. Ale plot je potřeba udělat poctivý a dost vysoký, skáčou jak ďas. A je fakt problém je pochytat, když je to nutný...chytala jsem je do sklopců na žrádlo.

Sem mel na mysli spis ptaky, pac tech tu mam treba ja dost, vcetne vyra. Minimalne nejakou sit bych pres ten vybeh nainstaloval.
8x3=24m^2, 2,4m^2 na zvire, pokud budou mit dokrm a nejsou to takovy popelnice, to by asi fungovat mohlo. Jsem vychazel z tech svejch 30 vyslechtenejch popelnic, kterejm plynule zkrmuju travu z 2000m^2 a na zimu musim koupit celej velkej balik.
A sklopec je docela dobrej vynalez, ten uz pochytal uprchliku:-).

No my máme na zahradě takový slepý místo asi 4x6m a je to krytý ze 3 stran asi 2m vysokou zdí, takže s tama by asi zdrhnout nemuseli. Nějakej vršek ale asi určitě udělám. S tou kunou... no já sem ji kolem baráku už párkrát viděl což mi docela dělá vrásky načele. Jinak jsem si to představoval tak, že bych tam udělal jednu budku ve které by měli sucho a teplo a pak nějaký keříky a stromky. Jo a myslíte že by šli chovat aj s nějakýma ptákama?

Mě to právě napadlo taky, v ZOO Plzeň je chovají s ary. Já mám voliéru 5x3m se dvěma zálety 2x1m. Voliéra je skoro celá krytá. Dno záletů budu letos betonovat a do budoucna mám v plánu je zateplit. Základy jsou 80cm do hloubky. Dno voliéry je z písku a uprostřed je vysázená tráva (Carex apod.) ale s tou se budu muset za přítomnosti morčat určitě rozloučit :-) Jsou zde Papoušci patagonští a přibudou Mníšci šedí ale na dno jsem žádné obyvatele nevymyslel a protože mám zálibu dělit ubikace geograficky tak není snadné najít nějakého obyvatele z Jižní poloviny Jižní Ameriky který by vyhovoval a tenhle morčák by mohl být dobrá volba :-)........co si o tom myslí Aurifer a ostatní co maj zkušenost....děkuji :-)

výr by je asi dát mohl, ale dravců jako káňata, poštoly atd se bát nemusíš...divoká morčata se jima chytit nenechají, mají ještě vůči dravcům obranné mechanismy, na rozdíl od domestikovaných a dají si bacha. Já je měla v shora uplně otevřeném výběhu a poštol (včetně 1 mojí) a kání tam bylo plno, ale divoká morčata nikdy nechytily. Kuny tam byly taky, ale ty se přímo k morčatům nedostaly přez psy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru